Marile puteri s-au angajat să investească 20 de miliarde de dolari în cercetare a energiei verzi

0

SUA şi alte 18 ţări au promis astăzi că-şi vor dubla fondurile pentru cercetarea energiei verzi până la un total de 20 de miliarde de dolari în următorii cinci ani, sporind perspectivele unui acord de succes la summitul de la Paris, scrie The Guardian. Ţările care şi-au asumat angajamentul includ cele mai mari economii globale, cei mai mari emitenţi de gaze cu efect de seră, producători de petrol şi gaze naturale şi lideri ai cercetării în domeniul energiei verzi: Marea Britanie, Canada, China, Brazilia, India şi Africa de Sud.

În paralel, în aceeaşi zi, lideri din sectorul de afaceri şi cel tehnologic, printre care Bill Gates, George Soros, Meg Whiteman, Mark Zuckerberg, miliardarul german Hasso Plattner, magnatul indian Ratan Tata şi cel chinez Jack Ma, au spus că-şi vor asuma riscuri de investiţii suplimentare pentru a aduce pe piaţă tehnologii ecologice produse de cercetarea ştiinţifică.

Anunţul a venit în momentul în care lideri din peste 130 de ţări au început să se adune la Paris pentru summitul climatic care se va desfăşura între 30 noiembrie şi 11 decembrie. Ţările prezente la summit vor să semneze un acord care să asigure sprijin financiar naţiunilor mai sărace, pentru a le ajuta să-şi reduca emisiile şi să facă faţă efectelor climatice extreme, precum şi să fixeze ţinte pentru limitarea emisiilor globale după 2020, anul în care expiră actualele angajamente climatice.

Un obiectiv pe termen lung vehiculat de multă vreme este limitarea creşterii temperaturii astfel încât să nu depăşească cu 2 grade Celsius, până la sfârşitul secolului, nivelurile pre-industriale. Cum multe dintre ţările sărace sunt în favoarea unui target şi mai strict, publicaţia britanică a aflat că preşedintele din Filipine, Benigno Aquino, alături de şefii de stat din alte 42 de ţări, vor semna o declaraţie prin care vor cere ONU să adopte o limită mai ambiţioasă de 1,5 grade Celsius.

“Suntem ţările care vor avea cel mai mult de suferit de pe urma schimbărilor climatice şi împotriva cărora sunt aliniate toate marile grupuri [de negociere], precum SUA, UE şi G77 (n.r. – G77 este grupul care reprezintă interesele majorităţii ţărilor în curs de dezvoltare)”, spune purtătorul de cuvânt al Forumului ţărilor vulnerabile din punct de vedere climatic (CVF), Saleemul Huk, grup care include ţări precum Filipine, Bangladesh sau Costa Rica. “Noi suntem majoritari. 106 din 195 de ţări ale lumii îşi doresc acest obiectiv de 1,5 grade Celsius. Dar nu există democraţie în acest sens. Este un joc al puterii iar cei puternici nu sunt de partea noastră. Ne asumăm că nu e ceva realist, dar am făcut ce a trebuit să facem”.

Această declaraţia va fi semnată şi de Christiana Figueres, secretar executiv al Convenţiei-cadru a ONU privind schimbările climatice, şi de Mary Robinson, fostă preşedintă a Irlandei.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger