„Tabăra noastră de protest e la mai puțin de doi kilometri de Casa Poporului. Dacă nici aici, sub nasul lor, în centrul capitalei, nu-i mai putem mișca, cum să credem că le pasă de oameni ce stau departe?”, spune Nicoleta Vișan, una din vocile Taberei de protest de pe strada Vulturilor, autoarea blogului http:// jurnaldinvulturilor50.org/. Au trecut 15 luni de la evacuarea comunității de pe Vulturilor 50. Din cele aproximativ 150 de persoane evacuate inițial, jumătate s-au decis să se organizeze și să protesteze împotriva autorităților care refuză să aplice legea și să le repartizeze locuințe sociale. Această mişcare continuă mâine cu un marş, de la Centrul Militar până la Palatul Parlamentului.
de Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire
Tabăra îi adăpostește oamenii evacuați și este în acelaşi timp o acțiune prin care se semnalizează gravitatea problemei locuirii sociale în București, care afectează nu doar câteva familii, ci mii de bucureșteni. A trecut mai bine de un an nu doar de stat în stradă, ci şi de organizare și mobilizare. Familiile din comunitate și-au făcut dosare de locuințe sociale, au organizat proteste, au scris petiții și au mers în zeci de audiențe. Toate aceste eforturi s-au soldat nu doar cu atenție mediatică, ci și cu grăbirea procesului de acordare a locuinței, fără o finalizare însă. În acest moment, în tabăra de pe Vulturilor stau în jur de 30 de persoane (6 familii) care încă așteaptă rezolvarea cazului.
Evacuați și alte persoane ale căror drepturi locative sunt afectate, uniți în Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, chemăm la protest pe oricine e solidar cu cauza noastră: vrem locuințe, nu umilințe! Nerespectarea legii, birocrația excesivă și ignorarea îndatoririlor față de cetățeni aruncă în stradă sute de familii anual. Pierderea unui acoperiș deasupra capului pune adeseori în pericol locul de muncă, școlarizarea copiilor, documentele de identitate, dreptul la asigurare de sănătate etc. Oamenii sunt umiliți și vulnerabilizati și prin tratamentul pe care îl suportă din partea administrației.
Evacuările abuzive și trimiterea în stradă a chiriașilor, tragedia destrămării comunităților și familiilor au consecințe directe asupra sănătății fizice și psihice a oamenilor. Acestea nu sunt evenimente izolate, ci parte a unui fenomen larg, reprezentând consecinţele implementării defectuoase a legii retrocedărilor, ale nerespectării legilor ce țin de protecția chiriașilor, a corupției administrative și a mafiei imobiliare.
Adunarea pentru protest se va face vineri, 11 decembrie, începând cu ora 14.30, în scuarul de la Cercul Militar (Piața Drapelului). Se va pleca în marș la 15.30 spre Palatul Parlamentului, prin Piața Națiunile Unite.