Meditaţia ameliorează durerea mai bine decât morfina

0

Meditaţia ajută la ameliorarea durerii mai bine decât morfina, susţin cercetătorii care au descoperit că doar o oră de meditaţie poate reduce durerea cu aproape o jumătate şi are un efect pe termen lung.

“Acesta este primul studiu care arată că doar puţin peste o oră de meditaţie poate reduce dramatic durerea”, spune dr. Fadel Zeidan, autor principal al studiului.

15 voluntari sănătoşi care nu au mai practicat meditaţia anterior au participat la patru ore de câte 20 de minute pentru a învăţa o tehnică de meditaţie, numită atenţie focusată. În cadrul orelor, voluntarii au fost învăţaţi să se concentreze asupra respiraţiei şi să renunţe la gânduri şi emoţii care i-ar putea distrage.

Cercetătorii au monitorizat activitatea cerebrală a voluntarilor atât înainte cât şi după meditaţie. În timpul scanării creierului a fost plasat un dispozitiv de inducere a durerii pe piciorul drept al fiecărui participant. Acest dispozitiv ajungea la o temperatură dureroasă.

Monitorizarea creierului a arătat că după meditaţie fiecare participant a experimentat o durere redusă cu între 11 şi 93%.

“Meditaţia are un efect de reducere a durerii mai mare decât morfină care diminuează durerea cu 25%”, mai spune cercetătorul.

Foto: Flickr / richardmasoner

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger