Masdar, anunțat drept primul oraș din lume care nu va emite CO2, ar putea deveni fantomă

0

Când a fost conceput acum un deceniu, Masdar City se anunța drept primul oraș sustenabil din lume, 100% ecologic, parte a planului Emiratelor Arabe Unite de a diversifica economia în detrminetul combustibililor fosili, scrie The Guardian. De anul acesta, când ambițiosul proiect urma să fie finalizat, administratorii lui au renunțat însă la obiectivul inițial de a construi primul oraș cu amprentă zero de carbon, Masdar putând deveni primul oraș ecologic fantomă din lume.

Autoritățile au recunoscut că, în momentul de față, Masdar City este foarte departe de ținta de zero emisii cu efect de seră pe care și-au propus-o și că chiar dacă proiectul va fi dezvoltat în întregime, acest obiectiv nu va fi atins niciodată. Când a început, în 2006, proiectul a fost prezentat drept un peisaj urban cu un mix de energii regenerabile, 50.000 de locuitori și 40.000 de navetiști, un oraș fără mașini, cu vehicule electrice care se conduc singure și care transportă oamenii între clădiri și împănat cu tehnologii inteligente care să combată temperaturile ridicate și să reducă costurile de răcire. Mubadala, o companie de stat din Abu Dhabi, a anunțat inițial un sprijin financiar de 22 de miliarde de dolari pentru acest experiment.

După 10 ani, însă, doar o mică parte din oraș a fost construită – 5% din cei șase kilometri pătrați prevăzuți inițial, finalizarea construcției fiind împinsă spre anul 2030. Orașul găzduiește în prezent în jur de 300 de firme, iar Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă ocupă singură o clădire de șase etaje, unde doar 90 de angajați lucrează într-un spațiu de 32.000 de metri. Mai puțin de 2.000 de oameni lucrează în Masdar și doar 300 locuiesc acolo, toți studenți la Institutul de Știință și Tehnologie Masdar, beneficiind de școlarizare și cazare gratuite. Sistemul de transport autonom care trebuia să se întindă pe 100 de stații s-a oprit după doar două stații, existând în schimb un centru de bike-sharing la 16 kilometri de Abu Dhabi, dar nu și piste de biciclete. Obiectivul orașului de a prezenta un stil de viață 100% ecologic a fost abandonat, oficialii spunând că vor atinge poate 50% din el și că Masdar nu reprezintă un eșec, ci o parte dintr-un proces evolutiv.

Încă dinainte de scăderea prețului petrolului, Emiratele Arabe Unite s-au ridicat în fruntea țărilor producătoare de petrol din Golf în mișcarea de tranziție de la combustibilii fosili la o economie verde. În contextul în care rezervele de petrol ale țării ar urma să se termine în 50 de ani, liderii ei au investit în turism, tehnologie și energie regenerabilă. În prezent, circa 70% din PIB este asigurat de sectoare nepetroliere, iar Emiratele Arabe Unite au cheltuit 20 de miliarde de dolari pe centrală nucleară aflată încă în construcție, proiectată să asigure 25% din nevoile de electricitate ale țării. Statul construiește totodată și cea mai mare fermă solară din lume în Dubai și vrea să instaleze panouri solare pe acoperișului tuturor locuințelor până în 2030.

Citiți întregul articol pe The Guardian.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger