Marș pentru o democrație reală, pe 6 mai, în București

0

Cetățenii din Piața Universității se mută, duminică, 6 mai, în zona Piața Victoriei de unde vor pleca într-un marș pentru democrație până în Piața Romană. La marș sunt așteptați toți cei care vor o democrație autentică, respectarea drepturilor fundamentale, instituții responsabile și care vor să oprească inițiativele cu efect devastator asupra mediului, sănătății și patrimoniului.

“Niște cetățeni din Piața Universității” semnează manifestul marșului pentru democrație:

“Conştiinţa civică a renăscut la începutul acestui an în stradă. Din ianuarie şi până acum, în toata țara și străinătate, zeci de mii de cetăţeni si-au reunit vocile pentru a cere clar şi răspicat Schimbarea. E timpul să facem un pas înainte.

Pe 6 mai. Printr-un un marş al cetăţenilor și nu al partidelor. Un marş PENTRU și nu ÎMPOTRIVĂ! Pentru solidaritate şi demnitate. Pentru egalitate şi libertate.

Pentru a scăpa de apatie şi frică. Pentru a recâştiga încrederea unii în alţii. Pentru a spera intr-un viitor care se va construi cu noi, cetăţenii, şi nu împotriva noastră.

Pentru un sistem în care Preşedintele respectă cetăţenii, Constituția, Parlamentul şi principiul separării puterilor în stat. Pentru un Parlament puternic. Pentru instituții responsabile în care să putem avea încredere. Pentru o administrație fără corupție, politizare și clientelism.

Pentru o societate integrată şi solidară, în care drepturile fundamentale sunt respectate şi oportunităţile sunt echitabil distribuite. Pentru egalitatea de șanse, fără deosebire de sex, etnie, religie, categorie socială, de venit, orientare sexuală, convingeri sau vârstă. Pentru sisteme de educaţie, sănătate şi asistență socială finanţate corespunzător şi deschise tuturor.

Pentru a sancționa politica de austeritate care ne condamnă la stagnare economică și inegalitate. Pentru a promova o economie puternică, în care bunăstarea şi locurile de muncă sunt create pe baza educaţiei şi inovării şi nu a exploatării iresponsabile a resurselor naturale.

Pentru a opri iniţiativele cu efect devastator asupra sănătăţii publice, mediului şi patrimoniului cultural, precum cea de la Roșia Montană sau cea a exploatării gazelor de şist. Pentru alternative de dezvoltare durabilă a comunităților locale ale României. Pentru valorizarea potențialului intelectual, creativ și artistic.

22 de ani au fost de ajuns! În 6 mai luăm puterea înapoi.

Ne unim pentru o democraţie autentică. Pentru ca vrem democraţie acum!

Împreună suntem vocea schimbării!”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger