“Scandalul”kilogramului

0

Masa kilogramului, așa cum îl știm acum, ținut sub lacăt la sediul Biroului Internațional de Măsuri și Greutăți, se schimbă de ceva vreme și generează dezbateri aprinse. Cercetătorii au pus deja în mișcare o modificare fundamentală a modului în care sunt definite unitățile de măsură, cel mai recent exemplu fiind o dezbatere organizată de Societatea Regală din Londra.

Sistemul internațional de unități include șapte unități de măsură: metrul, kilogramul, secunda, amperul, candela (unitate de măsură pentru intensitatea fluxului de lumină), kelvinul și molul (unitate de măsură a capacității de materie, moleculă-gram). Astăzi, kilogramul este singura unitate de măsură definită printr-un obiect fizic – o bucată de platină ferecată în sediul Biroului Internațional de Măsuri și Greutăți din Franța. Bucata de metal care definea metrul s-a demodat încă din anii ’60, iar metrul a fost definit ulterior ca fiind distanța parcursă de lumină prin vid într-un interval de timp de 1⁄299.792.458 dintr-o secundă.

Acum se încearcă definirea întregului set de unități de măsură în termeni de constante fizice fundamentale, în așa fel încât birourile naționale de standarde din fiecare țară să-și poată defini propriile unități de măsură, fără a exista o singură bucată de metal pe post de standard global. Ajungerea la un consens nu este însă o sarcină ușoară, și asta pentru că unii oameni cred că munca le va fi puternic afectată. Scopul final este crearea unor standarde care, spre deosebire de bucata de platină din Franța, care cântărește aproape un kilogram, nu se vor modifica o dată cu trecerea timpului. Această mișcare ar fi importantă pentru măsurarea micilor schimbări care au loc în decursul unor ani sau al unor decenii.

Cu toate acestea, redefinirea kilogramului ar avea efecte semnificative. Măsurarea forței se bazează pe kilogram. La fel, tensiunea electrică și curentul își au unitățile definite în termeni de kilograme, ceea ce implică și industria electronică. Chiar dacă schimbările aduse kilogramului ar fi la scară microscopică, ele ar afecta industria microelectronicelor. Definirea kilogramului în termeni de constante fizice ar urma să fie realizată cu ajutorul unui dispozitiv ce transformă masa unui obiect în sarcini electrice care se mișcă într-un circuit. Specialiștii speră ca o dfecizie finală să fie luată în cadrul conferinței generale din 2015.

Sursa: BBC News

Foto: O bilă din silicon groasă de 10 centimetri prin care oamenii de știință germani încearcă să redefinească kilogramul/EPA

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger