Au pornit din Bacău, pe jos, pentru Roșia Montană. Marșul lor este un protest original, care a primit ajutor, fără să îl ceară, de la oameni care cred în cauza Roșia Montană. S-au oprit la București ca să facă o donație președintelui României, după nouă zile de drum în care au străbătut 300 de kilometri. Președintele, însă, își încheiase ziua de lucru.
Florin (Suciu) și Sebi (Sebastian Muscalu), cei doi tineri din Bacău care și-au asumat Marșul Aurului, au ajuns ieri în București. Peste 400 de persoane i-au însoțit din Piața Universității până la Academia Militară (distanța pentru care marșul a fost autorizat în capitală). Mai departe, spre Cotroceni, tinerii au mers alături de trei voluntari și de foarte mulți fotografi, reporteri și operatori tv. Alții așteptau în fața intrării, sub ochii atenți ai jandarmilor.
În așteptarea celor doi tineri, televiziunile se pregătesc
”Pe care parte vin?”; ”Vin toți sau numai ei doi?”; ”Unde montăm camera, la stânga sau la dreapta?”; ”Vin sau nu, că e aproape șapte!”. Operatorii, reporterii și schimburile de replici fără de care un live sau înregistrarea unei știri, cu imagini bune și sunet ok, nu ar fi posibile. Este șase și jumătate și așteptăm sprijiniți de zidul Cotrocenilor. Carele tv stau cuminți în parcare, de peste drum ne supraveghează ”vigilenții”. Reporterii stau cu telefoanele lipite de urechi, în legătură cu colegi care au parcurs drumul alături de Florin și Sebi. Așa aflăm când se apropie. Camerele se iau pe umeri și fiecare își caută poziția cea mai bună pentru cadre.
Florin (dreapta) și Sebi (stânga), pe lângă zidurile Cotroceniului
Prima dată, se vede armata de fotografi. Deasupra lor, se văd pancartele celor doi băcăuani. Într-un final, se zăresc și ei. I-am văzut numai în poze până azi, așa că mi se par mai slabi și mai tineri decât imaginile lor răspândite în presă. Dar, după 300 de kilometri parcurși în nouă zile, ei tot zâmbesc. Nu sunt intimidați de camere, nu se opresc. Au transmis de la începutul marșului că vin la Cotroceni să îi doneze președintelui României niște obiecte din aur și din argint, pentru că l-au auzit spunând că țara are nevoie de aur și de asta ar trebui pornită exploatarea minieră de la Roșia Montană. Florin ține în mână câteva inele, lănțișoare și niște tacâmuri.
La poartă, băieții sunt legitimați
La poartă, băieții, însoțiți de voluntarul Ion Corbu, se prezintă și își ”declară scopul vizitei”. Cu fața imposibil de citit, ofițerul le cere să lase pancartele și bagajele și să poftească. Doar cei cinci care au venit singuri de la Academia Militară la palat. În jurul lor e buluc de camere, mari și mici, de aparate care păcăne, cabluri înfășurate pe sub picioare și microfoane care se chinuie să prindă discuția. Băieții intră, poarta se închide, așteptăm din nou. Între timp, discuții. ”Curaj pe ei, să vină așa!”; ”Ce ziceți, îi primește Băse?”; ”Băi, fiți atenți, când ies, să facem un cerc mai mare, ne dăm toți mai în spate puțin, să avem toți loc să luăm, bine?”; ”Acuma de ce nu a ieșit Băsescu ca la flashmob?”.
În așteptarea băieților, la poartă
Trec câteva minute, băieții ies. Florin are în mână aceleași obiecte cu care a intrat: inele și lănțișoare din aur și o lingură și o furculiță de argint. Ni le arată simplu: ”Președintele nu este aici. Ni s-a spus că, la Cotroceni, programul de lucru se încheie la ora 17. Noi am ajuns la ora 19. Ei au zis că nu mai e nimeni acum, că ziua de muncă aici s-a terminat”.
Florin, Sebi și Ion, în fața camerelor, cu aurul în mâini
”Am spus de la început care e scopul drumului nostru. Nu credem că cineva de aici, de la Cotroceni, nu a citit sau nu a auzit. Nu credeam că este cazul să ne facem programare ca să facem o donație. Noi asta vrem, să facem o donație. Președintele a spus că țara are nevoie de aur. Dacă ar cere ca fiecare român să doneze un obiect din aur statului, cred că toți am putea face asta și nu ar fi nevoie să distrugem Roșia Montană”. În fața camerelor, Florin e puțin dezamăgit. Dar mâine se întorc. ”Venim și mâine, de data asta în timpul programului de lucru. Poate așa ne primește”. Sebi e mai tăcut, stă în spate și îl susține moral pe Florin. Ion, însoțitorul lor (profesor, dar aici simplu voluntar, după cum se prezintă), crede că dacă fiecare român ar dona 2 grame de aur statului, Roșia Montană ar fi salvată. Crede în mesajul celor doi tineri și îi încurajează: ”Venim și mâine!”. Oamenii care s-au adunat prin zonă îi felicită pe băieți. Îi îmbrățișează și le strâng mâinile. ”Veniți și mâine!”
”Venim și mâine!”
Astăzi, vor merge din nou la Cotroceni. Să facă o donație președintelui. Speră să fie primită. Mâine, vor pleca către Roșia Montană, unde sunt invitați la tabăra ”Reclaim the Fields” să vorbească despre Marșul Aurului.
Foto: Camelia Jula
12 comentarii
Pingback: Scurt tratat de(spre dez)informare. Confesiunile unui monomaniac | TOTB.ro - Think Outside the Box
Super tare! I-am vazut sambata cand mergeam spre Roman(Neamt) si chiar ma intrebam de ce protesteaza, pt. salvarea Rosiei Montane, tocmai aici(erau pe marginea drumului dinspre Bacau spre Bucuresti pe langa niste lanuri de porumb)
nu vad de ce presedintele si-ar face timp pentru orice protestatar din tara asta caruia i se trezeste cate o idee indrazneata. oricum sunt n-spe mii de ong-uri gata sa salveze rosia montana. faptul ca s-au trezit inca doi care sa vina cu o pereche de cercei nu demonstreaza nimic. si mai ales, gestul lor nu mi se pare frumos fata de din rosia montana. in conditiile in care acestia au spus ca ei isi doresc proiectul.
foarte misto initiativa. ar fi fost si mai misto daca era gandita altfel, si daca marsul lor ar fi fost intr-ajutorarea oamenilor din rosia montana. faptul ca se vor intalni cu cei de la reclaim the fields nu inseama decat un schimb de experiente intre tineri. sper totusi ca odata ajunsi acolo sa nu ii igonore ca toti ceilalti pe localnici. si sa asculte si punctul lor de vedere.
Codruta asta nu sunt eu, userul “codruta”, atentie! >:)
Dar initiativa este intr-adevar excelenta! 🙂
Daca gestul lor era individual, mai zic, dar asa pare o miscare de strangere de fonduri si promovare a ONG-urilor. In plus, nimeni nu vine cu argumente clare care sa le sustina pozitia
@Alina
ca fapt divers, cam cat iei salariu pt slujba de postac a RMCG? sau esti platita cu ziua? sau pe postare?
si doi: cum te simti sa iti castigi banu tradandu-ti constiinta la modul mizerabil?
Nu are constiinta, se simte bine.
Alina are dreptate care sunt argumentele care sustin pozitia impotriva proiectului, pana acum era vorba de cianura, Comisia Europeana considera ca sub 10ppm exploatarile sunt ok, si ei au mai multi experti in spate decat are toata tara
Pozitia impotriva proiectului … Pai, pentru inceput ne bagam picioarele si distrugem istoria de mii de ani a poporului. Apoi distrugem o zona superba. Pe langa toate astea ne putem lauda ca ne vindem bogatia tarii la pretul de 3 lei si un pic … Dar asta nu cred ca mai conteaza tinand cont ca am devenit prin definitie un popor de 3 lei si un pic (sa ma scuze adevaratii Romani)
Nu “era vorba despre cianura” decat colateral! Era vorba despre distrugerea a cinci munti, a unui patrimoniu exceptional si a unei comunitati perfect sustenabile!
Pingback: ”Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!” | TOTB.ro - Think Outside the Box