Maşinile strivesc anual trilioane de insecte

0

În luna mai, biologul olandez Arnold van Vliet şi-a propus să vadă câte insecte sunt ucise în trafic, ceea ce îi poate oferi informaţii preţioase privind densitatea populaţiei lor. Şase săptămâni mai târziu au sosit şi rezultatele, adunate de 250 de şoferi îndemnaţi să numere insectele strivite de plăcuţele de înmatriculare după o anumită distanţă.

Din informaţiile adunate pe site-ul SplashTeller, unde şoferii mai sus amintiţi au fost rugaţi să-şi introducă socotelile, a rezultat că, de-a lungul celor şase săptămâni şi după aproape 31.000 de kilometri parcurşi, numărul insectelor flecite doar pe plăcuţele de înmatriculare din faţă a fost de 17.836. Asta înseamnă o medie de două insecte ucise la fiecare 10 km. După calculele lui van Vilet, aceste morţi se apropie de ordinul trilioanelor în decurs de şase luni numai în Olanda.

“În 2007, peste 7 milioane de maşini [din Olanda]au parcurs în jur de 200 de miliarde de kilometri. Dacă presupunem că media este aceeaşi pentru toate maşinile în fiecare lună, atunci am avea 16,7 miliarde de kilometri parcurşi în fiecare lună”, scrie cercetătorul olandez. “3,3 miliarde de insecte sunt strivite în fiecare lună doar pe plăcuţele de înmatriculare. Suprafaţa părţii frontale a maşinii este de cel puţin 40 de ori mai mare decât cea a plăcuţelor de înmatriculare. Asta înseamnă că maşinile lovesc în jur de 133 de miliarde de insecte în fiecare lună. În jumătate de an, asta înseamnă 800 de miliarde de insecte, mult mai mult decât am estimat în urmă cu şase săptămâni”.

Un studiu similar realizat în Marea Britanie a stabilit o medie similară privind morţile insectelor în trafic. Publicaţia Tree Hugger, care prezintă informaţiile de mai sus, a aplicat modelul de calcul şi pentru Statele Unite. La 200 de milioane de maşini care parcurg în total circa 4 trilioane de kilometri anual sunt ucise 32,5 trilioane de insecte. Cu ajutorul acestor informaţii, biologii speră să determine când şi unde sunt mai dense populaţiile de insecte şi modul în care condiţiile climatice afectează cifrele respective, rezultatele putând avea şi implicaţii economice – în momentul de față, măsurile de control al dăunătorilor și strategiile de polenizare s-au sprijinit pe densităţi prost înţelese ale insectelor.

Sursa: Tree Hugger

Foto: Flikr/peter pearson

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger