“Marșul curvelor”, o mișcare globală

1

Dacă o femeie se culcă cu un bărbat sau refuză să facă asta, este catalogată curvă. Dacă o femeie părăsește un bărbat pentru altul, primește aceeași etichetă de la masculul „trădat”. Curvă poate fi considerată și o femeie care pur și simplu flirtează sau atrage flirtul. Bărbații le fac pe femei curve, femeile se fac între ele curve și, câteodată, femeile se fac singure curve. Recent, însă, au apărut așa-numitele „marșuri ale curvelor”, stârnite de un sfat discriminator al poliției din Toronto, Canada, care din 20 aprilie încoace s-au extins din orașul canadian în întreaga țară și au depășit și granițele statului nord-american – SUA, Marea Britanie, Australia.

Etiechta de „curvă” a fost subiectul unei dezbateri organizate la facultatea de drept a Universității York din Toronto în ianuarie. La discuții au participat și reprezentanți ai poliției pentru a oferi sfaturi pe această temă, iar unul dintre ei și-a atras dizgrația comunității: le-a sugerat studentelor să nu se mai îmbrace ca niște curve pentru a evita molestarea sexuală. Deși sergentul în cauză și-a cerut scuze și a fost mustrat de superiorii săi la cererea studenților și conducerii facultății, remarca sa a stârnit o mișcare de protest care a devenit în scurt timp globală. În luna aprilie, mii de femei au participat la primul „SlutWalk” din Toronto, manifestând împotriva prejudecății cum că victimele violurilor s-ar face și ele vinovate pentru că erau „îmbrăcate ca niște curve” și cerând reconsiderarea termenului de curvă.

De la primul marș, care a avut loc pe 20 aprilie, mișcarea s-a extins în alte orașe canadiene și americane, iar alte astfel de manifestații sunt plănuite și în Marea Britanie și Australia, găsind un mare sprijin în platformele Facebook și Twitter. Obiectivul mișcării este să dilueze forța cuvântului curvă, puternic înrădăcinat în unele culturi (cum este și a noastră). „Cuvântul ‘curvă’ este un act de violență. Le permite oamenilor să ne violeze, iar persoana care îl folosește nu trebuie să ridice un deget”, a spus Jaclyn Friedman, o feministă activist care a condus cel mai recent „marș al curvelor”, organizat în Boston pe 7 mai. „El lansează un semnal: asta și-o caută. Ia-o. Nimeni nu te va învinovăți”. Site-ul organizației SlutWalk are progrmate marșuri pe tot parcursul verii. Facem și noi unul aici? (întreabă un bărbat).

Sursa: Time

Foto: Flickr/weeklydig


Tags:Un comentariu

  1. E clar ca de aproape un secol, monogamismul e un mit fie ca ne place sau nu. Dar sunt abordari diferite din partea barbatilor si femeilor. Barbatii in principal se duc la prostituate, femeile in principal cauta barbati insurati/colegi de serviciu. Sexul e o necesitate si trebuie satisfacuta. Cand un barbat e inselat, isi face femeia “curva”. Cand o femeie e inselata, intreba ce a vazut la “urata” aia …

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger