Mark Zuckerberg spune că va dona 99% din acţiunile Facebook pe care le deţine

0

CEO-ul companiei Facebook, Mark Zuckerberg, a devenit de curând tată, iar pentru a onora această ocazie, s-a decis să renunţe la o parte uriaşă din averea lui, scrie Huffington Post. El a anunţat pe reţeaua socială înfiinţarea “Iniţiativei Chan Zuckerberg” (alături de soţia sa, Priscilla Chan), despre care spune că “se va alătura oamenilor din întreaga lume în dezvoltarea potenţialului uman şi promovarea egalităţii pentru toţi copiii din noua generaţie”. Anunţul a fost prezentat sub forma unei scrisori lungi adresate de Zuckerberg şi de soţia sa fetiţei lor Max.

(…) Credem că toate vieţile au valoare egală, iar asta se aplică şi numărului mai mare de oameni care vor trăi în viitor. Societatea noastră are obligaţia de a investi acum pentru a îmbunătăţi vieţile tuturor celor care se nasc pe această lume, nu doar pe cele ale oamenilor care trăiesc în prezent.

(…) Să luăm bolile. Astăzi cheltuim în jur de 50 de ori mai mult ca societate pentru tratarea oamenilor bolnavi decât investim în cercetare ca oamenii să nu se îmbolnăvească.

Medicina este o ştiinţă adevărată de mai puţin de 100 de ani, şi am văzut deja leacuri complete pentru unele boli şi progrese semnificative pentru tratarea altora. Pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, avem o şansă adevărată de preveni, vindeca şi ţine sub control toate bolile sau majoritatea lor în următorii 100 de ani.

Astăzi, majoritatea oamenilor mor din cauza a cinci lucruri – boli cardiace, cancer, atac cerebral, boli neurodegenerative şi infecţioase – şi putem progresa mai rapid în privinţa lor şi a altor probleme.

(…) Poate generaţia noastră să elimine sărăcia şi foametea?

Putem să le asigurăm tuturor acces de bază la servicii medicale?

Putem construi comunităţi primitoare şi incluzive?

Putem cultiva relaţii paşnice şi bazate pe înţelegere între oameni de toate naţionalităţile?

Putem să oferim “empowerment” tuturor – femeilor, copiilor, minorităţilor slab reprezentate, imigranţilor şi marginalilor?

Dacă generaţia noastră face investiţiile potrivite, răspunsul la toate aceste întrebări poate fi pozitiv – şi sperăm că asta se va întâmpla pe parcursul vieţilor noastre.

(…) Pentru ca generaţia voastră să trăiască într-o lume mai bună, există atât de multe lucruri pe care le poate face generaţia noastră. Astăzi, mama ta şi cu mine ne angajăm să ne petrecem vieţile aducând mica noastră contribuţie la rezolvarea acestor provocări.

(…) Vom dona 99% din acţiunile noastre de la Facebook – în jur de 45 de miliarde de dolari în momentul de faţă – pe parcursul vieţilor noastre pentru dezvoltarea acestei misiuni. Ştim că este o mică contribuţie în comparaţie cu toate resursele şi talentele celor care lucrează deja pentru a rezolva aceste probleme. Dar vrem să facem ce putem, lucrând alături de alţii”.

Potrivit CEO-ului Facebook, Iniţiativa Chan Zuckerberg se va concentra pe “educaţia personalizată, vindecarea bolilor, conectarea oamenilor şi construirea unor comunităţi puternice”. Cei doi soţi îşi vor dona aproape toate acţiunile pe care le deţin la companie în sprijinul acestei cauze. Zuckerberg nu va dona mai mult de 1 miliard de dolari pe an în următorii trei ani şi are de gând să-şi menţină o poziţie de vot majoritară la Facebook “în viitorul apropiat”. El deţine în prezent 419 milioane de acţiuni Facebook, iar procentul de 99% pe care vrea să-l doneze valora 44,3 miliarde de dolari la cursul de acum două zile. Zuckerberg va păstra acţiuni în valoare de 449 de milioane de dolari.
Fondatorul Facebook a semnat în 2010 iniţiativa “Giving Pledge”, demarată de miliardarii Bill Gates şi Warren Buffet, angajându-se astfel să-şi doneze peste jumătate din avere în scopuri filantropice şi caritabile.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger