Matematica poate prezice atacurile insurgenţilor

0

Atrocităţile războaielor par să fie aleatorii, însă nu şi atacurile insurgenţilor din Afganistan sau Irak. O spune pentru NPR un fizician de la Universitatea din Miami, Neil Johnson, care vorbeşte despre ecuaţia pe care echipa sa a dezvoltat-o pentru a prezice asemenea atacuri.

Johnson şi colegii săi de cercetare au adunat date publice privind fatalităţile militare din Afganistan şi Irak. Numărul morţilor a creat o curbă ascendentă în interiorul unui grafic, iar cercetătorii şi-au dat seama că cifrele urmează un anumit şablon matematic. În acest caz este vorba de o ecuaţie ce poate fi tastată pe un calculator de mână. Procesul funcţionează în felul următor: dacă două atacuri au loc în aceeaşi regiune, intervalul de timp dintre cele două incidente este introdus în ecuaţia mai sus amintită şi se obţine o estimare a numărului de zile până la următorul atac.

Ecuaţia se bazează pe curba acumulării de cunoştinţe a unui grup de insurgenţi atunci când vine vorba de executarea unor atacuri. La fel ca în cazul unui grup de studenţi la medicină care practică chirurgia şi devin tot mai buni într-o anumită perioadă de timp, insurgenţii se antrenează pentru atentate cu bombă. “Au un soi de sarcină care include, printre altele, atacuri fatale asupra coaliţiilor militare”, spune Neil Johnson. “Iar pe măsură ce le practică, devin tot mai buni, însă devin tot mai buni într-un anumit mod matematic”.

Sura: NPR

Foto: Flickr/nukeit1

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger