Materia neagră loveşte corpul uman o dată pe minut

0

Materia neagră (sau întunecată), acel tip de materie presupus a fi parte din masa totală a Universului, dar care nu poate fi văzută pentru că nu emite şi nu absoarbe lumină ori radiaţii electromagnetice, ne loveşte mai des decât am crede, arată un nou studiu al oamenilor de ştiinţă.

 

 

Potrivit cercetării realizate de un profesor de la Centrul Michigan pentru Fizică Teoretică din cadrul Universităţii Michigan, SUA şi un post-doctorand al centrului Oskar Klein din cadrul Universităţii Stockholm, Suedia, corpul uman este lovit de particule de materie neagră (numite WIMPs) cam o dată pe minut. Despre materia neagră se crede că există doar în baza unor observaţii ştiinţifice care au identificat efectele sale gravitaţionale asupra galaxiilor şi cluster-elor (grupurilor) de galaxii. Oamenii de ştiinţă consideră că substanţa misterioasă înseamnă, de fapt, 80% din materia din Univers. Dar nu o putem vedea. Studiile în jurul său sunt teorii desprinse din alte teorii. Totuşi, s-a ajuns la o denumire generică dată particulelor acestei materii – WIMPs: Weakly Interacting Massive Particles; numele sugerează că aceste particule ipotetice ar avea un efect slab asupra materiei normale, vizibile şi că, în general, îşi croiesc drum prin cam tot ceea ce se găseşte în Univers, inclusiv prin oameni.

Dar aceste WIMPs, la anumite dimensiuni, se pot ciocni, uneori, cu nucleele atomilor şi studiul menţionat vine să ne spună că astfel de coliziuni se întâmplă mult mai des decât se credea până acum. „Înainte de realizarea acestui studiu, credeam că o WIMP se ciocneşte cu un nucleu de atom uman o dată în viaţă – în viaţa corpului uman cu pricina. Se pare că frecvenţa este mai degrabă de o dată pe minut”, spune profesorul Katherine Freese, co-autorul american al cercetării. Teoriile dezvoltate până în prezent spun că există miliarde de astfel de particule răspândite pe planetă şi printre noi, care trec la fiecare secundă. WIMPs au fost create la naşterea Universului, la fel ca alte tipuri de materie. Dacă două particule din acest tip de materie se lovesc între ele, se anihilează reciproc şi masa lor devine energie. „Pe măsură ce Universul s-a extins şi s-a răcit, particulele acestea au ajuns atât de răspândite şi atât de departe, încât nu s-au mai anihilat între ele şi au rămas prin lume”, susţine co-autorul studiului Christopher Savage, post-doctorand în Suedia.

Pentru studiul lor, cei doi s-au folosit de calcule şi măsurători menite să estimeze, ulterior, de câte ori o particulă WIMP interacţionează cu nuclee aflate în corpul uman. Rezultatele au arătat că atomii de oxigen şi hidrogen sunt mai degrabă în „pericol” de a intra în coliziune cu WIMPs, iar cum corpul uman are apă (H2O), interacţiunile de acest tip au o probabilitate foarte mare de a se întâmpla. Doar că, deşi sună îngrijorător să aflăm că ne ciocnim mereu cu materie neagră, particulele acesteia nu prezintă niciun fel de pericol pentru oameni, ne linişteşte ştiinţa. O eventuală coliziune între particule, însă, în timp ce s-ar afla în corpul uman, ar putea, în schimb, să producă mutaţii care nu ar fi tocmai benefice organismului, consideră autorii studiului citat. Dar, spun tot ei, şansele ca aşa ceva să se întâmple sunt foarte mici. Studiul a fost publicat online pe Xiv.org şi îşi aşteaptă publicarea în revista Physical Research Letters.

 

Sursa şi foto: National Geographic / Caltech/Tel Aviv/CXC/ESO/NASA


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger