Marș pentru drepturile copiilor cu dizabilități

2

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD), membru fondator al Coaliţiei “O Singură Voce pentru Dizabilitate”, marchează joi, 21 martie 2013, în Bucureşti, Ziua Internațională a Sindromului Down, printr-un marș prin care își dorește să atragă atenția asupra abuzurilor și discriminării copiilor cu dizabilități din România.

Marşul public “O Singură Voce pentru Dizabilitate” se va desfășura pe traseul Piața Romană – B-dul Lascăr Catargiu – Aviatorilor – Charles de Caulles – Herăstrău, în intervalul 15.00 – 17.00. Acesta este un eveniment neconvenţional la care vor participa părinţii copiilor cu dizabilităţi şi susţinătorii acestei cauze. Evenimentul va îmbina elemente ale unui marş clasic cu elemente de flash-mob.
În același timp, în mai multe orașe din țară (Câmpina, Constanța, Petroșani, Deva, Baia Mare, Iași, Vaslui), membrii Coaliției “O Singură Voce pentru Dizabilitate” vor organiza evenimente publice similare pentru a susține mesajul comun de respect pentru drepturile copiilor cu dizabilități și necesitatea modificării cadrului legal existent.

Prin intermediul acestei campanii, Coaliția OSVD își propune să colecteze 100.000 de semnături pentru susținerea proiectului de lege privind drepturile copiilor cu dizabilități.

Cifrele oficiale ne spun că în România trăiesc aproximativ 700.000 de persoane cu dizabilități, dintre care 90.000 sunt copii. Deși este o cifră uriașă raportată la populația României, ea nu reflectă realitatea profundă deoarece aceste cifre reprezintă doar numărul persoanelor înregistrate cu certificate de handicap. Experiența Coaliției arată că mare parte a familiilor nu și-au înregistrat copiii din lipsă de informare, prejudecăți și din cauza hățișului birocratic.

În una din 45 de familii din România există un copil cu dizabilități,iar șansele lor de normalitate în actualul context legal sunt aproape nule. Copiii cu dizabilități nu beneficiază de servicii medicale corespunzătoare, de terapii specializate și nu sunt acceptați în școli și grădinițe. Nu există curiculă adaptată, școli accesibilizate, profesori pregătiți, iar abuzurile și discriminarile sunt un fapt cotidian.


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger