Medicii din Gaza salvează vieți și postează pe Twitter povești emoționante

2

Opt spitale, nouă clinici și 14 ambulanțe au fost asediate de când Israelul a început ofensiva în Gaza, scrie Global Voices, o fâșie de 40 km, cu 1,8 milioane de palestinieni, pe care premierul britanic, David Cameron, a numit-o “o închisoare în aer liber.” Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, în ultimele 20 de zile, patru dintre cei 1.000 de oameni uciși și 14 dintre cei 6.000 de răniți erau specialiști în domeniul sănătății. Avioanele și tancurile israeliene au bombardat și cartiere rezidențiale, școli și adăposturi, ONU estimând că peste 74% dintre cei uciși erau civili.

 

 

Acest material semnat de Sahar Habib Ghazi a apărut inițial pe Global Voices Onlineun site care traduce și preia de pe bloguri din întreaga lume.Global Voices: The World is Talking, Are You Listening?

 

Medicii din spitalul supra-aglomerat Al-Shifa, cel mai mare complex medical din Gaza, sunt martorii unei tragedii de proporții. Mai mulți oameni sunt tratați pe același pat, în săli de urgență, iar nou-născuții mor în lipsa asistenței specializate.  “În 13 ani, nu am văzut sau mirosit moartea cum am văzut-o şi simţit-o pe trupurile târâte astăzi din Shejaiya (unul dintre cele mai populate cartiere din Gaza) în morga din [spitalul]Shifa”, scria corespondentul NBC Ayman Mohyeldin într-una din zilele cele mai sângeroase ale atacului. La rândul lor, medicii nu doar salvează vieţi, ci povestesc şi tragediile din Gaza, postând pe Twitter, între schimburi, poveşti din sălile de urgenţă şi altele de pe străzi, la care sunt martori în drumul dinspre casă spre job.

 

 

“Zeci de oameni au ajuns astăzi în spitalul Al-Shifa din Gaza, unde eram în tura de noapte”, scrie medicul şi bloggerul Belal (care are pe Twitter nickname-ul @Belalmd12). “Unii au ajuns sfâşiaţi în bucăţi, alţii decapitaţi, alţii desfiguraţi încât nu-i mai recunoştea nimeni, alţii încă vii şi respirând […] Personalul medical a avut norocul unei pauze de mai puţin de jumătate de oră. Unii dintre ei au petrecut acest timp urmărind flăcările şi bombele pe care Israelul le revărsa deasupra cartierelor estice ale oraşului Gaza, în timp ce alţii s-au reanimat cu cafea sau s-au întins pentru câteva clipe.”

 

Medicul Bassel Abuward (@DrBasselAbuward) a încărcat la rândul său fotografii din spitale şi cu devastările din Gaza.

 

Iar medicul Saeed Kanafy (@DrSaeedKanafany) a postat pe Twitter despre tragediile şi realităţile pe care le îndură personalul medical.

 

 

Medicul norvegian Mads Frederick Gilbert, care lucrează cu Bassel, Saeed şi Bilal în spitalul Al-Shifa, a publicat, la 17 iulie, o scrisoare deschisă pe adresată preşedintelui Obama, care a ajuns virală.

Domnule Obama – aveţi inimă?

Vă invit – petreceţi o noapte – o singură noapte – cu noi în Shifa. Deghizat, poate, în om de serviciu.

Sunt convins, 100%, că ar schimba istoria.

Nimeni care are inimă ŞI putere şi care ar petrece o noapte în Shifa nu ar pleca de-acolo fără să fie hotărât să încheie masacrarea poporului palestinian.

 

Puteţi accesa şi:

Israelienii se adună ca la spectacol să privească bombardarea Fâşiei Gaza

VIDEO Un jurnalist Al Jazeera a izbucnit în plâns în timpul transmisiei live din Gaza

Activiştii din Paris s-au ciocnit cu poliţia după ce Franţa a interzis protestele anti-Israel

FOTO Ororile războiului: Gaza devastată


2 comentarii

  1. Mai oameni buni de ce avem atitudinea asta anti israeliana din start. 4 armistii au fost respectate de Israel nici unul de Hamas? Palestinieni ar trebui sa se revolte impotriva Hamas in primul rand.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger