Mărturii ale istoriei, ascunse în ghețari, dispar odată cu topirea lor

0

 

Cercetătorii americani atrag din nou atenția asupra pierderilor irecuperabile produse prin topirea ghețarilor, accentuată de schimbările climatice cauzate de activitatea umană. Cea mai recentă dispariție a unei bucăți semnificative de gheață a fost înregistrată în sud-vestul Tibetului, în cazul ghețarului Naimona’nyi.

 

Miezul ghețarilor înmagazinează detalii ale istoriei climei, atmosferei, din perioade variate. Acolo se păstrează particule de praf, de cenușă, ba chiar particule de resturi cu încărcătură nucleară căzute din atmosferă, din timpul testelor nucleare. Gheața de pe glob capturează astfel de mărturii și le păstrează timp de zeci, sute, mii de ani. Însă, în cazul ghețarului Naimona’nyi, multe dintre aceste mărturii (mai ales ale istoriei recente) au dispărut, demonstrând, încă o dată, că schimbările climatice afectează durata de viață și ritmul de topire ale ghețarilor.

”Cel puțin 50 de ani din aceste ”înregistrări” ale ghețurilor au dispărut, cel mai probabil din cauza topirii”, a anunțat Mary Davis, cercetător la Ohio State University, în cadrul conferinței anuale a AGU – Uniunea Americană a Geofizicienilor. Potrivit unui alt cercetător, Duncan Quincey (Marea Britanie), ghețarii din zona estică a munților Himalaya sunt în proces accelerat de topire, în vreme ce doar foarte puțini ghețari din zona vestică sunt în expansiune. Specialiștii în ghețari obțin datele legate de istoriile prinse în ghețuri prin extragerea unor bucăți circulare, care merg până în miezul ghețarului și studierea acestora. Astfel, ei pot ”citi” istoria climei sau chiar anumite evenimente ale istoriei umane (precum amintitele teste nucleare din anii ’50 și ’60 din sudul Pacificului).

În cazul ghețarului analizat de Mary Davis, o parte din acesta deja a dispărut, iar datele indică faptul că pe vârful său apa băltește în mai multe locuri, erodând gheața și mai mult. ”Ghețarul pierde masă de la vârf, prin topire, dar totodată se și restrânge ca și suprafață. Practic, reducția lui este accelerată din mai multe direcții”, a explicat Davis. Procesul de micșorare a ghețarilor poate cauza lipsa apei pentru comunități care locuiesc în zone ce depind de ei, dar, totodată, topirea lor poate cauza inundații severe, un alt pericol pentru comunitățile care locuiesc la poalele munților.

 

Sursa și foto: Live Science

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger