Medicamente de la farmacie sau din piață? Noi prevederi ale Ministerului Sănătății reglementează calitatea plantelor de a vindeca

5

Natura este o sursă inepuizabilă de remedii pentru afecțiuni, de la cele mai comune, la unele foarte serioase. Chiar dacă nu au la bază studii riguroase, parafe ale cercetătorilor sau dovezi de netăgăduit, tratamentele naturiste au reputația de a vindeca miraculos sau cea că oricum rău nu fac. Pentru multă lume, usturoiul, ceaiul de mușețel sau gălbenelele sunt remedii sfinte pentru răceli, răni sau alte afecțiuni. Ministerul Sănătății introduce, însă, de la 1 aprilie noile prevederi ale Regulamentului CE nr. 1924/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind mențiunile nutriționale și de sănătate asociate alimentelor, prin care alimentelor nu li se mai pot atribui proprietăți medicale.

de Roxana Bucată

Potrivit noilor reglementări, plantele medicinale trebuie procesate după aceleași procedee ca și celelalte produse farmaceutice, iar publicul să nu mai fie indus în eroare de reclame ale “proprietăților vindecătoare” ale tratamentelor naturiste care nu au o bază științifică. “Alimentele promovate împreună cu menţiuni pot fi percepute de către consumatori ca prezentând avantaje nutriţionale, fiziologice sau alt tip de avantaje pentru sănătate comparativ cu alte produse care nu au adăugaţi aceşti nutrienţi sau alte substanţe. Acest lucru poate încuraja consumatorii să facă alegeri care să influenţeze direct cantitatea totală de nutrienţi individuali sau de alte substanţe absorbită într-un mod care nu respectă recomandările ştiinţifice. Pentru gestionarea acestui potenţial efect nedorit, este necesară impunerea anumitor restricţii cu privire la produsele care prezintă menţiuni”, se arată în regulamentul CE 1924/2006.

Intențiile UE stârnesc indignare în rândul producătorilor de tratamente naturiste. “Produsele naturale valoroase vor fi eliminate de pe piaţă”, spune Georgeta Licsandru, reprezentanta Zenyth, companie producătoare de suplimente nutrivite naturale, care argumentează în cadrul dezbaterii de astăzi de ce sunt importante plantele pentru sănătatea noastră. Pe de altă parte, companiile farmaceutice convenționale inventează și investesc în noi tratamente pentru bolile cornice, susținând că numai la farmacie găsim leacurile pentru ce ne doare. “Medicamentele sunt rezultatul unor cercetări ştiinţifice de durată, iar comercializarea este supusă unor reglementări foarte stricte, care înlătură riscurile majore pentru bolnav”, spune, la rândul său, Ramona C., reprezentanta unei companii românești producătoare de medicamente, care argumentează în favoarea pastilelor.

Medicii sunt principalii susținători ai medicamentelor convenționale. Chiar dacă mulți dintre ei mai recomandă, “off the record”, și un ceai, prima dată își fac datoria de a scrie o rețetă. “Medicamentele sunt supuse experimentelor în laborator, studiilor experimentale, pe animale sau pe persoane bolnave, deci parcurg niște etape obligatorii de siguranță”, spune doctorul Laurențiu Luca, directorul Centrului Medical PULS. Efecte secundare, pastile retrase de pe piață – ar trebui să ne îngrijoreze? “Este un risc asumat, este incomparabil mai mic față de beneficiile pe care le aduc medicamentele”, spune acesta.

Tratamentele naturiste nu fac rău organismului, spune medicul Laurențiu Luca, dar nu suntem siguri dacă vindecă anumite afecțiuni, și tocmai de asta ar trebui să existe ca și în cazul medicamentelor studii doveditoare ale eficacității lor, pentru că numai experiența personală că ne-a făcut bine o anumită plantă nu este riguroasă din punct de vedere științific.

[coloana]

Medicamentele sunt rezultatul unor cercetări ştiinţifice de durată

de Ramona C., Key Account Manager în cadrul unei companii românești producătoare de medicamente

Medicina modernă este fondată pe fapte, adică pe cercetări experimentale şi este responsabilă de tratarea doar a unei minorităţi dintre pacienţi căci, cei mai mulţi, din diverse motive (incultură, lipsă de mijloace finaciare, inerţia tradiţiilor), apelează la medicina tradiţională. Pentru aceştia, „medicina alternativă” nu este deloc alternativă, ci forma principală de tratare a bolilor.

Tratamentele medicinii convenţionale se îmbină totuşi cu fitoterapia, precum şi cu remediile homeopatice sau aromoterapia. Îmi aduc aminte că pe la opt ani am făcut celebra boală a copilăriei, ”tuse măgărească”. Evident că am ajuns la medic, iar acesta, pe lângă medicamentele care se prescriu în mod normal în cazul acestei afecţiuni, a recomandat mamei mele să îmi completeze tratamentul cu ceaiuri calde, îndulcite cu miere.  Ajunse acasă, mama mi-a „asezonat” medicamentele cu ceai de scai vânăt, de ceapă şi tei, iar punguţa cu sare caldă îmi stătea pe piept ori de câte ori mă băgam în pat ca să citesc sau să mă uit la televizor. Ca orice copil, „uitam” din când în când să iau tabletele, iar tusea reîncepea cu şi mai multă furie. Mama a început să bănuiască faptul că joaca era pentru mine mai importantă decât tratamentul, astfel că a început să mă supravegheze atent şi, trebuie să recunosc, tusea urâtă a încetat odată cu terminarea medicamentelor prescrise de medic.

Tuturor ni se întâmplă ca atunci când răcim sau facem o indigestie, din comoditate sau lipsă de timp, fie să ne aducem aminte de „sfaturile bunicii”, fie să punem mâna pe telefon şi ne întrebăm rudele ori prietenii dacă ştiu vreo soluţie pentru problemele noastre. Sperăm, de cele mai multe ori, că e vorba doar de un foc de paie şi nu va mai trebui să ajungem la medic. De cele mai multe ori urmăm astfel de practici în ideea că, dacă nu fac bine, rău oricum nu ne fac. Dacă suntem norocoşi, scăpăm în câteva ore sau zile, dar de cele mai multe ori nu suntem scutiţi de vizita la medic.

Nu doar acea amintire din copilărie mă face un susţinător al medicamentelor convenţionale. Lucrând în domeniul farmaceutic, îmi este familiar lungul drum parcurs de medicamente, de la ipoteza că sunt benefice şi până la desfacerea lor pe piaţă. Medicamentele sunt rezultatul unor cercetări ştiinţifice de durată, iar comercializarea este supusă unor reglementări foarte stricte, care înlătură riscurile majore pentru bolnav. Studiul oricărui compus începe în laborator, cu studii de citotoxicitate în culturi de celule, este continuat pe animale şi doar dacă se observă rezultate benefice şi se stabileşte doza optimă se trece la trialurile clinice. Acestea din urmă debutează cu studii pe voluntari, apoi continuă cu trialuri în care cooperează multe echipe de medici şi cercetători. Cercetările se desfăşoară pe perioade îndelungate de timp şi implică teste pe mii de pacienţi. La final, pe baza rezultatelor obţinute, se solicită aprobarea pentru comercializare, autorităţilor naţionale sau internaţionale.

O să spuneţi că totuşi aproape toate medicamentele determină reacţii secundare sau adverse. Este adevărat. Dar, aşa cum în lumea vie nu există perfecţiune, nu există nici medicament perfect. Deşi funcţionăm pe baza unor mecanisme universale, să nu uităm că fiecare dintre noi suntem unici şi avem capacitate diferită de a răspunde factorilor de mediu. Ceea ce consider eu important este că aceste reacţii secundare/adverse sunt cunoscute şi pot fi controlate.

În cazul medicinii alternative, deşi pacientul este pus pe primul plan, există posibilitatea ca remediile naturiste să nu fie potrivite sau să nu funcţioneze în timp util. Se poate pierde în acest fel timp preţios pentru pacient, iar boala se poate agrava. Acest aspect devine extrem de important în cazul bolilor cu evoluţie rapidă şi care pot fi fatale pentru pacient.

În ciuda afirmaţiilor făcute mai sus, să nu credeţi că sunt un inamic al practicilor şi remediilor naturiste. Însă le consider importante doar ca tratament adjuvant. Cele două tipuri de tratament nu trebuie să se excludă reciproc, ci să se completeze.

[coloana]

Farmacia naturii este contestată după mii de ani

de Georgeta Licsandru, asistent marketing Zenyth Pharmaceuticals

Hipocrate, părintele medicinei, spunea că „natura poate vindeca trupul“. În scrierile sale pot fi găsite referiri la peste 400 de plante medicinale, multe dintre ele fiind folosite şi în prezent. Din păcate, în curând, nu vom mai avea voie să le atribuim plantelor virtuţile terapeutice cunoscute încă de pe vremea lui Hipocrate. Despre plante nu se va mai putea spune că „vindecă, tratează, previn“. Plantele vor fi bune doar „pentru menţinerea stării de sănătate“, „pentru revigorarea, tonifierea organismului“ sau „pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii“…

Cu alte cuvinte, despre produsele naturale, de beneficiile cărora se bucură milioane de persoane, nu vom mai şti că previn răceala, că tratează constipaţia, că ameliorează balonările sau colonul iritabil sau că previn creşterea colesterolului sau glicemiei. Aceasta în ciuda faptului că produsele conţin plante folosite de mii de ani, plante care au trecut proba timpului sau plante cărora sute de studii le-au demonstrat virtuţile terapeutice.

Tot Hipocrate spunea că primele medicamente sunt plantele. De la Hipocrate şi până astăzi, tratamentele naturiste sunt o alternativă sigură în tratarea foarte multor afecţiuni deoarece acţionează cu blândeţe, nu agresează organismul, conţin substanţe naturale, nu substanţe de sinteză, nu provoacă dependenţă. Tratamentele naturiste nu le exclud pe cele alopate. Diferenţa constă în aceea că în vreme ce tratamentele convenţionale tratează simptomele, tratează boala atunci când a apărut, tratamentele naturiste merg foarte mult pe prevenţie.

Dacă organele în drept vor adopta mult contestata Ordonanţă privind producerea, importul şi comercializarea suplimentelor alimentare şi Regulamentul CE 1924/2006 privitor la menţiunile nutriţionale şi de sănătate asociate alimentelor, consumatorii obişnuiţi nu vor avea decât de suferit. Vor fi afectaţi milioane de români care suferă de constipaţie sau alte tulburări digestive, care au probleme cu greutatea sau colon iritabil, care au probleme cu colesterolul şi care în mod obişnuit apelau şi la tratamentele naturiste. Aceştia nu vor mai şti ce tratează fiecare supliment alimentar în parte şi pe care dintre ele să îl aleagă, ceea ce nu va fi decât în defavoarea lor.

Mai mult, în acest fel, va fi încurajată apariţia pe piaţă a unor produse de calitate îndoielnică. Din moment ce producătorului i se interzice să mai spună despre produsul său că „vindecă, tratează, previne“, este clar că vor fi unii care vor face rabat la calitate! Aceasta va face ca produse naturale valoroase să fie eliminate de pe piaţă.

Publicul larg nu va mai avea acces la informaţii utile pentru sănătătea sa, pentru că ordonanţa citată mai sus va interzice ca etichetarea, prezentarea şi publicitatea suplimentelor alimentare să mai conţină termeni ca: medical, bolnav, farmacie, boală, remediu, medicament, tratament.

Pe de altă parte, o reglementare a pieţei este necesară, întrucât au apărut diverşi producători obscuri care aduc pe piaţă produse de calitate îndoielnică, insuficient testate, ce pot pune în pericol sănătatea populaţiei. Aceste reglementări ar trebui să vină în sprijinul populaţiei, nu împotriva ei.

Un tratament naturist nu a exclus niciodată un tratament alopat, ci dimpotrivă l-a completat. Iată însă că astăzi, tratamentele alopate tind să le excludă pe cele naturiste, accesul liber al omului la a-şi alege alimentele sau medicamentele fiind serios încălcat.

[coloana]

Foto: Flickr / swusch

Citiți și:

Cât de eficiente sunt medicamentele expirate?

Medicamentele nu funcționează dacă nu credem în ele

Mâncăruri pentru o mai bună prestație în pat

[poll id=”5″]

Tags:5 comentarii

 1. Andrei Stefan on

  Eu raman pentru leacurile naturiste, nu pentru toate chimicalele care pe termen scurt/lung dau dependenta si mai mult cauzeaza decat vindeca.

 2. dar medicamentele ce le da doctorii si rahatii UE cat sunt de eficiente Nu credem in grija ministerului Sanatatii ca si chinezi si multe alte tarii afganistanul sunt cele mai bune in plante si mai eficiente decat voi OMS
  Si la alimente este reclama falsa si acolo nu ai intereseaza cu ce scrie pe ele ??
  MASONI DARCULUI O SA MURITI nIMENI NU AU INCREDERE IN VOI ue SI AMERICA

 3. experiente pe oameNi fac pe ROMANI medicamanete scoase din lume la noi se dau ca ieftine si s avada reactii doctorii primesc bani la orice recomanda Si in cabintete te asediaza cu reclamele de la diverse firme Si la Activia ca in o saptamana trece balonarea SOLUTII GASIM IMPOTRIVA VOASTRA CA SUNTEM INTELIGENTII VOI PE PROSTI SA AI TERMINATI ATTILA NU APARA INTERESUL ROMANESC CI AL UNGARIEI SA NE TERMINE SA AJUNGEM LA TRATAT LA EI

 4. Ca de obicei, adevarul este la mijloc. Leacurile “naturiste” difera de medicamentele “oficiale” in primul rand prin faptul ca au efecte probate in timp pe cale intuitiva si, de multe ori sunt supraevaluate ca valoare. Multe dintre medicamente sunt., pana la urma, obtinute din extrase din diverse plante, insecte, minerale, veninuri, etc. Ela au efecte testate in laborator si sunt de cateva zeci sau sute de ori mai concentrate decat ceaiurile, cataplasmele, prafurile, etc recomandate de bunica sau de medicul… naturist. Dar niciodata acestea nu vor putea inlocui antibioticele, de exemplu (ele pot contine elemente antimicrobiene, dezinfectante, cu efecte probate, dar nu antibiotice). Unele au efect laxativ sau diuretic, cicatrizant, stimulent pentru ficat, etc., dar nu pot inlocui eficient medicamentele de sinteza. In fond, si antibioticele contin substante care la origine se gasesc in anumite mucegaiuri – in care au fost gasite, din care au fost extrase, li s-a identificat formula chimica si au fost sintetizate ulterior. Ma indoiesc ca vor disparea ceiul de tei, cel de musetel, de sunatoare, macese, etc, dar ele vor fi folosite si in continuare ca adjuvante in tratamentul diverselor afectiuni, nu ca leacuri de sine statatoare. Nu exista plante sau leacuri minune, asta este deja dovedit. Si nici nu e adevarat ca, fiind naturale, nu fac rau: ia mancati o cana de bobite de matraguna, sau beti un decoct de frunze de laur, sa vedeti ce bine… dati coltul. Talibanismul (ambelor tabere) este contraproductiv.

 5. Mi se pare tendentios spus leacuri naturiste, dandu-le asa o aura arhaica, se putea spune macar produse naturiste, ca medicamente e clar ca nu se doreste a fi considerate. Ideea e ca nu fac nici un rau si au rol paleativ, e clar ca firmele farma sunt deranjate de faptul ca oamenii din diferite considerente le aleg pe cele naturiste…in viitor probabil ca nici studii care demonstreaza calitatile medicamentelor naturiste nu vor mai avea voie sa fie publicate… spre asta se pare ca ne indreptam…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger