Marul cu vierme vs. Marul estetic

61

 

De curand, mergand spre Resita la nunta unor prieteni, m-am oprit intr-una din localitatile de pe traseu. De-a lungul drumului tot vazusem localnici care vindeau mere. Fiind un mare consumator de fructe, n-am rezistat ofertei, asa ca m-am hotarat sa cumpar. Nu dupa mult timp, aveam in fata o galeata plina de mere mici si rosii, cu o mireasma patrunzatoare. Am gustat unul si, spre surpriza mea, dupa prima muscatura am dat peste un vierme.

de Magor Csibi

La inceput am fost putin scarbit, fiindca nu mai vazusem viermi intr-un fruct de pe vremea cand eram copil. Si, totusi, am inceput sa ma concentrez asupra gustului, care s-a dovedit a fi extrem de bun. Avea o aroma puternica, un miros cum n-am mai simtit de mult, iar dupa o vreme parca si viermele era mai simpatic.

Am ajuns acasa, am consumat toata galeata de mere si am pornit iar la cumparaturi. Am vizitat vreo sapte magazine si supermarketuri, dar mere cu viermi n-am gasit in niciunul. Am gasit in schimb mere mai mari, mere mai rosii, mere de pe un alt continent, ba, mai mult, am gasit si un hibrid intre mere si pere. Singurul lucru pe care nu l-am gasit a fost marul mic, rosu, cu vierme si cu aroma.

Cu siguranta, scopul introducerii mele nu este sa va spun ca marul mic, rosu si cu viermi este mai bun decat alte tipuri de mere, crescute prin alte metode. Dar mi-am dat seama ca in vietile noastre sunt destul de multe schimbari care se petrec fara sa le observam si fara sa ne punem intrebari. Iar eu m-am intrebat la modul cel mai serios unde a disparut marul mic, rosu si cu vierme, sau daca perfectiunea marului mare, rosu si imaculat are tot atata savoare precum imperfectiunea marului de altadata.

Si mi-am pus intrebarea: cum ar fi mai bine, cu mere mici si rosii sau cu mere mult mai mari, mai rosii si „mai perfecte”? Voi ce ziceti?

Gianina Corondan si Valeriu Tabara dau startul dezbaterii. Asteptam si parerile voastre.

[coloana]

Valeriu Tabara
Fost ministru al Agriculturii

tabara

Ce e de preferat in consum?

Se cunoaste faptul ca marul, ca fruct, este considerat intr-o mare parte a globului (in zonele temperate mai ales) drept o regina a fructelor, cu consum vara-toamna.
Pentru merele puse in comert se pun doua probleme:
1. Aspectul comercial, fructe mari, cu aspect sanatos si placut, o culoare cat mai intensa si mai ales bine scoasa in relief, pulpa semi-tare, poroasa, semi-fainoasa, putin zemoasa.
2. Aspectul natural, dat de marimea mai mica, culoare specifica soiului si o aroma bine conturata, simtita din apropiere (chiar daca nu se duce fructul la nas), pulpa tare, zemoasa. Toate acestea se gasesc la fructele care nu provin din culturi cu un grad mare de intensivizare. La astfel de fructe pot aparea pe suprafata lor si semne ale atacului de daunatori (vierme) dar si de boli (rapan) fara ca acestea sa aiba o intensitate si frecventa mare. Prezenta unor astfel de semne indica faptul ca nu s-a exagerat cu folosirea de produse insecto-fungicide, in cantitati mari sau mai ales ca numar mare de tratamente.

Mai trebuiesc stiute doua lucruri. Mai intai, ca productia de mere si aspectul comercial de inalt nivel sunt date de doza de ingrasaminte chimice si organice aplicate, de numarul mare de tratamente chimice (uneori 8-10) si de tipul de insecto-fungicide aplicate. Din astfel de tehnologii rezulta fructe frumoase, cu o culoare de baza, slab evidentiata, cu aroma si gust slab evidentiate.
Apoi, productia de mere naturala, de buna calitate, atit ca si continut cat mai ales ca aroma si gust se obtin acolo unde se aplica cu precadere lucrari precum :
– curatarea cu mare atentie si in timp a pomilor (de obicei in perioada de iarna, dar se poate face si in alte perioade ale anului);
– tratamente preventive (in afara sezonului verde) bine stabilite si cu produse cu un grad scazut de toxicitate pentru om si animale;
– adunatul fructelor cazute pe sol si valorificarea lor (se reduc astfel sursele de germeni de infectie)
– distrugerea prin mijloace naturale a cuiburilor sau a surselor de infestare si infectie
– combaterea vegetatiei pe randul de plante si mentinerea la dimensiuni reduse a vegetatiei in careul vegetal dintre rinduri.
– obtinerea si cultivarea de soiuri de mar cu rezistenta naturala la daunatori si boli

Trebuie evitat ca un numar mare de fructe sa aiba semne de atac de daunator (vierme) sau atac de boli. In astfel de situatii, productia nu mai are aspect comercial si se valorifica greu. O productie cu o frecventa mare a atacului de daunatori si boli (rapan) nu poate fi pastrata pe o perioada mai mare. In acelasi timp, o frecventa mare a atacului de daunatori si boli duce si la reducerea semnificativa a calitatii acesteia (unii daunatori sau boli pot lasa in fructe unele substante toxice pentru organismul uman).
Trebuie stiut insa ca o cultura de pomi fructiferi bine intretinuta prin tehnologia clasica (naturista) – fara sau cu putine tratamente – cere o atentie speciala si presupune costuri suplimentare. Pare curios, dar asa este.
Este cert insa ca in Romania se pot realiza productii rentabile de mere si de foarte buna calitate. Iar aceasta productie ar putea satisface nevoile populatiei. Din pacate, marile magazine importa mere cu aspect placut, dar de o calitate indoielnica.

[coloana]

Gianina Corondan
Actrita, realizatoare TV

Gianina

Cu masca sau fara masca?

Intotdeauna voi pleda in favoarea fructului cu un potential vierme si impotriva celui perfect, identic cu celalalt, plasticos, fara gust. Asa mi se intampla si cu oamenii. Sigur ca n-as vrea sa ma infrupt din mere, pere, cirese pline cu viermi, de altfel am avut un nod in gat plus o migrena o zi intreaga in Africa, in momentul cind m-au anuntat ca tocmai inghitisem o delicioasa portie de spaghete cu larve afumate. Si acum imi salta camasa de neplacere cand imi amintesc.

Totusi, in razboiul amintirilor castiga in continuare detasat cele in care culegeam din livada bunicii numai bunatati, netratate cu inovatii ale stiintei reci si obiective, cu smacuri botulinice care sa pastreze aparentele unui fruct minunat, realizat cu interesul  celui care  alearga dupa bani.

Gustul acela, parfumul adevarat, viu, natural, rezistenta cojii sub forta dintelui, astea nu se pot uita. Nici inlocui. Crocanteala. Iata pricina pentru care eu nu pot cumpara facaturi, nu pot sa le gust, daramite sa le recomand.

Fructele in uniforma nu-s nimic altceva decit apa cu seruri, substante chimice, toate invelite in coaja de mar, para, cireasa, orice are priza la public, depinde ce se cere in zona in care vindem, sau depinde de colorantii pe care-i avem. O coperta de plastic bine realizata in laboratoare, infasurind un nimic apos, salciu, inodor.

Incerc sa ma feresc, desi ofensiva este apriga. Nu m-ar mira sa se inventeze mere cu aparenta viermanoasa, rezistenta exact pana le cumperi. Chestia e ca daca uitam gustul adevarat si nu-l cultivam ca atare, o sa faca rating din ce in ce mai mare surogatele. Pentru ca, nu-i asa, de unde sa stim, cum sa recunoastem veritabilul daca nu i-am vazut niciodata fata? As zice sa ne intrebam in forul interior, uneori e mai puternic decit orice patima.

Dar despre oameni, altadata…

Ca pina la urma si Eva, Adam au preferat un mar cu un vierme…n-o sa ne prefacem ca ne-am schimbat.

 


Tags:



61 de comentarii

  1. marul cu vierme clar…:):)…am mancat toamna asta mere si pere din bran si vrancea culese direct din copaci…au fost cele mai parfumate, gustoase si savuroase mere pe care le-am mancat toamna asta…m-au trimis direct in copilarie…:):)…ma duc si la anu sa culeg…:):)…

  2. Nu numai ca e mai bun cel cu vierme, dar cel fara e posibil sa fie plin de chimicale, modificat genetic (cum altfel sa obtii acealeasi dimensiuni).
    Eu unul ieri am mancat unul cu virme dupa ceva timp si de acum nu mai cumpar deloc de la super-market. Asta e o mare problema a noastra; noi singuri intretinem imbecilismul asta de turma(cumparatul de la super-market din comoditate) si cand o sa ne trezim cu adevarat va fi foarte greu sa mai facem ceva! (sa speram ca ne trezim la timp, inainte sa suferim de boli de care abia daca am auzit de la TV de prin afara). Inca o data – in afara nu se produc decat fructe si legume cu chimicale. Ca sa reziste cat mai mult in standurile de vanzare pun tot felul de prostii in ele – in procentaj mai mare sau mai mic (vezi-le pe cele organice la care se admite un anumit procentaj de chimicale).

  3. corect, marul cu vierme e cel natural, pe ala il mincam.
    deci doi si cu mine trei.

    Problema: cum facem sa avem mere d’astea mici, cu viermi si parfumate la hypermarket in locul celor frumoase, de doua kile bucata si cu 111 chimicale ???

  4. Prin `90 am ajutat un batranel sa-si duca o straita cu mere de la autobuz la piata. Cativa pasi. pe drum, vorbaret, se plangea ca nu are cine sa culeaga merele si sa le aduca la piata; ca se pierd degeaba. Multumita pentru ajutor m-a lasat sa aleg un mar. Bun, bun, bun.

  5. Am lucrat in Romania ani de zile pentru o companie multi-nationala. Din echipa de manageri facea parte si un neamt si am fost surprins sa constat ca neamtul, cand mergea la piata, cauta merele alea care aveau clar viermi. L-am intrebat de ce nu cumpara si el, ca toata lumea, mere ‘estetice’, ca erau tarabele pline. Mi-a raspuns ca marul cu vierme este clar ca nu a fost stropit si ca in mod sigur este asa cum e el lasat de mama-natura, fara modificari genetice, fara ingrasaminte, ceea ce astazi numim ‘produs biologic’. La vremea aia eram mai tanar si nu prea eram de acord cu seful meu.
    Dupa cativa ani petrecuti in Canada, imi dau seama cata dreptate avea> Aici avem mere de expozitie, insa niciunul nu are gustul pe care il au cele culese in Romania, de pe marginea drumului. Suntem avansati in stiinta pana la genunchiul broastei, si din atata dorinta sa facem totul perfect, ne distrugem sanatatea!

    Eu unul votez cu incredere marul cu vierme! Ii las pe ceilalti sa contemple marul ‘estetic’; sunt convins ca multi dintre ei sunt de asemenea clienti fideli la McDonalds.
    Din pacate, in ritmul in care mergem, in curand marul cu vierme va disparea total.

  6. Mircea Ion Petre on

    In decembrie ’88 eram in vizita la unchiul meu in Canada.
    Cum pe la noi in aceea perioada nu prea se gaseau fructe exotice, m-am repezit la o banana. Dupa ce am muscat din ea, mi-am dat seama ca nu are nici un gust!
    Merele noastre asa pricajite si viermanoase sunt excelente si foarte sanatoase.
    Domnul Prof. Bojor imi spunea ca viermii vegetarieni sunt extraordinar de selectivi la ceea ce mananca si nu se apropie de vegetalele modificate genetic sau diverse “imbunatatiri” tehnologice.
    Apropo de McDonald! Acolo cartofii aceea superbi sunt facuti dintro … pasta preparata intr-un mod special cu GUST DE CARTOFI!?
    Asa ca SA TRAIASCA MARUL VIERMANOS!?

  7. giorgiana david on

    Marul cu vierme inseamna naturalete, vitalitate, sanatate, bucurie(in a-l privi si mirosi), pofta de viata, optimism. Marul estetic este la fel de folositor ca si un mar frumos…din plastic….ba, chiar mai mult, datorita substantelor datorita carora a crescut la proportiile care `ne iau ochii` …ne mai scurteaza putin din zile…..deci….basmul cu marul otravit si frumos(ALBA-CA-ZAPADA si cei sapte pitici) ca aspect, ramane o poveste initiatica mereu moderna.

  8. nu cred ca e cazul sa jignim viermii, sa spunem ca nu au gusturi.
    pe viitor se vor vinde alimente fara e-uri si fructe cu viermi (asa, mai moderati).

  9. Magor.

    Gustul unui mar natural, de la mama lui, este nemaipomenit. Ma bucur ca ai avut norocul sa mananci mere de la gugulani. Sunt recunoscuti pentru fructele pe care le produc. Noi, banatenii (sunt din Lugoj), avem norocul sa-i avem aproape si sa-si vanda fructele in pietele noastre. Pacat ca acesti oameni n-au sansa sa intre in atentia cuiva (statul) care sa-i ajute si sa-i promoveze, ca produsele lor sa ajunga in toata tara.

  10. Am facut o incercare, in sensul ca am plantat o livada de meri de circa 4.200 mp acum 8 ani. Am rezultate bune ca productie, am folosit numai ingrasamant natural si, drept dovada gustul este deosebit. Dar, pentru ca, multe din mere nu au fost perfecte, in sensul ca aveau si viermi a fost destul de greu sa le valorific. Au cumparat si anul acesta in primul rand cunoscatorii si prietenii, dar nici vorba de angrosisti sau magazine. Aceasta pentru ca, noi romanii, inca fugim dupa fructele care arata frumos. Gustul il simtim doar dupa ce le gustam. Si cu toate acestea, vinzarile mari se fac din hiper si super market-uri, desi la un pret destul de piperat , produse a caror tratament nu se cunoaste, in timp ce, livezile romanesti intra incet, incet in faliment. Propunerea mea este sa mincam cit mai sanatos si sa cumparam cat mai multe produse romanesti.

  11. pai, Cornele, d-aia ne-am democratizat, sa cumparam de la tarani din piata de mancare? 🙂 hypermarketurile, cat mai multe si cat mai mari. sa-ti petreci tot weekendul intr-unul. dar asta e alta discutie. bravo pt. livada. vezi sa nu-ti ia astia pamantul pt. un magazin universal non-stop.

  12. Eu de un an de zile m-am reprofilat cadastrist pe Valea Prahovei si de cate ori am ocazia , mananc nuci si mere de prin gradinile oamenilor . Chiar ma doare inima sa vad meri incarcati , cu crengile la pamant, pe care nu-i culege nimeni . Si doamne , ce mere gustoase.
    Spre exemplu , la Comarnic am dat peste niste mere de soi , albe , mari , frumoase, si magnific de gustoase, intr-o livada batrana si prost intretinuta. Am masurat o scoala la Breaza, in vacanta mare. In fata are cativa meri , cu mere rosii si fantastic de bune, le-am mancat si pe cele cazute pe jos. ma intrebam cum de nu le ia nimeni 🙂

    Si cand ma gandesc , ca acum ani buni nu dadeam 2 bani pe mere . Bunicul (Bezdead , Dambovita ) avea o gradina plina de tot soiul de meri si peri , pana si meri varatici si salbatici. Eram satul de ele …dar nu le-am uitat gustul . Nu dau 10 mere cat pumnul de la market pe 2 mere padurete.

    In schimb, am vazut la sotie , de felul ei de langa Campina , acum insarcinata , cum se minuneaza de fiecare data cand ii aduc cate o tarna de mere de la tara (noi stam in Bucuresti )

    Concluzia , sunt multe produse excelente in Romania , mere si pere ce se prapadesc in pomi. Pacat de munca bunicilor …. si de livezile lor batrane , dar cu fructe mirifice.

  13. Apropo de discutie, in afara de intrebarea cati dintre voi stiu cu adevarat ce inseamna manipularea genetica si ce legatura are ea cu “chimicalele” as avea una simpla: cate fructe ati mancat azi? Dar ieri? Hai, saptamana asta, de exemplu. Sincer. Ganditi-va.
    Fiindca daca raspunsul este “mai putin de 4”, va anunt ca puteti sa cautati numai merele bio, viermanoase sau crescute de bunicul de la tara pana lesinati, si tot nenea care le mananca pe-alea “fara gust” si mari, dar 2 pe zi, va trai cu cel putin 25% mai mult decat voi, in medie.
    Nu intelegeti gresit, nu spun ca nu e o problema de dezbatut, dar ca de obicei, romanul pune carul inaintea boilor. Are o burta de neam prost, bea ca porcul, colesterolul si transaminazele ies prin tavan, dar s-a scos ca mananca Bio, bre.

  14. Categoric marul cu vierme este mai bun. In afara faptului ca viermele prezinta o garantie a faptului ca fructul nu este stropit cu tot felul de insecto-fungicide (sau este stropit, dar cu substante de intensitate slaba), imbina utilul cu placutul :). Poti manca un mar parfumat si gustos cu proteine :)).
    Daca nu iti place viermele, nu-l mananci 🙂

  15. pt hallow

    Pui problema in mod tampit. Unul la mana pt ca generalizezi , nu toate obiceiurile tale culinare , burta si tot tacamul , sunt atribuite tuturor romanilor. Doi la mana , pt ca te crezi detinatorul adevarurilor absolute.

    Eu am vazut aici o discutie sincera despre calitatea produselor si la asta m-am referit. Nu despre ce si cat mancam .Produs “bio” este o inventie . Natural este mai bine utilizat, si categoric merele naturale sunt mai bune.
    Acum, poate tu esti un om perfect, manaci doar cantitatile exacte de alimente , si in varietatea si calitatea necesara . Sunt sigur ca tu in perfectiunea ta vei trai sute de ani.

    Apropo , sti ca in Germania sunt obligati sa afiseze cu ce sunt tratate fructele .. .ai fi surprins sa afli ce contin . Acum de exemplu , consum niste mandarine ce au frunze verzi ca si cum ar fi fost culese cu o zi in urma … banuiesc ca sunt fara urme de “chimicale” .

    Anyway , ideea este ca nu discutam despre o moda , ca ar fi cool sa fac asa ceva , discut despre un adevar . Ce ai gasti tu “cool” a fost sa faci un comentariu deplasat . Nu te-a facut mai destept , trust me .

  16. Nu cred ca e musai sa fie vierme ca marul sa fie bun. De acord ca de obicei in magazinele din Romania fructele sunt de o calitate indoielnica si se tine cont doar de aspect. Si merele de la bunici de la tara sunt mai bune, chiar daca au mici imperfectiuni si chiar uneori un vierme. Traiesc in prezent in Japonia si n-am mancat un singur fruct care sa nu aiba un gust deosebit. Legume la fel. Am ramas surprins de acest lucru. E drept costurile sunt pe masura.

    ps. Acel hibrid mar-para, nu cred ca e hibrid. Cred ca e vorba de perele japoneze care au forma rotunda, ca cea a marului. Dar consistenta si gustul seamana mai mult cu o para.

  17. Marul FARA VIERME, din curte de la bunica (acum pus in ladite sau jos pe fan) :))
    Nu mancam de obicei prea multe mere dar de cand m-am mutat in interes de serviciu la bunica, mananc si cate 5-6 mere pe zi.

    Nu le stropeste, nu le trateaza, nu le face nimic. Sunt naturale ca toate legumele si fructele din gradina ei.
    Trebuie insa ca periodic sa le verificam pentru ca unele se mai altereaza. Nu ca cele mari, frumoase care le poti tine de bibelou cu lunile fara sa se altereze.

    In rest, cand nu sunt la bunica, ma orientez dupa merele mai mici, chiar zbarcite, chiar cu viermi, ca stiu ca acelea nu-s atat de tratate chimic.

  18. eu am 5 meri salbaticiti prin curte, si pana prin noiembrie tot adunam ba de pe jos, ba din mar cate-un mar doua pe zi. Alea de pe jos evident erau si lovite, viermi am gasit prin ele mai rar iar gustul nu se compara, stiu in schimb prienteni care s-au dus prin piata si au cerut la negustor mere cu viermi 😀

  19. Perfectiunea este rara in natura si totusi admiram natura si ne bucuram de frumusetile ei, asa cum sunt. Sa fie perfectiune in imperfectiune?
    In incercarile de a-si “imbunatati” hrana, viata, omul a incercat sa indeparteze imperfectiunile, invconvenientele, chiar sa creeze soiuri noi prin hibridizare, mai estetice, mai perfecte. Practic rolul fructului, al alimentului este de a furniza organismului substante hranitoare, scopul consumului ar fi de a potoli senzatia de foame. Ceea ce apreciem in mod constient, dupa aspectul estetic initial, sunt insa gustul si aroma, de aceea pledez pentru marul parfumat, fie el si cu vierme!
    Marul fiind specia pomicola cea mai raspandita, fructul este si foarte accesibil. Beneficiile se datoreaza tocmai cantitatii mari consumate, continutul in vitamina C de ex fiind mult mai redus fata de cel din alte fructe. De aici si proverbul: An apple a day keeps the doctor away.
    Referitor la unul din comentariile de mai sus, care sustine ca cel “care le mananca pe-alea “fara gust” si mari, dar 2 pe zi, va trai cu cel putin 25% mai mult”, as preciza ca nu a fost imbunatatit continutul nutritiv al merelor mari!

  20. Se zice ca merele sintetice sunt asa de proaste, incat nici viermele nu are ce manca din ele..d-aia nu se regasesc. Optez pt merele noastre “cu viermi”, cu toate ca si oamenii au inceput sa puna si sa stropeasca copacii cu toate cele..deci nici ele nu sunt 100% sanatoase

  21. Pentru toti cei care si-au exprimat opinia despre calitatea marului fac o propunere decenta si de bio sistem. Plantati macar un mar si stiu sigur ca peste 3-4 ani cele mai bune mere vor fi cele din marul vostru. Prin firea lui, omul cat traieste trebuie sa plantezi si un pom.

  22. merele despre care vorbiti se numesc in grai popular “rusuari”..sunt unice prin gusul lor dar si prin continutul de vitamina…plus ca sunt ff rezistente la boli…pomul ,in sine traieste si 100 de ani…astia ,moderni,traiesc maxim 20 dani si basta!…asa ca daca esti om,gandeste!

  23. Si viermilor le place un mar bun. Gianina, esti o draguta. Am o livada de meri, dar nu mai am putere sa-i stropesc. De cand nu mai fac aceasta operatiune, merele mele sunt intr-adevar mai gustoase. Daca la vara mai doresti mere cu viermi, esti invitata mea. E un fel de-a spune mere cu viermi, majoritatea au probleme, dar printre ele se mai strecoara unele chiar extraordinar de bune. Am si caise, in luna iule pot tine un festival al caiselor, tot nestropite, din fericire ele nu fac viermi si sunt grozave!

  24. Acum 5 minute am mancat un mar din tara gugulanilor. Norocul meu e ca le primesc de la parinti. Sunt mai patate, unele mai au cate un vierme dar nu se compara sub nici o forma cu plasticul din magazine. Unul din motivele pentru care merita sa traiesti in tara asta e tocmai faptul ca mai gasesti produse crescute in mod natural fara chimicale.

  25. Extraordinar! toti comentatorii au gustat si apreciaza “marul cu vierme”.
    Cu toate astea, nu prea le-am vazut prin marile magazine.

    Facem ceva in acest sens sau ne limitam la a comenta pozitiv pe diverse site-uri ?

  26. Eu cred ca e un mit ideea: vierme = mar bun, mar fara vierme = mar prost. Am avut ocazia sa cresc cu mere aduse din zona submontana a Pitestiului. Exceptionale! N-am mai regasit gusturile alea niciodata de cand am plecat din orasul natal. Oricum nu aveau viermi decat foarte putine iar merele erau sanatoase si gustoase. In plus am vazut mere cu viermi si fara gust. Nu cred ca viermele e o indicatie prea pretioasa.

  27. Am in dulapul de la lucru un mar cumparat din supermarket. Cred ca il am de 3 saptamani si nu are nimic. Abia daca se vad primele urme ale uscarii. In schimb, niste mere aduse de la tara, s-au stricat destul de repede. Oare cat de “stropit” trebuie sa fie marul respectiv sa reziste atat?

  28. Traiesc in Franta de 10 ani…
    Mi-e tare, tare dor de merele cu viermi… Sau, altfel spus, mi-e dor de fructele si legumele cu gust!
    ps ca un raspuns la unul dintre comentariile date anterior: la mine in frigider, legumele nu rezista mai mult de o saptamina… Iar cind se strica, se strica urit… Eu nu tin minte ca in Romania legumele sa se strice asa de repede…

  29. merele de la tara sunt the best! am trecut de curind prin voinesti si vazind varietatea de mere nu am rezistat si am cumparat cite 1-2 kile din fiecare. e adevarat, citeva s-au stricat, majoritatea s-au zbircit, dar gustul este extraordinar. se simte diferenta de gust intre soiuri, nu ca la merele luate din cora sau carrefour care difera doar prin culoarea cojii…
    votez marul cu vierme!

  30. Ha ha ha….initial am crezut ca e o gluma bizara….si asa ca am tot citit…sperand ca undeva sa apara si poanta….Insa nu! Articolul e serios…persoane competente au fost chestionate in aceasta privinta….Chiar asa repede am involuat incat sa nu fim capabili sa intelegem ca un mar mare …f mare este unul fortat sa creasca asa cu stimulente si alta rahaturi chimice? Sau poate nu am stiut asta niciodata? 🙂 Ok..acum ce urmeaza? Mirarea ca am gustat o rosie care e cam stramba si mica dar are un gust f f f bun?? ..si tot asa…toata gama de legume si fructe….shopping-ul la supermarket degenereaza gusturile si memoria papilelor!

  31. Pingback: Prefer marul cu vierme romanesc, celui estetic de import | Urban Iulian

  32. Parintii mei au o livada de mere langa Voinesti. Si are niste mere nemaipomenite, gustoase, zemoase, parfumate, uneori mai uratele, mai mititele, cu cate un viermisor… Dar sunt ecologice, atat cat se poate intr-o zona unde cat vezi cu ochii se intind zeci de hectare de meri tratati cu tot soiul de chimicale. Ecologice – adica stropite contra daunatorilor pana cade floarea. Apoi, doar ploaie si soare. Si le prefer de 1000 de ori celor din supermarket, oricat de frumoase si aratoase ar parea.

  33. Merele cu viermi, ciresele cu viermi, ciupercile de padure cu viermi sunt c]teva din produsele naturale garantat naturale. De ce? Simplu. Pentru ca orice insecticid, orice produs chimic i-ar indeparta. Ar trebui sa fim mai atenti cu natura si sa o rasplatim avand grija de ea, pentru ca ea – natura – ne invata atat de simplu si de frumos sa traim sanatos.
    Bucurati-va, voi, cei care mai aveti bunici sau case la tara!

  34. desigur ca as prefera sa cumpar si sa consum merele mici inestetice chiar si cu un vierme decat merele mari frumoase din market fara gust,chiar am uitat un mar rosu mare prin frigider timp de cateva zile si nici nu s-a stricat era perfect.

  35. Merele luate in drum spre Resita, se vand in Piata Iosefin din Timisoara. Noi le zicem mere din zona Caransebes. Au o aroma deosebita si cate un vierme pt ca marul nu a fost stropit in asa hal cu pesticide incat sa dauneze viermelui. Deci nici consumatorului. Vazand comentariile, mi-am adus aminte de Fructele made in romania, carora li se facea reclama pe un blog
    http://sareainbucate.blogspot.com/2007/10/made-in-romania.html
    in 2007.

  36. Mere cu viermi se gasesc la piata.
    Problema acestora este ca se strica foarte repede si sunt bune cateva luni. Daca nu se valorifica repede se transforma in borhot-materia prima pentru alcool..
    Si ce nu stiu maretii cititori si redactori este ca solul romanesc este plin cu nitriti si DTT care pe langa gustul bun sunt de-a dreptul toxici.
    Asta e paradoxul pomiculturii.

  37. Am citit si eu acest articol si mai ales comentariile. Toata lumea prefera merele cu viermi. Daca intri intr-un magazin (mic sau mare) nu gasesti decat mere de import, si toata lumea cumpara. In piete in proportie de 70% din merele sunt de import si atunci ne mai miram din ce cauza agricultura noastra este la pamant cand toata lumea cumpara numai fructe de import.
    Parintii mei zsunt din apropiere de Voinesti si nu isi pot valorifica merele nici cu 0.5-0.6 lei per kilogram pentru ca nu au aspect comercial.
    Toata lumea vrea sa cumpere orice fruct care este perfect, in piata daca nu sunt toate la fel, fara urme de rapan nici nu se uita la ele cumparatorii.
    Ar trebui sa ne gandim de doua ori cand cumparam ceva care arata perfect(orice fruct sau leguma). In articol este vorba doar de mar dar ganditiva si la celelte fructe si legume care sunt la fel de mult tratate si injectate cu tot felul de stimulatori de crestere, inrosire, samd.
    Noi suntem vinovati cautand intotdeauna PERFECTIUNEA.

  38. Am 78 de ani’,sint nascut pe meleagurile jud.Cluj si dela bunicu,am invatat ca marul;nostru,ingrijit si afumat primavara timpuriu,dingramezi de frunze uscate,da mere gustoase si bune pentru iarna.Le caut la piata la sateni[locuesc inBraila]si le consum cu multa placere,au osavoare si unparfum deosebit. Incercati si domniile dvs.

  39. Eu am auzit ca evreii cand isi faceau cumparaturile inainte la piata solictaut express sa li se dea mere care aveau gauri de viermi. Probabil ei cunosteau sceretul de mai demult.

  40. Am 34 de ani, stau in Brasov, umblu des pe la Bucuresti. Cumpar mere mici, cu viermi sau fara (preferabil rapanoase sau cu plasa…). De unde ? De la piata. Am vanzatorul meu (si al familiei). Tanar, aduce mere de prin Arges. De multe feluri, asta imi place.
    Ah, si ieri am luat mere romanesti bune si usor degerate (si cu urme de viermi, deh) de la supermarketul din Gara de Nord.
    Totusi, prefer sa fie mici si gustoase, nu neaparat cu viermi. Viermii si bucata inutilizabila din marul respectiv sunt pretul pe care il platesc pentru un mar delicios…

    ps. In Belgia, acum cativa ani, am platit 2,5 euro pt un kil de mere cu viermi… Am gasit o singura data in 6 luni cat am stat acolo, la o piata mai sic…

  41. Pai, atat in gluma, cat si in serios, marul care are gauri de viermi e mai bun, e mai sanatos, e mai gustos. Si acum, s-o dau pe gluma, daca ii adaugi si putina “carne”, este absolut excelent. 🙂 Din pacate, insa, merele cu viermi se gasesc din ce in ce mai rar, pietele de tarani pierzand in fata marilor magazine. Doua exemple:
    1. acum aprox 6 ani a disparut piata (de legume si fructe) Unirii, deorece a aparut un supermagazin care oferea si parcare gratuita alaturi, etc etc (acel magazin disparand la randu-i, aparand un altul si mai cunoscut)
    2. acum 2 luni a fost desfiintata piata de legume si fructe de langa posta Vitan, momentan se fac amenajari pentru deschiderea unui supermagazin.
    Si, astfel, oamenii spilcuiti, aratosi (a se intelege proprietarii de supermarketuri si cei care au bani peste masura) iau locul celor mai murdari de pamant cand scoteau legumele, celor mai patati pe maini de la cules fructelor, celor care miros a pamant si iarba. Mereu voi prefera un mar gaurit de viermi dat de o mana murdara de pamant, dar sincera, decat un mar “aratos” de la un om “aratos”.

  42. Subscriu! Merele din pomii noştri fructiferi sunt cele mai bune. Eu locuiesc în Craiova, dar în toamnă am fost în concediu prin Moldova şi Bucovina. Una dintre “mâncărurile” deosebite pe care le-am gustat au fost nişte mere roşii, lucioase (după ce le-am şters de praf), nici mari, da’ nici mici, incredibil de bune!!!! Pe de altă parte, recunosc că şi eu mă mai uit la cum arată fructele şi, de multe ori, le ocolesc pe cele “pricăjite”. Ehhh….

  43. Doina .E clar ca bunul simt nu a disparut din ROMANIA luind apararea si dreptul la viata bietului vierme ! buna alegere faceti cu totii luindu-va un degustator profesionist {viermisorul} pt a nu va otravii cu fructe care nu corespund unei hrane sanatoase .Este bine sa alegem o hrana cit mai naturala ,dar{si aici sa stii ETRE ca TUDOR are dreptate} e important si cit de echilibrat mincam .Este recomandat de nutritionistii naturii sa consumam zilnic 5 portii de fructe si legume cit mai proaspete(din cauza aportului de vitamine hidrosolubile si fitonutrienti care nu ramin in organism le foloseste zilnic sau elimina ce e surplus}Daca din cauza programului fie nu mincam de cele 5 ori pe zi cum e recomandat ceea ce trebuie, fie nu ne putem aproviziona ,de la un “taran proaspat” din piata ,pt a ramine cu o buna sanatate ,trebuie sa consumam suplimente NATURALE nu chimice ,de laborator si da nu le gasiti decit daca stiti unde .E buna si cura de legume si fructe ,poate salva din cind in cind sanatatea ,dar nu e suficient .Starea perfecta care ne indeparteaza de boli fara medicamente si ne da forta de a depasii stressul zilnic fiind tonici si POZITIVI o poti intretine in 2 feluri :fie locuind la BUNICA cu conditia sa preei ceea ce stie si face pt ca la un moment dat ramii in aer ,fie investind in cunoastere si echilibrind hrana cu suplimentare si dieta corecta .Ce mai putem face pt a incuraja productia si existenta pe piata a fermierilor romani care respecta traditia si natura e sa ne construim o atitudine civica si sa ducem consumul nostru{ fara de care nu poate exista niciun super….}spre taranul cinstit care e din ce in ce mai prezent in pietele volante (ca de altfel in EUROPA}si sa-i facem cinstea de a culege direct din livada asa cum am vazut atitea invitatii in aceasta toamna.Desigur ca impreuna putem constitui o forta a schimbarii .imi pare bine de compania unor oameni de bunsimt .Va felicit pt buna alegere DOINA P S daca cineva e interesat de o mai profunda cunoastere a secretului sanatatii si vitalitatii de care am amaintit poate sa ma contacteze la mail [email protected]

  44. Vorbim de “mere cu viermi” si “mere fara viermi”… mere vandute pe “marginea drumului” si “mere din supermarket”… dar oare sunt asa de simple lucrurile? intrebarea cred ca se poate pune din ce cauza nu gasesti acele mere cu viermi in supermarketuri… a cui e vina? cine poate schimba asta? poate pentru ca omul s-a obisnuit “lumea noua”, cand cauta perfectiunea, latura estetica… si cade sub aspectul comoditatii. de ce? oare nu e mai simplu ca atunci cand mergi in supermarket sa cumperi de toate si astel sa nu mai umbli dupa produsele micilor agricultori? dar haideti sa facem un experiment… daca in supermarket sunt de ambele tipuri de mere (fara a explica ca acelea mai putin estetice sunt achizitionate de la mici agricultori) si ar avea acelasi pret, cate persoane le-ar cumpara pe cele mai putin estetice? este principiul pe care se bazeaza si majoritatea reclamelor in ziua de azi… oare nu majoritatea avem tendinta de a achizitiona produse “pe care le cunostem”? care arata mai bine? sau sa ne mai gandim la ceva,…oare cati oameni nu sunt marginalizati de societate deoarece are un handicap? sau o culoare? sau o nationalitate? .. poate spuneti ca am deviat de la subiect… dar sa ne gandim mai bine… cate dintre deciziile noastre in viata de zi cu zi nu sunt luate datorita esteticului? de cate ori nu am folosit fiecare dintre noi expresia “la prima vedere” si apoi sa realizam ca impresia aceea nu era decat o iluzie? marul acela cu viermele poate fi orice lucru, orice persoana…. putem vorbi de asemenea de atatea produse din import sau prelucrate care sunt mult mai apreciate decat cele romanesti sau cele “originale” datorita elementului estetic… dar oare nu noi toti ar trebui sa schimbam asta?

  45. Citind cele scrise, mi-am amintit de ceva auzit prin anii 80, nu stiu nici acum cat e mistificare si cat adevar: cica faimoasele portelanuri fine chinezesti, prezentate drept manufacturate, erau, la un moment dat, facute de masini automate, iar vanzarile scazusera pentru ca lumea nu le mai deosebea de cele comerciale, despre care se stia ca-s facute automatizat, si nu la banda. Asa ca, in consecinta, chinezii au continuat sa le fabrice automatizat, dar la capatul benzii era un nene mic care-si apasa degetele pe caolinul moale, facandu-le… imperfecte, iar vanzarile au revenit la normal.

  46. Felicitari pt cea mai cuprinzatoare formulare gasita pana acum in genul acesta de articole! “Dar mi-am dat seama ca in vietile noastre sunt destul de multe schimbari care se petrec fara sa le observam si fara sa ne punem intrebari.” un om informat corect este un om independent care ia decizii in cunostinta de cauza. Tehnologia e buna (sunt dr, in ing. genetica) dar depinde unde, cum, cat si cine o aplica.

  47. Pingback: Natural vs artificial « Rares19's Blog

  48. Pingback: Natural vs artificial « Rares19's Blog

  49. Pingback: Natural vs artificial « Rares19's Blog

  50. Pingback: Natural vs artificial « Rares19's Blog

  51. Pingback: Think… tehát vagyok » Think Outside The Box

  52. In acest an mi-a intrat pe rod un mar care a ramas dupa un an atat de ploios si cu multe ploi acide pe poale cu 15 mere, pe care le-am lasat sa se coaca sa vad ce gust au si cat de mari se fac. Intre timp a mai cazut cateva ploi cu mana peste ele si o parte din mere s-au stricat in interior si cautam sa vad cum sa fac sa nu se mai strice merele, mai corect cu ce si cand sa le stropesc. Din numarul de mere ramas adica 11 ca s-au mai stricat si au cazut, am mancat din ele cateva si desi sunt foarte mari si gustoase toate aveau viermi. Merele s-au facut incredibil de mari, s-au inrosit si este un soi de ionatan. Mentionez ca nu l-am stropit cu nimic deoarece nu vreau sa obismuiesc pomul cu stropirile eu fiind adepta fructeleor bio. Eu votez pentru merele cu viemi ca sunt exceptionale, nu cele pe care le cumparam mai nou si de la toate buticurile si aprozarele sunt din cele care rezista in fructiera lunii intregi.

  53. E sanatos sa se strice, e viu.
    Feritiva de tot ce se degradeaza greu, pentru ca corpul vostru cu enzimele lui putine nu va putea sa extraga mai nimic din hrana , si asa va treziti cu o gramada de lipsuri dr vitamine, minerale, antioxidanti

Leave A Reply