Marijuana cu rol medical: pastilă versus joint

1

Marijuana luată sub formă de pastilă ar funcţiona la fel de bine, pentru calmarea durerilor, ca şi varianta fumată (joint), dar nu ar avea efectele secundare care apar în al doilea caz, spune o cercetare realizată în SUA şi publicată ieri în revista Neuropsychopharmacology.

În timpul studiului, participanţii care fie au fumat marijuana, fie au luat pastila numită dronabinol (care conţine ingredientul activ din marijuana) au fost capabili să îşi ţină mâinile în apă îngheţată, demonstrând că pot tolera durerea provocată de temperatura scăzută, mult mai mult decât participanţii cărora li s-a dat un placebo. Mai mult decât atât, rezistenţa la durere a fost de mai lungă durată la cei care au luat pastilele cu marijuana decât în cazul celor care au fumat planta, spun autorii studiului citat. Efectul pastilei a fost de 4,5 ore, iar al joint-ului a fost de 2,5 ore; însă efectul pastilei s-a instalat abia după o oră de la ingerare, spre deosebire de efectul marijuanei fumate, care a fost vizibil în 15 minute.

Marijuana medicală este legală în 18 state şi tot mai multe studii au relevat, în ultimii ani, capacitatea plantei de a lupta contra durerilor de orice fel. Însă, spun unii cercetători, fumatul în sine prezintă o serie de riscuri pentru sănătate (cancer, probleme la plămâni etc.). Cercetarea citată susţine că pastila cu marijuana are efectele dorite ale plantei, de a ajuta în lupta cu durerea, dar nu şi efectele secundare care vin la pachet cu fumatul. De asemenea, participanţii la studiu care au luat pastile au declarat că efectul era plăcut (dar nu peste limite normale), ceea ce îi face pe autorii cercetării să spună că există mai mici şanse de abuz decât în cazul joint-ului.

Studiul a fost realizat numai pe persoane sănătoase, astfel că nu se ştie, deocamdată, care ar fi efectele în cazul unor persoane care suferă de anumite afecţiuni; de asemenea, participanţii implicaţi în studiu erau consumatori de marijuana în mod regulat, astfel că, din nou, este neclar dacă aceleaşi efecte ar fi valabile şi în cazul celor care nu folosesc zilnic marijuana. Totodată, lotul de participanţi a constat numai în 30 de persoane, deci este nevoie de studii mult mai vaste pentru ca aceste concluzii prezentate de cercetătoarea Ziva Cooper (Universitatea Columbia, SUA) să fie cu adevărat concludente.

Sursa, foto şi mai multe detalii: Live Science


Un comentariu

  1. Pingback: Marijuana medicinala: pastila vs joint | Comunitatea Pro Cannabis

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger