Masina de spalat care curata pasarile de petrol

4

Unele vietati marine, mai ales pasarile ce inoata si se hranesc in apele sarate, sunt puternic afectate de scurgeri de petrol de genul celei recente din Golful Mexicului, iar curatarea lor manuala este periculoasa atat pentru zburatoarele contaminte, cat si pentru voluntarii care se incumeta sa le spele. O mare companie petroliera, cum este anuntata in filmuletul pe care il puteti urmari mai jos, s-a gandit sa proiecteze o masinarie eficienta care sa curete pasarile fara a le traumatiza si mai tare.

An de an, milioane de galoane de petrol ajung in apa marilor in urma accidentelor care implica vase petroliere, spune un clip video ce anunta noua inventie. Efectele pot fi devastatoare asupra faunei, iar unele dintre cele mai afectate victime sunt pasarile marine. Scurgerile de petrol sunt adesea toxice si au un efect direct asupra penajului pasarilor, impiedicandu-le sa inoate sau sa se hraneasca. Pana acum, voluntarii s-au oferit sa curete pasarile contaminate cu mainile, dar este un proces care mananca mult timp, este stresant pentru pasari si, daca petrolul este toxic, periculos pentru oameni, plus ca detergentii folositi fac ca penele zburatoarelor sa-si piarda din uleiurile naturale.

Drept urmare, o companie petroliera a creat un soi de masina de spalat pentru pasari, al carui program dureaza doar 7 minute, spre deosebire de cele circa doua ore pe care le implica spalatul manual, scrie Tree Hugger. Noua inventie reduce astfel considerabil timpul petrecut de pasari in conditii de stres si pe cel de recuperare pana la intoarcerea lor in salbaticie. De la pasari de tarm pana la pelicani si broaste testoase marine, lista animalelor care au neaparata nevoie de asemenea bai poate continua.

Foto: Captura Youtube

Tags:4 comentarii

  1. imi aduc aminte de un moment prin anii ’80 cand companii americane deversau mii de tone de petrol in oceane si apoi incercau sa-si spele imaginea sustininad ca spala pietrele si litoralurile cu furtunul ,cand de fapt nici macar 5% din daune nu erau acoperite..asa si acum se incearca spalarea imaginii cu astfel de inovatii penibile..dezastrul este prea mare si implica resurse imense pt a contracara astfel de tragedii..
    Solutia este trecerea pe combustibili alternativi,dar din pacate acesti monstri economici detin si puterea politica..

  2. Imi place ideea, e ca in bancul ala cu sotul care spune : e adevarat c-am batut-o de-am umplut-o de sange, da’ dupa aia am sters-o la gura!

  3. Dar pestii? Pentru pesti nu au gasit o masina de spalat? Sau poate vor produce sampon d’ala in cantitati industriale si vor dizolva tot petrolul….

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger