Medicii canadieni vor etichetarea produselor junk food după modelul ţigărilor

10

Societatea medicilor din provincia Ontario, Canada (Ontario Medical Association), susţine că populaţia regiunii se confruntă cu o epidemie de obezitate şi, pentru a-i face faţă, sunt necesare măsuri combinate care să aibă efecte: taxe impuse de guvern, afişe, programe educaţionale serioase şi o etichetare a produselor (a ambalajelor, mai exact) similară celei de pe pachetele de ţigări (cu grafie explicită şi mesaj direct).

 

 

Specialiştii din cadrul societăţii au realizat un studiu (Applying lessons learned from anti-tobacco campaigns to the prevention of obesity) în care scriu următoarele: „Tutunul şi produsele alimentare sunt, desigur, diferite din multe puncte de vedere; tutunul nu are niciun nivel de siguranţă în utilizare, spre deosebire de mâncare, unde moderaţia aduce beneficii. Dar  putem învăţa lecţii importante din campaniile de reducere a consumului de tutun şi metodologiile aplicate în acestea”. Astfel, propun medicii, produse precum pizza, băuturi carbogazoase sau diverse alte produse ar trebui să poarte etichete (precum cele din imaginile de mai jos) care să avertizeze consumatorul despre riscurile de sănătate pe care consumul constant al produselor de acest tip le prezintă.

 

 

 

Reprezentanţii industriei alimentare de profil au fost indignaţi de propunere: „Mâncarea nu este tutun. Tutunul nu îşi are locul într-un stil de viaţă sănătos şi echilibrat. Taxe suplimentare pe mâncare şi băutură vor lovi direct consumatorul”, a afirmat pentru Globe and Mail Phyllis Tanaka, vice-preşedinte al FCPC (Food & Consumer Products of Canada). Preşedintele societăţii medicilor din Ontario, Doug Weir, nu a fost impresionat de luarea de poziţie a reprezentanţilor industriei. „Noi nu spunem că vrem să împiedicăm oamenii să consume junk food. Ei pot să consume asta în continuare. Noi vrem ca ei să fie conştienţi de ceea ce fac”, a explicat Weir demersul societăţii. Iată câteva dintre lecţiile pe care medicii consideră că industria alimentară ar trebui să le înveţe din campaniile anti-tutun:

1. Strategia de control asupra fumatului ar trebui aplicată în lupta împotriva obezităţii.

2. Este necesară creşterea taxelor pe orice produs ce conţine concentraţie mare de zaharuri, grăsimi sau prea puţini nutrienţi, produse de tip junk food şi reducerea taxelor pentru produse sănătoase (creşterea preţului ţigărilor prin taxare suplimentară s-a dovedit eficientă, influenţând direct cererea de pe piaţă).

3. Ambalajele trebuie să ofere informaţii despre riscurile pentru sănătate aduse de consumul în exces de zaharuri, grăsimi şi produse cu valoare nutriţională redusă.

4. Informaţiile de acest tip despre produs trebuie să fie clar marcate pe ambalaj, pentru a avertiza consumatorul de riscurile la care se supune dacă mănâncă excesiv astfel de produse.

5. Trebuie impuse restricţii în ceea ce priveşte publicitatea adresată copiilor, de orice fel, pentru astfel de produse.

6. Dacă acest tip de publicitate continuă, este nevoie de programe educaţionale susţinute şi intense care să informeze despre efectele nocive ale acestor produse alimentare.

7. Ar trebui să existe restricţii privind comercializarea produselor de tip junk food nu doar în şcoli, ci şi în zone de agrement sau activitate sportivă frecventate mai ales de tineri.

 

 

Sursa şi foto: TreeHugger

 


10 comentarii

  1. Ceusescu a facut un program de alimentatie stiintifica,a golit toate magazinele de mancare,se gasea numai oare si takemuri,probabil va urma treaba asta in toata lumea si atunci nimeni nu va mai avea burta,toti o sa arate ca populatia africii din lumea a 3-a

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger