Mayașii, furioși că mitul apocalipsei a fost folosit pentru a face bani

0

Liderii comunităților mayașe acuză guvernul Guatemalei pentru instrumentarea mitului despre calendarul mayaș care ar pereveda sfârșitul lumii, pentru a obține profit. Pentru descendenții vechii culturi mezoamericane, implicațiile calendaristice sunt cu totul diferite față de interpretările occidentale care au dat naștere obsesiei pentru presupusa apocalipsă de la 21 decembrie 2012.

 

”Ne revoltăm împotriva acestei înșelăciuni, împotriva minciunilor și manipulărilor, împotriva transformării noastre în folclor de dragul profitului,” a spus Felipe Gomez, lideul alianței mayașe Oxlaljuj Ajpop, citat de AFP. Pe data de 21 decembrie, în capitala Guatemalei, Ministerul Culturii organizează un eveniment de proporții, la care sunt așteptați circa 90.000 de oameni, seduși de miturile apocaliptice construite pe baza calendarului mayaș. Potrivit lui Gomez, acest spectacol este o dovadă a lipsei de respect față de cultura mayașă.

Potrivit unei declarații ofociale emise de alianța Oxlaljuj Ajpop, începutul unui nou ciclu calendaristic este, potrivit mayașilor, ”apropierea unor schimbări importante la nivel personal, familial și comunitar, astfel încât umanitatea și natura să ajungă în armonie și echilibru.” Urmașii mayașilor vor organiza la rândul lor evenimente speciale în cinci orașe guatemaleze, prin care vor marca acest moment sacru. Gomez a mai sugerat ministrului culturii să găsească înțelepciunea cuvenită de a susține material aceste evenimente, considerate ”adevăratele” sărbători.

Sursa: AFP

Foto: Guatemalatourism.wordpress.com

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger