Marş verde în weekend pentru cartierul Floreasca din Bucureşti

0

Grupul de Inițativă Civică Floreasca organizează sâmbătă, 2 aprilie 2016, un marș de protest ce are ca scop sensibilizarea autorităților publice cu privire la dezvoltarea urbană haotică din cartierul bucureștean Floreasca. Evenimentul va avea loc între orele 11 și 13 și se va derula pe traseul Parcul Verdi (punct de întâlnire Strada Verdi colț cu Bulevardul Barbu Văcărescu) – Str. Chopin – Str. Garibaldi – Str. Bizet – Str. Ghiță Pădureanu – Calea Floreasca – Lacul Floreasca – Halele Ford/Automatica (punct terminus).

de Grupul de Iniţiativă Civică Floreasca

Printre motivele principale ale acestei acțiuni de protest, organizatorii și participanții la marș menționează:

  • Salvarea identității cartierului Floreasca.
  • Stoparea dezvoltării urbane necontrolate din ultimii ani.
  • Absența unei consultări publice reale legate de construcțiile preconizate sau deja ridicate în perimetrul cartierului.
  • Consecințele nefaste pentru cartier în particular, precum și pentru orașul București în general.

În ultimii cinci ani, zona din nordul cartierului Floreasca a cunoscut o dezvoltare explozivă. Aceasta a generat probleme majore de trafic și de mediu în cartier și în zonă. Administrația locală nu a realizat nici un demers important de soluționare a problemei – locuitorii suportă deja consecințele nefaste ale dezvoltarii necontrolate (poluare crescută, infrastructură insuficientă, grad de confort urban scăzut).

Odată cu realizarea construcțiilor propuse în Calea Floreasca nr.159-165 (4 blocuri turn de 105 m și 75 m în imediata vecinătate a Halelor Ford – monument istoric de clasa A), precum și a altor blocuri în Parcul Verdi și în zona Lacului Floreasca, traficul (cu o medie de 1.500 mașini pe zi la ora actuală), va crește în continuare, punând în pericol inclusiv accesul rapid către cel mai mare centru de urgențe medicale din România, Spitalul Floreasca. La fel și impactul negativ asupra mediului, asupra infrasctructurii deja insuficiente și în final a calității vieții locuitorilor, actuali proprietari, dar și chiriași, din cartierul Floreasca și zonele învecinate.

Participanții la marș vor solicita spre consultare publică studiile de fundamentare culturală, istorică și socio-demografică ce au stat la baza acordării PUZ-ului inițial pentru clădirile mai sus menționate. Această solicitare are la bază poziţia strategică atât a Halelor Ford, cât și a Parcului Verdi, conexiunea cu centrul oraşului, caracterul dintotdeauna rezidenţial al zonei, actuala absenţă a unor funcţiuni culturale în cartier.

De asemenea, cu această ocazie va continua strângerea de semnături pentru cele două petiții inițiate de Grupul de Inițiativă Civică Floreasca, “Verde de Verdi”, respectiv “Salvați Halele Ford”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger