Medicii le prescriu ieșiri în natură pacienților din Insulele Shetland din Scoția

0

Plimbările lungi, observarea păsărilor sau împletitul coronițelor de păpădie sunt activități prescrise de către doctori pacienților din insulele scoțiene Shetland ca parte a tratamentului pentru bolile cronice.

Serviciul Național pentru Sănătate (NHS) din Shetland a inițiat ”prescripțiile cu natură” pentru a ajuta la tratarea mai multor afecțiuni, incluzând tensiunea arterială ridicată, anxietatea și depresia.

Toate cabinetele medicale din Shetland vor avea de acum înainte un calendar și pliante cu plimbări și activități organizate de Societatea Regală pentru Protecția Păsărilor din Scoția (RSPB), pe care doctorii le pot înmâna pacienților, potrivit unui comunicat RSBP.

”Prin proiectul ‘Prescripții cu natură’, medicii și asistentele medicale pot explica și promova multele beneficii pe care mersul în natură le poate avea asupra stării fizice și mentale”, a spus Lauren Paterson  de la NHS Shetland.

Calendarul, disponibil online, încurajează pacienții să caute scoici pe plajă, să practice grădinăritul, să se plimbe pe coastă sau chiar să caute vidre în timpul refluxului, pentru a se bucura de beneficiile pe care timpul petrecut în natură le aduce.

Cercetătorii au demonstrat că expunerea la natură poate lupta împortiva depresiei, scade nivelul de stres, îmbunătățește tensiunea arterială și crește abilitățile creative și cognitive.

Într-un studiu din 2017 de la Harvard și Brigham din Boston s-a descoperit că locuitul în mijlocul zonelor verzi sau în vecinătatea lor ajută femeile să trăiască mai mult și să își îmbunătățească sănătatea mentală. Acestea sunt aspectele pe care doctorii din Shetland încearcă să le valorifice.

”Vreau să iau parte în proiect pentru că acesta pune la dispoziție pacienților o cale structurată de a accesa natura, ca parte dintr-o abordare fără medicație în tratarea problemelor de sănătate,” a spus într-un comunicat Dr. Chloe Evans, medic generalist la un centru medical de pe insulă.

”Beneficiile pentru pacienți sunt faptul că e o modalitate gratuită, ușor accesibilă, și permite o conectare crescută cu împrejurimile, ceea ce sperăm că duce la o stare de sănătate fizică și mentală îmbunătățită pentru oameni”, a spus Evans, a cărei cabinet a pus acest proiect pentru prima dată în practică anul trecut.

Inițiativele publice și private din jurul lumii se mișcă într-o direcție similară. În SUA, un spital din Oakland plimbă pacienții cu feribotul pentru a ajunge în parcuri prin progamul lor de ”tratament cu parcuri” și plimbări prin natură.

”Studiile au arătat că după 15 minute de stat în natură, nivelul tău de stres scade, iar tensiunea și bătăile inimii se îmbunătățesc”, a spus Dr. Nooshin Razani, pediatră și cercetătoare la Spitalul de Copii din Oakland UCSF Benioff.

”Pe parcursul unei vieți”, a spus Razani, ”timpul în natură poate duce la mai puține boli de inimă și, de asemenea, la îmbunătățiri în speranța de viață a oamenilor.”

Sursa: CNN


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger