Medicamentele nu funcţionează dacă nu credem în ele

0

Durerea este de fapt în capul nostru, susţin cercetătorii care au descoperit că gândirea pozitivă poate dubla efectul unui calmant, pe când gândurile negative pot anula efectul medicamentelor, informează Telegraph.

Cercetătorii de la Oxford, Cambridge şi două universităţi germane au tras aceste concluzii după un experiment pentru aflarea rolului gândirii conştiente asupra percepţiei durerii.

22 de voluntari au avut de suportat un dispozitiv care emana prea multă căldură. Fiecare primea un calmant pe cale intravenoasă. Aceştia au fost rugaţi să califice, pe o scară de la 0 la 100, nivelul de durere înainte de a fi introdus calmantul. Media a fost de 66.

După administrarea calmantului, fără ca voluntarii să fie anunţaţi despre asta, media a scăzut la 55.

Dar, după ce oamenii de ştiinţă i-au anunţat că le este administrat un calmant, media a scăzut la 39.

Când li s-a spus că administrarea calmantului s-a oprit, media a crescut, din nou, la 64, deşi medicamentul era, în continuare administrat prin intermediul perfuziei.

În acelaşi timp, activitatea cerebrală era monitorizată prin intermediul scanării. Căile creierului care percep durerea erau mai active când aceştia credeau că medicamentul nu era administrat, pe când gândurile “pozitive” că sunt sub efectul medicamentului scădea din activitate.

“Doctorii n-ar trebui să subestimeze influenţa semnificativă a aşteptărilor negative ale pacienţilor asupra rezultatului”, spune profesorul Irene Tracy, coordonatoarea studiului.

“De exemplu, oamenii cu dureri cronice au văzut mulţi doctori şi au încercat multe medicamente care nu au funcţionat. Ei vin la medic cu această experienţă negativă, fără aşteptări. Doctorii trebuie să lucreze la asta întâi înainte ca orice medicament să aibă efect”, mai spune aceasta.

Foto: Flickr / vvvracer

Citiţi şi:

VIDEO. Putem ameliora durerea schimbând direcţia privirii

Noile vitamine pentru creier: nicotina, mersul pe jos, meditaţia şi jocurile video

Efectul placebo există şi în cazul în care pacientul este în cunoştinţă de cauză

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger