Medicii norvegieni cer interzicerea țigărilor pentru oamenii născuți după 2000

1

În dorința de a crea, până în 2035, o societate în care să nu se mai fumeze deloc, cea mai mare organizație medicală din Norvegia, Asociația Medicală Norvegiană, presează guvernul să aprobe propunerea ei de interzicere a vânzării de tutun către cetățenii născuții după anul 2000, ca prim pas în această direcție, scrie The Independent. Marit Hermansen, președinta asociației, a spus că accesul la țigări nu se numără printre drepturile fundamentale ale omului.

„Avem de multă vreme politica de a opri succesiv fumatul până în 2035. Aceasta este o măsură în vederea atingerii acestui scop”, a spus ea pentru The Local. „Nu ar trebui să se interzică fumatul, ci vrem ca tinerii să nu înceapă să fumeze”. Medicii speră ca legea pe care au propus-o să împiedice generațiile viitoare să cumpere țigări când ajung la vârsta de 18 ani. Alegerea anului 2000 ca prag al interdicției înseamnă că legea ar urma să intre în vigoare în 2018.

„Ministrul sănătății a spus că obiectivul principal e să-i împiedicăm pe tineri să înceapă să fumeze”, a spus Hermansen pentru ziarul norvegian Aftenposten. „Asta înseamnă că atunci când noile generații vor ajunge la majorat, ele nu vor putea cumpăra tutun în Norvegia”. Accentul se va pune pe interzicerea accesului la substanțe, nu pe incriminarea lor. „Am fost și altădată agenți ai măsurilor controversate. Consumul de tutun nu e un drept fundamental al omului. Avem o epidemie de prizat tutun în Norvegia”, a mai spus ea pentru The Nordic Page. „Astăzi, 12% din fetele din Norvegia folosesc tutun de prizat”.

În 2013, în jur de 32% din populația norvegiană era fumătoare, cu 4% mai puțin decât ăn 2008. Dintre tineri, 7% au spus că fumau zilnic. În ciuda speranțelor Asociației Medicale Norvegiene, purtătorii de cuvânt ai partidelor Conservator, Muncitoresc, de Centru și Creștin-Democrat au spus pentru Aftenposten că ideea nu este fezabilă în momentul de față.


Un comentariu

  1. Pingback: Constituționalitatea legii anti-fumat în spații publice se judecă pe 27 ianuarie – nwradu blog

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger