Maşina care nu porneşte dacă şoferul a băut

0

Oamenii de ştiinţă au construit un prototip de maşină care poate detecta dacă şoferul a consumat alcool, cu ajutorul unui senzor care analizează respiraţia acestuia, arată Daily Mail.

Alţi senzori măsoară nivelul de alcool din sânge prin pielea şoferului, aceşti senzori fiind strategic plasaţi pe volan şi pe încuietoarele maşinii. Dacă şoferul a depăşit limita legală de consum de alcool, motorul mşinii nu porneşte.

Acest sistem ar putea fi instalat în maşini următorii zece ani.

Spre deosebire de dispozitivele de detectare actuale, sistemul QinetiQ nu necesită ca şoferul să sufle într-un aparat-test înainte ca maşina să pornească.

În schimb, foloseşte senzori sofisticaţi plasaţi în apropierea şoferului care detectează automat dacă persoana de la volan a băut.

Atât de testele de respiraţie, cât şi cele de sânge elimină necesitatea vreunui efort din partea şoferului, iar dacă acesta nu a băut, testarea nu îi va răpi din timp.

David Strickland, şeful National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), a participat la demonstraţia publică a sistemului şi spune că această tehnologie ar reduce numărul accidentelor cauzate de consumul de alcool cu 9.000 pe an doar în Statele Unite.

El a mai adăugat că sistemul se află încă în teste şi ar mai dura între opt şi zece ani până să fie disponibil pe piaţă.

Criticii sistemului spun că sistemul ar putea să împiedice oameni care nu au băut. “Chiar dacă tehnologia este 99,9% sigură, asta înseamnă că zeci de mii de maşini nu vor porni zilnic”, spune Sarah Longwell, repzentanta unei asociaţii de restaurante.

Foto: Flickr / maHidoodi

Citiţi şi:

Iluziile consumatorilor de alcool

Totul despre alcool: Băutura la români

Poliţia din Germania a reţinut o bufniţă beată

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger