Maşina care zboară. Sau avionul care merge pe şosea?

0

Da, maşina zburătoare nu mai este un detaliu de film ştiinţifico-fantastic, ci poate fi cumpărată şi pilotată (sub condiţiile legii). Costă 300.000 de dolari şi denumirea sa oficială ar fi “aeronavă uşoară, sport, care poate fi pilotată şi condusă”. Însă, pentru cei care au admirat-o şi analizat-o deja, întrebarea care se ridică este: vorbim de o maşină zburătoare sau de un avion care poate fi condus pe şosea?

 

 

Maşina – aeronavă a fost prezentată la salonul auto de la New York de către compania producătoare, Terrafugia. În mod sigur, primii care îşi vor îndeplini visul din copilărie de a conduce un vehicul ce poartă numele de „maşină zburătoare” vor fi nişte oameni care nu se uită la preţul de 300.000 de dolari. Practic, vehiculul va fi la dispoziţia lor în doar câteva luni; iar această veste a şi convins zece astfel de persoane cu dare de mână să depună un avans de 10.000 de dolari pentru a deveni proprietarii celei mai noi „fiţe” în domeniu.

Totuşi, pentru a o conduce, este nevoie de licenţă de pilot, pe lângă carnetul de şofer. Mai mult decât atât, consumul unei astfel de aeronave este foarte ridicat (19 litri de combustibil pe oră), ceea ce o transformă într-o jucărie scumpă de întreţinut şi nu tocmai prietenoasă cu mediul. Regimul aplicat acestui tip de aeronavă va fi similar avioanelor particulare (de mici dimensiuni); practic, doar pe şosea „maşina” va fi puţin diferită şi va atrage privirile altor şoferi.

Aşa că, dacă e să tragem linie, practic vehiculul este mai mult un avion mic, luxos, care poate merge şi pe şosea decât o maşină care poate să zboare, consideră analiştii TreeHugger. „Este doar o altă jucărie costisitoare, consumatoare de resurse, făcută pentru a ne stimula, prin apel la visurile copilăriei, instinctele consumeriste şi, dat fiind costul tot mai ridicat al petrolului, este foarte improbabil să reprezinte o soluţie de transport pentru viitor”, conchid analiştii TreeHugger.

 

Mai multe imagini cu maşina – aeronavă găsiţi aici.

 

 

Sursa: TreeHugger

Foto: Terrafugia


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger