Mașinile de spălat, sursă de poluare microplastică

0

Le găsești în aproape orice gospodărie, sunt utile, au design din ce în ce mai atrăgător, devin tot mai silențioase și când se strică îți dau peste cap viața; vorbim de mașinile de spălat, desigur. Recent, însă, un studiu publicat în revista Environmental Science & Technology arată că mașinile de spălat din gospodării ar fi o sursă majoră a poluării numite ”microplastice” (poluarea cu particule de poliester și fibre acrilice – particule mai mici decât vârful unui ac, dimensiune care atrage denumirea ”micro”). Acest tip de poluare a fost identificat în toate oceanele lumii.

 

Coordonatorul echipei de cercetare, Mark Browne, a explicat că acumularea acestor resturi microplastice în mediul marin ridică probleme serioase de mediu și sănătate. Minusculele bucăți de plastic conțin ingrediente potențial periculoase, care ajung în corpul animalelor și pot fi transferate la oameni, spre exemplu prin consumul de pește. Microparticulele de plastic astfel ingerate rezistă în celule și luni întregi. Ca să identifice amploarea și sursa problemei contaminării microplastice, cercetătorii au analizat urmele de contaminare de pe 18 coaste marine din toată lumea și au parcurs drumul invers al materialului poluant (de la locul unde a fost indentificat până la posibila sursă).

Rezultatul cercetării a arătat că apa provenită din banala activitate de spălare a hainelor în mașini de spălat conține o cantitate mare de microplastic, în special în zonele dens populate. Cercetătorii spun că peste 1.900 de microfibre se pot ”duce” de pe o singură haină, într-un ciclu de spălare la mașină. Acestea ajung să fie deșeuri microplastice pe malurile oceanelor. Iar problema se va acutiza în viitor, atrag atenția autorii studiului. Soluția propusă de ei este ca designerii (de haine și mașini de spălat, deopotrivă) să colaboreze cu oamenii de știință pentru găsirea unei modalități de reducere a cantității de microfibre eliberate în apă în procesul de spălare la mașină; pasul al doilea ar fi găsirea unui mod de filtrare a canalizării, cu scopul scoaterii microparticulelor de plastic din apa care ajunge să fie deversată în mări și oceane.

 

Sursa și foto: Science Daily

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger