Marocul a deschis o uzină solară care va alimenta 1 milion de oameni

0

Luna viitoare, în oraşul marocan Ouarzazate se va deschide o uzină care va recolta căldura soarelui pentru a topi sare, aceasta din urmă păstrând căldura pentru a alimenta o turbină cu abur pe timpul serii, scrie BBC News. În primă fază, uzina termală, una dintre cele mai mari din lume când va fi finalizată construcţia, va genera energie timp de trei ore după lăsarea întunericului, urmând ca în ultima fază să asigure energie 20 de ore pe zi. Iniţiativa face parte din promisiunea Marocului de a-şi asigura 42% din electricitate din surse regenerabile până în 2020.

Oglinzile uzinei vor acoperi aceeaşi suprafaţă ca şi capitala Marocului, Rabat. “Vor fi oglinzi parabolice uriaşe, cât 35 de stadioane de fotbal, îndreptate spre cer, care se vor mişca şi vor urmări Soarele toată ziua”, spune Paddy Padmanathan, de la compania saudită ACWA Power, care operează uzina. În primă fază, spun dezvoltatorii, aceasta va asigura energie pentru un milion de oameni. Ea se află la marginea unui deşert nisipos şi plat şi face parte din viziunea regelui Marocului, Mohammed al VI-lea, de a transforma ţara într-o uzină de energie regenerabilă. Statul african a fost dependent în proporţie de 98% de combustibili fosili importaţi, însă regele s-a lăsat furat de marile capacităţi ale vântului, hidroenergiei din zona montană şi soarelui saharian. “Cred că schimbările climatice reprezintă o oportunitate pentru ţara noastră”, spune Hakima el Haite, ministra mediului din Maroc, care pune în aplicare planurile regenerabile ale regelui.

Ca parte a angajamentului naţional pentru conferinţa climatică din Paris, Marocul a promis că va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 32% până în 2030 în condiţiile în care va primi ajutor pentru atingerea ţintelor regenerabile. În momentul de faţă, statul african importă electricitate din Spania, însă inginerii speră că asta nu se va mai întâmpla multă vreme. “Dacă Marocul ar reuşi să genereze electricitate la şapte, opt cenţi kilowattul, ceea ce este foarte posibil, atunci va avea un surplus de mii de megawaţi”, estimează Paddy Padmanathan. “E evident că această ţară ar putea să exporte în Europa şi o va face. Şi nu va trebui să facă nimic pentru asta. Tot ce trebuie să facă este să stea pe loc, pentru că Europa va începe să aibă nevoie [de electricitate]”. Tehnologia solară termică funcţionează numai în ţările calde. Preţurile ei sunt în scădere, iar capacitatea ei în creştere de a înmagazina energie a început să stârnească interesul. Preţurile panourile solare fotovoltaice scad şi mai mult.

Agenţia Internaţională pentru Energie crede că tehnologia solară termică şi panourile solare fotovoltaice vor juca un rol important într-o revoluţie energetică prin care se aşteaptă ca energia solară să devină sursa dominantă de electricitate la nivel global până în 2050.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger