Maşinile fără şofer de la Google vor ajunge pe drumurile publice vara aceasta

0

Google a anunţat că, vara aceasta, va începe să testeze pe drumurile publice autovehiculele autonome pe care le-a dezvoltat, scrie Tech Crunch. Compania susţine că flota ei depeste 20 de maşini a avut parte de doar 11 accidente în şase ani de testări, toate fiind puse pe seama şoferilor umani. Autoturismele auto-pilotate, care sunt electrice şi care trebuie încărcate după 130 km, vor fi limitate la o viteză maximă de 40 km/h şi fiecare dintre ele va găzdui un şofer de siguranţă, care va putea prelua controlul în orice punct, având în dotare un volan, frână şi acceleraţie.

 

 

Potrivit Phys.org, maşina nu are airbag-uri şi alte sisteme de siguranţă prevăzute la nivel federal, acesta fiind motivul pentru care este limitată la 30 km/h, şi poate rula doar în regiunile care au fost cartate de Google. Dotarea cu frână şi volan şi prezenţa şoferului ce poate prelua oricând controlul vehicului sunt impuse de legislaţia din California – testările vor fi făcute în oraşul californian Mountain View. Google face însă lobby pentru norme mai flexibile. Compania susţine că maşinile fără şofer au fost testate, cumulativ, preţ de 1,6 milioane de kilometri, rulând circa 16.000 de kilometri pe săptămână, ceea ce înseamnă “se bazează pe multă experienţă”. Mai exact, susţine Google, pe echivalentul a 75 de ani de şofat la oameni.

Google va fabrica şi va testa iniţial 25 de unităţi, acestea urmând să cutreiere, în mare parte, doar zonele învecinate sediului companiei din Mountain View. Apoi va construi între 50 şi 100 de bucăţi şi va muta testările în zone mai deluroase şi mai ploioase. Scopul final, spune co-fondatorul Google Sergey Brin, sunt maşinile controlate de computer care pot elimina erorile umane, responsabile pentru 90% din cele 1,2 milioane de morţi din accidente rutiere înregistrate anual. Pe lângă faptul că sunt electrice, maşinile fără şofer pot reduce congestionarea traficului şi pot transporta persoane în vârstă şi cu dizabilităţi.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger