Măslini de 1.000 de ani din Spania sunt vânduţi străinilor bogaţi ca ornamente

0

Unii dintre măslinii din Spania au peste 1.000 de ani, iar asta îi face să fie ornamente valoroase pentru persoanele bogate din Orientul Mijlociu, SUA şi nordul Europei, scrie FastCoExist. Copacii pot ajunge la preţuri de 44.000 de dolari bucata, o sumă tentantă într-o ţară cu o rată a şomajului de 25%. În Portugalia, un pom a fost vândut unui milionar francez cu peste 70.000 de dolari.

Fundaţia Félix Rodríguez de la Fuente încearcă să oprească exportul acestor copaci unici, lansând o petiţie pentru a protesta faţă de intensificarea vânzărilor acestor copaci, care nu sunt protejaţi prin lege în mai toată Spania. Potrivit fundaţiei, Franţa şi Italia au interzis vânzarea şi exportul acestor copaci străvechi. Provincia spaniolă Valencia a interzis la rândul său, din 2006, exportul pomilor mai vechi de 350 de ani şi cu un diametru de peste 6 metri, însă alte provincii din statul european permite vânzare copacilor de orice vârstă, Grecia şi Portugalia fiind şi ele vulnerabile la această practică.

Activiştii spun că există alte modalităţi de exploatare a măslinilor străvechi. Unii dintre ei au devenit atracţii turistice graţie vârstei lor înaintate, iar uleiul de măsline “se vinde la preţuri incredibile”, potrivit fundaţiei. Odată smulşi din pământul în care şi-au fixat rădăcinile, ei nu mai pot trăi încă o mie de ani. Cu toate acestea, unul dintre cumpărători, care a achiziţionat doi copaci, neamţul Karl Heinz Maier, a spus pentru AFP că smulgerea copacilor este benefică pentru mediu: “Nu mai trebuie să mă urc în avion, pot rămâne acasă să mă bucur de măslinii mei. E mai puţin poluant pentru planetă”. Pentru ca aceşti copaci să supravieţuiască în iernile îngheţate din Germania, ei trebuie acoperiţi cu un înveliş din fibre şi plastic şi încălziţi pe cale electrică. E ca şi cum ai prinde păsări tropicale şi le-ai duce să trăiascp într-o seră încălzită dintr-o ţară nordică.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger