Medicamentele care vor face oamenii mai sănătoşi din punct de vedere moral

1


Potrivit cercetătorilor, în viitorul nu tocmai îndepărtat ar urma să fie folosite, în loc de închisoare pentru cazurile mai puţin grave, dar şi pentru o umanitate mai paşnică, tratamente medicamentoase care afectează comportamentul moral.

“Ştiinţa a ignorat până acum dezvoltarea morală, însă începe să se nască acum o dezbatere foarte puternică pe această temă. Există deja din ce în ce mai multe cercetări în această direcţie, iar studiile arată că anumite medicamente afectează felul în care oamenii răspund la dileme morale, crescându-le sentimentele de empatie şi apartenenţă la grup, dar şi scăzându-le agresivitatea,” spune Guy Kahane, vicepreşedinte al Centrului pentru Neuroetică de la Oxford, pentru Guardian.

Chiar dacă deja există medicamente care afectează pacienţii din punct de vedere moral, cum ar fi Prozac, acestea sunt mai degrabă efecte colaterale, o cercetare publicată de curând sub titlul “Enhancing Human Capacities” (“Dezvoltarea capacităţilor umane”) arată că în curând vor exista pastile specializate pe diferite acţiuni benefice în rândul comportamentelor umane. Pastile pentru o mai mare înţelegere între semeni, care să elimine din atitudinile agresive, rasiste, xenofobe sau care să ajute chiar la reducerea conflictelor de zi cu zi.

“Oamenii de ştiinţă vor dezvolta mult mai multe astfel de tratamente şi vor crea medicamente noi. Am putea, de pildă, să prescriem doze de oxitocină sub formă de spray nazal,” spune Kahane, referindu-se la benefiicile oxitocinei, cunoscută drept “hormonul dragostei”. O parte dintre aceste soluţii chimice ar putea fi folosite ca alternativă pentru sancţiunile acordate unor infractori mărunţi sau chiar ca “supliment” în transformarea răufăcătorilor în fiinţe mai înţelegătoare, mai bune.

Deşi astfel de medicamente ar avea, fără îndoială, un efect pozitiv în multe situaţii conflictuale, ideea unei umanităţi aflet pe medicaţie, doar pentru a-şi trata semenii mai bine este destul de controversată. “Dacă devii mai încrezător, mai amabil, mai puţin agresiv şi violent, eşti mai expus în faţa exploatărilor,” e de părere cercetătorul britanic.

 

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger