Medicina după “Dr. House”

1

Un bărbat din Germania, în vârstă de 55 de ani, care suferea de inimă, avea febră, prezenta orbire temporară, surzenie şi noduli limfatici măriţi, a ajuns la un centru medical pentru boli greu sau imposibil de diagnosticat, în speranţa că aici va primi îngrijirea şi sfaturile celor mai buni specialişti. Însă nimeni nu a reuşit să explice cauza stării sale foarte rele de sănătate, cu excepţia unui medic, fan al serialului “Dr. House”.

 

 

Deteriorarea fizică a bărbatului de 55 de ani i-a încurcat pe medici, însă nu şi pe dr. Juergen Schaefer, care a explicat agenţiei de presă AP că a identificat diagnosticul în cinci minute. Medicul nu s-a bazat pe tratatele de medicină pentru asta, ci pe serialul de televiziune „Dr. House” şi pe buna sa memorie despre episoadele acestui serial (care a rulat între anii 2004 – 2012 pe canalul de televiziune Fox şi prezintă povestea unui medic „în afara cutiei”, capabil să rezolve, însă, mistere medicale complexe). Cazul pacientului i-a amintit medicului de un episod din serial în care o femeie ajunsese la spital cu simptome similare şi că acestea erau, în fapt, cauzate de otrăvirea cu cobalt provenită de la o proteză pentru şold.

Şi pacientul german avea o asemenea proteză şi, astfel, diagnosticul corect a fost acelaşi: otrăvire cu cobalt. Medicul care a pus diagnosticul corect şi i-a salvat viaţa nu este, însă, un simplu fan al serialului „Dr. House”, ci el predă studenţilor de la Medicină cu ajutorul cazurilor prezentate în acest serial, pentru a-i ajuta să înţeleagă bolile rare sau greu de diagnosticat. Schaefer a scris chiar şi o carte despre cum se poate aplica medicina din „Dr. House” în practica medicală din realitate; cartea se numeşte „Housemedizin: Die Diagnosen von Dr. House”.

 

Sursa: Time

Foto: Metropotam.ro

 

Puteţi citi şi:

Japonezii fac o revoluţie în medicina regenerării

Transplantul de uter, un succes pentru medicina suedeză

Scrisoare către un student la medicină


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger