Compania British American Tobacco intenționează să transforme, în Marea Britanie, țigările electronice în medicamente, ce pot fi eliberate pe rețetă pentru cei care vor să renunțe la fumat. Aceasta este cea mai nouă dintre așa-zisele măsuri de descurajare a fumatului pe care mai marii industriei le-au derulat de-a lungul timpului.
British American Tobacco a anunțat, potrivit The New Scientist, că va investi fonduri în țigările cu ”risc scăzut.” În decembrie 2012, compania a cumpărat o altă firmă, CN Creative, care produce țigări electronice, iar în acest moment intenționează să solicite autorităților britanice introducerea acestor produse în categoria medicamentelor anti-fumat. Această măsură poate fi interpretată ca o inițiativă menită să reducă, într-adevăr, problema fumatului, însă dat fiind că tot companiile ar avea de câștigat de pe urma comercializării unor anumite mărci de țigări electronice, această propunere ar trebui întâmpinată cu oarecare suspiciune. De altfel, dezbaterea privitoare la catalogarea țigărilor electronice drept medicamente va porni, printre altele, și de la incompletitudinea studiilor științifice privitoare la beneficiile țigărilor electronice. În acest moment, datele privitoare la eficiența acestora nu sunt 100% confirmate, existând opinii potrivit cărora țigările electronice conțin substanțe dăunătoare. De asemenea, rebranduirea țigărilor electronice drept medicamente ar putea conduce la reintroducerea fumatului în spațiile publice, atâta vreme cât ele nu sunt catalogate la fel ca și țigările tradiționale.
Totodată, arată The New Scientist, exemplul așa-numitului ”snus”, un tip de tutun ce poate fi consumat pe cale orală, este foarte grăitor. În Suedia, țara cu cea mai scăzută rată de fumători și cele mai puține cazuri de cancer pulmonar din Europa, ”snus”-ul este considerat principalul factor care a determinat aceste scăderi, deși, inițial, folosirea lui a fost primită cu reticențe similare celor legate de țigările electronice. Unele cercetări arată că, dacă ”snus”-ul ar fi introdus la scară largă în Uniunea Europeană, s-ar preveni anual 92.000 de morți în urma cancerului pulmonar.
Cu toate acestea, nu trebuie scăpat din vedere faptul că multe companii de tutun au mai încercat de-a lungul timpului să impună măsuri de ”reducere a riscului” în rândul fumătorilor. În anii 50, când pericolele fumatului fuseseră scoase la lumină, giganții industriei au scos la înaintare țigările ”cu risc scăzut”, respectiv țigările cu filtru, țigările light și țigările cu conținut mai scăzut de gudron. În realitate, aceste țigări sunt pe departe de a prezenta riscuri scăzute și, după cum au scos la iveală investigațiile, companiile producătoare de tutun erau perfect conștiente de acest lucru în momentul în care și-au lansat campaniile. Documente din bucătăria internă a companiilor au arătat mai târziu că, pentru a-i descuraja pe oameni să renunțe la fumat, acestea au scos pe piață țigările light. Dintre nenumărate studii, unul recent arată, de pildă, că țigările light dublează riscul de moarte subită în rândul femeilor.
Sursa: The New Scientist
Puteți citi și:
Țigara electronică: Dăm fumul de țigară pe un cartuș de nicotină?
Marile companii de tutun, somate să-și ceară scuze că au mințit, într-o campanie publicitară
2 comentarii
vor sa le bage ca medicament pentru ca:
1. sunt prea ieftine la ora actuala.
2. vor sa regularizeze importul din china (singurul spatiu care poate mentine preturile ATAT DE ACCESIBILE: investitie initiala minim 50 ron, 25ron/luna lichid. Comparativ cu tigarile analogice: 400 ron/luna.
3. BA Tobacco nu isi poate pune brandul pe tigara electronica.
4. Stiu ca vor da faliment.
5. Produsele lor actuale sunt otravitoare.
6. Nu au retea de distributie precum chinezii si vor sa foloseasca farmaciile pentru a scadea drastic costurile de logistica.
Vor sa reglementeze tigarile electronice comercializate de ei ca medicamente pentru a avea un avantaj competitiv urias pe aceasta piata.