Marijuana vândută legal în Colorado conține pesticide periculoase

0

Colorado a fost primul stat american care a legalizat vânzarea comercială a marijuanei, în 2012. Primele magazine cu iarbă s-au deschis la 1 ianuarie 2014, lună în care statul american a adunat 2 milioane de dolari din taxele aplicate afacerilor cu marijuana folosită în scop recreativ. În ciuda profitabilității acestei decizii și a scăderii infracționalității, o problemă serioasă a ieșit curând la iveală: în marijuana legală au fost găsite pesticide ilegale, nocive sănătății.

La doar câteva zile după ce marijuana folosită cu scop recreaţional a devenit legală în statul american Colorado, vânzările s-au dovedit instant un succes, iar magazinele anunţau că sunt aproape de epuizarea stocurilor şi abia mai ţin pasul cu cererea. Numai în luna august a anului trecut, în Colorado s-a vândut marijuana (cu scop recreaţional, nu medicinal) în valoare de 34 de milioane de dolari. Din această sumă, 10% au mers înspre construcţia de noi şcoli. Numai din taxele impuse pe acest comerţ, statul american a câştigat, între ianuarie şi octombrie 2014, suma de 60,1 milioane de dolari, iar estimările pentru anul în curs sunt şi mai mari. De aceşti bani profită, în sens pozitiv, comunităţile din Colorado, care primesc fonduri pentru educaţie şi pentru combaterea infracţionalităţii. Afacerile în acest sector s-au dovedit așa de prospere, încât antreprenorii marijuanei din Colorado anunțau la începutul anului că intenționează să-și facă propria bancă, pentru a-și ușura sarcinile birocratice. Totodată, rata infracţionalităţii în stat a scăzut cu 15% și continuă să scadă.

Chiar dacă toate aceste date indică un scenariu ideal, CNN anunță că, în urma testelor, marijuana vândută în statul american, în scopuri recreative și medicinale, conține pesticide. Deși testele pentru pesticide nu sunt obligatorii în cazul marijuanei, iar antreprenorii din domeniu funcționează pe bază de autoreglementare, CNN a realizat pe cont propriu astfel de teste. Deși majoritatea mostrelor de marijuana trimis de magazine și dispensare s-au dovedit ”curate”, unele au scos la iveală neurotoxima numită imidacloprid. În SUA, folosirea acestei substanțe este permisă rar, în cantități foarte mici: de pildă, o parte la un milion pentru culturile de avocado și 0,5 părți la un milion pentru mere. Mostrele testate pozitiv la această neurotoxină au indicat un nivel de 100 de părți la un milion. În urma analizelor derulate de CNN, autoritățile au lansat o investigație amplă, în cadrul căreia au fost analizate 2.632 de produse pe bază de cannabis, pe baza unor culturi Tru Cannabis.

Specialiștii sunt de părere că e nevoie de o ”revoluție a marijuanei”, în sensul în care este necesară revizuirea legislației aferente siguranței de consum. Nu doar pacienții ca inhalează astfel de neurotoxine zi de zi sunt expuși riscului, ci și angajații care pulverizează imidaclopridul. Agenția pentru Protecția Mediului din SUA nu reglementează practicile culturilor de cannabis, așa cum reglementează alte culturi, dat fiindcă, potrivit guvernului federal, marijuana este considerat un drog ilegal. Administrațiile statale și locale s-au bazat pe autoreglementare, însă, după câte se pare, este nevoie de un cadru nou, care să protejeze sănătatea și siguranța consumatorilor.

Sursa: CNN

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger