Meditația religioasă intensifică activitatea cerebrală

1

Meditația religioasă crește activitatea cerebrală în lobul frontal, responsabil pentru focusarea atenției și concentrare, susține cercetătorul Andrew Newberg, sustinător al neuroteologiei, un câmp controversat al știintei care studiază relația dintre religie și creier.

În cadrul cercetării, Newnerg a studiat activitatea cerebrală a budiștilor tibetani înainte și în timpul meditației.

El atribuie creșterea activității în timpul meditației efectelor experienței religioase.

Cu toate acestea, imaginile obținute prin scanarea creierului pot fi un alt exemplu a ce se întâmplă când oamenii meditează, și nu neapărat o legatură religioasă.

Neuroteologia a fost atacată de academicieni care susțin ca nu este suficient de riguroasă în studii și că teologia și știinta nu ar trebui corelate astfel.

Luna trecută, un studiu al Universitătii din Oregon arăta că oamenii care meditează își întăresc creierul. Incepătorii în ale meditației luau parte la sesiuni de antrenare a creierului timp de câte jumătate de oră timp de o lună. Un alt grup a primit același fel de antrenament timp de 11 ore în total dar cu tehnici de baza de relaxare.

Imaginile prin scanarea creierului arătau că legăturile cerebrale ale celor din grupul de meditație s-au întărit după șase ore, dar acest lucru nu s-a întâmplat în grupul celorlalți.

“Acest experiment ne-a arătat în mod remarcabil ce înseamnă pentru oameni sa fie religioși”, spune cercetătorul, care a adăugat că rezultatele studiului le dă argumente celor care vor să sustină că experiențele noastre spirituale sunt doar fenomene biologice, dar nici nu elimină existența unei prezențe divine în lume.

Sursa: Daily Mail

Foto: Flickr – vinni123

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Creierul uman se micşorează de 20.000 de ani încoace » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger