Maşina care parchează fără şofer

0

Piaţa auto are, deja, câteva modele de maşini capabile să execute parcări paralele singure, dar cu şoferul aflat în continuare la volan. Tehnologia avansează, astfel că Volvo s-a gândit să inventeze un sistem de tip “valet automat”: maşina care se poate parca singură, fără şofer în interiorul ei. Totul, cu ajutorul unei aplicaţii de smartphone.

 

volvo

 

Maşina concepută de Volvo lasă şoferul la uşa casei, se duce singură în parcare, găseşte un loc liber şi parchează. Acest serviciu de tip „valet automat” se iniţiază cu o aplicaţie de pe smartphone, de către şofer. Maşina are senzori şi camere la bord care o ajută să navigheze singură, în aşa fel încât să nu lovească oameni sau alte maşini ori obiecte în drumul său spre parcare. Odată ce a identificat locul de parcare, maşina se parchează şi trimite şoferului un mesaj pe telefon cu coordonatele parcării, în aşa fel încât acesta să ştie unde să îşi găsească maşina când are nevoie de ea.

Tehnologia este încă la nivel de concept, dar, spun cei de la Volvo, nu va funcţiona decât pentru spaţii de parcare identificate cu ajutorul sistemelor de emisie radio instalate în ele, spaţii care, astfel, transmit maşinilor conectate la internet unde anume se află. Dezvoltarea întregului sistem va mai dura cel puţin câţiva ani, spun specialiştii, dar, între timp, maşinilor oferite de compania suedeză li se tot adaugă mici servicii automate care, în final, să obişnuiască şoferul cu această autonomie a maşinii sale.

 

 

Sursa, foto, video: Discovery News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger