Masina si incalzitul caselor, principalii factori ai incalzirii globale

20

AUTOS-CHINA/

Un studiu realizat de Institutul Goddard pentru Studii Spatiale al NASA arata ca transporturile rutiere, arderea biomasei in gospodarii si cresterea animalelor ca sursa de hrana poarta cea mai marte parte din vina cand vine vorba de schimbarile climatice.

Decat sa analizeze sursa diferitilor compusi chimici legati de incalzirea globala, oamenii de stiinta de la agentia spatiala americana au studiat impactul net asupra mediului din diferite sectoare economice. Prin impact se intelege emisiile ce contribuie la procesul de incalzire (dioxidul de carbon, gazul metan, carbunele negru etc.), fara a se lua in calcul emisiile care il diminueaza, cum ar fi aerosolii, scrie Tree Hugger.

In functie de acesti parametri, cercetarea a demonstrat ca vehiculele motorizate contribuie cel mai mult la incalzirea atmosferica. Pe locul doi s-au clasat arderea lemnelor si a balegarului in gospodarii pentru gatit si incalzit, urmate de cresterea animalelor domestice, in special a vacilor generatoare de gaz metan. De cealalta parte, din cauza problemelor de sanatate cauzate de aerosoli, multe tari dezvoltate au redus emisiile cu aceste particule, ceea ce diminueaza efectul de racire al planetei.

Foto: Reuters

Tags:20 de comentarii

  • Nu pot sa-ti raspund decat: LOL.

   Grija de planeta e noua manie proletara. Asa cum nu mai puteau liderii nostri de acum 20 ani de bunastarea oamenilor, asa mor si astia cu incalzirea globala de grija Panamtului. Si in ambele cazuri problema reala ramane netratata.

 1. Pamantul nu este singurul care se incalzeste. Marte de asemenea. in ce priveste planeta Neptun si lunile sale, distantate cu 4,5 de miliarde de kilometri fata de soare, este chiar mai rau: incepand cu 1989, s-a inregistrat o crestere cu 5% a temperaturii suprafetei lui Triton, un fenomen de incalzire neasteptat pentru aceasta planeta atat de indepartata de Soare. Referitor la Pluto, desi este planeta cea mai indepartata de Soare, pentru ea a inceput un veritabil infern, sub forma unei canicule accelerate. Pe o perioada de 14 ani, planeta Pluto s-a incalzit, temperatura sa multiplicandu- se de 3 ori.

  • 1. Citez: “incepand cu 1989, s-a inregistrat o crestere cu 5% a temperaturii suprafetei lui Triton, un fenomen de incalzire neasteptat pentru aceasta planeta atat de indepartata de Soare”. Triton este unul din satelitii lui Neptun si nicidecum o planeta.

   2. Citez: “Pluto, desi este planeta cea mai indepartata de Soare”. Din 2006 Pluto nu mai este planeta, ci a fost retrogradata. Daca o veti denumi insa planeta, trebuie sa le bagati in aceeasi oala si pe celelalte planete pitice, caz in care, fireste, Pluto nu mai e ultima. Asa ca hotarati-va.

   3. Citez: “Pe o perioada de 14 ani, planeta Pluto s-a incalzit, temperatura sa multiplicandu- se de 3 ori.” Pluto are cam -230*C temperatura, inmultita cu 3 inseamna -690*C, cam multicel zub zero absolut.

   4. Pluton trece prin perioada de “vara”, apropiindu-se de periheliu, fapt ce cauzeaza incalzirea pe aceasta planeta. Mai mult, stiti cum se masoara temperatura ple Pluto sau ati fost acolo cu termometrul? Aveti idee care este eroarea unei retele interferometrice, ei bine va spun eu, eroarea e cam de 10K. Nu e mult, dar daca temperatura medie pe Terra ar varia cu 10K, am fi morti, asta in masura in care pentru toata incalzirea asta globala se estimeaza o crestere pe SECOL de 0.3 – 1K !!!

 2. my friend, lasa-ne cu incalzirea globala. vino cu ceva plauzibil. ti-as cauta un articol aparut pe hotnews acu cateva luni unde scria ca baietii manareau niste statistici ca sa iasa ca ei. deci frana.

 3. “Pe locul doi s-au clasat arderea lemnelor si a balegarului in gospodarii pentru gatit si incalzit, urmate de cresterea animalelor domestice, in special a vacilor generatoare de gaz metan.”

  Locul asta doi mi-a provocat un hohot de ras. Trist este insa ca domnii astia isi urmaresc netulburati agenda de lucru. Si mai trist este ca urmarea nu poate fi decat, mai devreme sau mai tarziu, interzicerea sau suprataxarea traiului sanatos la tara. Suprataxare care nu va fi decat o forma mai subtila de interzicere.

  Citesc cum ca usturoiul nostru cel de toate zilele va fi clasificat, cf. cu noua legislatie bazata pe Codex Alimentarus, drept drog. Ca urmare, cu drept de comercializare numai de catre companiile farmaceutice.

  Makes you wonder…

 4. As vrea sa va mai atrag atentia asupra unui aspect care va scapa (dupa cum o demonstreaza si titlul ales):

  – noul buzzword nu mai este “global warming” (incalzire globala) ci “climat change” (schimbarea climatului/climei)

  Sesizam deci o regrupare a “expertilor”.

  Pe langa asta v’as ruga sa acordati atentia cuvenita si urmatorului comentariu:

  “Were are the certainty bars?

  If you actually read the report, their level of uncertainty is 90%+ for some of the factors, with some levels of uncertainty greater than 100%. Meaning that something shown as a climate change contributor may actually be a climate change inhibitor.

  If you include uncertainty, what the report actually says is:

  “This is a collection of factors that may contribute to climate change either positively or negatively. Ranking their relative contribution is impossible given the level of uncertainty in the data.”

  Publishing charts that convey certainty that doesn’t exist seems to be the official pastime for climatologists.”

  Interesant, nu?

 5. Foarte oportun a remarcat Vasily, auto-proclamatii experti in climatologie apocaliptica si-au redirectionat tirul, noua sintagma trendy in aceste medii stiintifice puternic ideologizate este “climate change”. E o veche tehnica de manipulare, re-branduirea.
  Pt claritate, o analogie: in anii ’70, intr-un congres al organizatiilor tiganesti din Europa, activisti de stanga au propus inlocuirea denumirilor traditionale din limbile europene (gipsy, gitan, zingaro, tsaganski, tigan, zigeuner, etc) cu un nume nou si rar utilizat: rom. Scopul fiind deturnarea atentiei de la vechile traditii si istorii despre tigani, obisnuirea noilor generatii de europeni cu alt nume si modificarea imaginii acestei etnii. Dar nu s-a lucrat la nimic pe fond, problemele reale au ramas nerezolvate, chiar daca noii tigani se numesc ‘romi’. Majoritatea statelor, inclusiv Romania socialista, au refuzat noua denumire, ea s-a facut treptat si cu presiuni politice si inca nu e general acceptata.
  Cum “global warming” a primit lovitura dupa lovitura (mai ales de la..clima) si a ajuns mai degraba subiect de glume, se incearca in graba vopsirea gardului. Dar “expertii” sunt exact aceiasi, ideologi bucurosi ca lupta contra capitalismului si mai obtin si granturi pt asta.
  De acum inainte vor vorbi mai mult de “climate change” si vor evita “global warming” (deja se observa de cateva luni o tacere suspecta).

  Tot Vasily are perfectul exemplu de conciziune si umor inteligent, dublate de politete: “fa-ti un credit imobiliar”, a propos de suprataxarea vietii nesanatoase la oras.

  Aparent, chiar daca omul ramanea in pestera, cum binevenit ironic si subtil remarca Garfield, tot ne-am fi confruntat cu poluatorii nr.2 si nr.3 de pe lista, chiar si omul neoliticului timpuriu avand nevoie de incalzirea locuintelor si de niste animale domesticite pe langa casa ! Imaginea a miliarde de umani traind la foc de balega si asteptand sezonul cald pt a culege niste mure prin padure e de umor Ars Amatoria, cu certitudine nu puteam pastra un mod de viata primitiv sub pretext de ecologie. Nici macar nu ar fi fost ecologic, numeroase populatii din Africa actuala si sudul Asiei traiesc oarecum asemanator, iar comportamentul lor a fost caracterizat de ecologisti ca fiind “catastrofic pt mediu”. Nigerul, dat ca exemplu negativ in rapoarte ONU, e una din tarile devastate din cauza juxtapunerii demografiei extrem de ridicate cu un mod de viata primitiv.

  Oricat de paradoxal pare unora, societatile de tip european (de la USA pana la Japonia sau Australia, trecand prin UE) sunt cele mai responsabile ecologic de pe planeta si cele care fac eforturi foarte mari in acest sens.

  E mai rar, soptit pe la colturi de cercuri ecologiste de “initiati”, dar veti auzi si de ecologisti care sustin ca suntem prea multi pe pamant, ca intr-un fel “Gaia” trebuie sa se debaraseze de noi si ca ce alte unelte “pandoriene” mai bune ar putea gasi Gaia daca nu niste ecolo-eugenisti voluntari, gata sa dea cu antrax pe jumate de planeta.
  Nu e deloc intamplator ca in ultimii doi ani mai multe state occidentale au inclus pericolul “eco-terorismului” pe lista scurta, alaturi de “terorismul islamic”. Exista informatii convergente si credibile despre grupuri extremiste ecologiste, finantate de milionari pt care un “Avatar” e un plan de munca nu o utopie hollywoodiana, care discuta de planuri de exterminare in masa a colectivitatilor umane, pentru a ‘curata’ si ‘purifica’ Gaia, etc.

  Daca Sile se amuza indreptatit de “global warming” ca despre “noua manie proletara”, planurile eugeniste ecologiste sunt un nou malthusianism genocidar.

  Putem practica ecologia fara ideologie, nu e nevoie sa-l citesti pe Marx inainte de a planta un copac in gradina, nu e nevoie sa injuri liberalismul inainte de a tria gunoiul (in comunism am fi bucurosi sa avem ceva gunoi de triat..).

  Inteligenta noastra colectiva va consta nu in distrugerea oarba si fanatica a modului de viata de pana acum, ci in inventarea unuia prin adaugire abila de elemente ponderatoare la confortul si complexitatea vietii moderne.
  Nu vom arunca tot ce avem, ci doar ceea ce efectiv e toxic si ne ingreuneaza existenta sau ne face viata mai scurta. In rest, amelioram si schimbam treptat, rezonabil.
  Putem avea si masini si aer curat, e suficient sa le dotam cu motoare electrice eficiente si ieftine. Scepticii sa nu uite ca in decursul unei singure generatii s-a trecut de la calculatoare cat camera la unele cat palma!

  Sa pastram un optimism lucid, sa facem ce depinde de noi in gradina, balcon, scara blocului, sa incepem cu a fi mai atenti la alimentatia corpului si la aceea a intelectului. Daca fiecare dintre voi veti fi mai sanatosi, mai “sportivi”, mai putin dependenti de tv si alte tipuri de droguri si manipulari mediatice, intreaga societate va fi mai sanatoasa si veti primi insutit , prin feedback, beneficiile comportamentului vostru individual. Efectul a 1 milion de comportamente individuale ce par derizorii luate in parte, devine cumulat un trend social major. Schimbandu-ne pe noi, vom schimba Romania si vom face bine si planetei.

  Numai bine tuturor!

  • Sunt total de acord cu tine ,insa nu stiu cati dintre adeptii consumismului vor reusi sa se concentreza sa citeasca tot ce ai scris .Problema principala a omenirii in acest moment este generata de sistemul de viata bazat pe filosofia ”repede inainte”.Totul este in sistem ”fast food”.Mancam repede fara sa stim ce mancam,ne informam repede fara sa mai verificam daca este corect ce se scrie sau nu.Generatiilor ” fast forward” trebuie sa le transmiti mesaje scurte si de obicei dure, care sa ii scuture, daca vrei sa ii deturnezi de la calea pe care au apucat-o.
   Am o singura intrebare care poate ii va ajuta pe cei care isi consuma viata in stil ”fast forward ” sa iasa din capsula de sticla necesara rostogolirii iuti catre inevitabilul sfarsit:
   Nu vi se pare totusi ca zilele trece prea repede?

 6. sunt niste gunoaie , arunca afirmatii asa numai sa apara in presa ,apropo cat dureaza un studiu de exemplu cel cu incalzirea globala 2 – 3 ani ? si apoi arunca cu concluziile de ce in anii 80-90 nimeni nu vorbea de incalzirea globala , erau mai prosti oamenii ? asa se manipuleaza multimea cu afirmatii ca planeta e la limita si ca va fi un dezastru cat de repede , la fel se intampla si cu ” studiile” referitoare la alimente ca provoaca infarct , impotenta si asa mai departe dar ei defapt nu studiaza un aliment pe parcursul timpului ci doar fac afirmatii si presupuneri pentru ca presa sa le amplifice .asta e realitatea unul da stirea si multimea o inghite . dezamagitor

 7. Am un plan simplu in 4 puncte:

  A) sa eliminam masinile

  B) sa nu mai mancam deloc carne

  C) sa nu mai gatim mancarea

  D) sa traim in frig

  Nu stiu, dar parca asta imi aduce aminte de ceva…

 8. Da domnule!
  Ce prostii astea cu poluarea si cu extenuarea resurselor!
  Haideti domnilor sa consumam si sa ne desfatam in continuare cu bunatatile pe care ni le ofera planeta asta!
  Pai de ce sa ne pese noua de planeta ca si asa noi traim putin in comparatie cu planeta.Pana la apocalipsa prognozata de cercetatorii astia este cale lunga iar eu voi fi oale si ulcele.Ce ma intereseaza pe mine daca dupa ce mor se incalzeste planeta,nu mai exista petrol ,gaze si alti combustibili sau au disparut speciile astea inutile de animale salbatice.Si asa omul este no 1 ptr ce naiba ar trebui sa ma intereseza pe mine de toate astea?
  Tot ce trebuie sa stiu eu acuma cat traiesc este sa mananc bine ,sa am tot confortul necesar ptr mine si familia mea si gata.
  Cat despre copii nostri ce sa mai zic lasa ca se descurca ei cumva ca vorba aia si noi ne-am descurcat.
  Va urez o viata nepasatoare tuturor si mult succes companiilor care traiesc de pe urma exploatarii resurselor planetei!

 9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CAMPANII DE “NORMALIZARE” A NEFIRESCULUI/ Marie puteri continua jocul de sah cu miza nucleara /GOSPODARIA TARANEASCA – DUSMANUL “INCALZIRII GLOBALE”/ Vom avea Biblii ecumeniste? (Stiri

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger