Edge.org, unul dintre cele mai bune siteuri intelectuale, i-a chestionat pe cîțiva dintre cei mai de succes intelectuali ai momentului în privința preocupărilor și ideilor care-i obsedează la începutul anului 2013. Vă dăm mai jos cîteva rezumate.
Geoffrey Miller, evoluționist, vorbește despre dezvoltarea tehnologiilor genetice în China și răspunsul Vestului la aceste tendințe.
Nassim Nicholas Taleb, autorul cărții Lebăda neagră, povestește cum, după ce a vîndut milioane de exemplare din cartea sa, în care demonstra că economia nu e o știință de încredere în situații excepționale, nu a văzut nicăieri nici un rezultat concret; niciunul dintre jucătorii economici n-au vrut să învețe nimic de la el; explicația sa ar fi că aceștia nu simt pe pielea lor riscurile și această distanță face toată diferența.
David Gelertner, cercetător în informatică, vorbește despre scăderea abilităților de comunicare în scris a generațiilor tinere.
Brian Eno, celebrul muzician, vorbește despre cît de puțin sunt preocupați contemporanii săi de politică.
W. Daniel Hillins, cercetător în informatică, are un text foarte interesant despre motoarele de căutare de tip Google și cum ne influențează acestea viziunea despre lume.
David M. Buss, psiholog, scrie despre valoarea de reproducere a indivizilor umani și despre problemele care ar putea fi evitate dacă ne-am cunoaște și recunoaște locul în ierarhia sexuală și ne-am alege partenerii în consecință; o dramă comună e, după Buss, oamenii de nota 8, care sunt plăcuți de indivizi de nota 6, dar ei ar vrea să se cupleze cu parteneri de 9 și 10.
David Bodanis, futurist, vorbește despre fascismul încurajat de Internet.
Benjamin Bergen, cognitivist, vorbește despre cuvintele-tabu și efectul acestora asupra copiilor; mai precis, despre lipsa oricărui efect negativ asupra copiilor.
Robert Sapolsky, neurocercetător, vorbește despre iluzia liberului arbitru; dă și cîteva exemple: Dacă creștem nivelul de testosteron al cuiva, acesta va interpreta expresia neutră sau ambiguă a cuiva ca amenințătoare (și ar putea și acționa ca atare); o mutație într-o genă anume crește probabilitatea ca purtătorul sau purtătoarea genei să fie mai dezinhibată sexual la vîrsta de mijloc; cineva care-și petrece viața de fetus într-un mediu prenatal stresant are șanse mai mari să devină obez la maturitate; dacă dezactivăm temporar o regiune din cortexul frontal al cuiva îl putem determina să acționeze mai utilitar și cu sînge rece într-un joc economic; ruda apropiată a unui schizofrenic, deși sănătoasă psihic, are mai multe șanse să creadă în magie și extratereștri sau în interpretări literale ale Bibliei; un bărbat care are o variantă normală a genei pentru vasopresină are șanse mai mari să fie stabil în relațiile amoroase.
Mai multe pe Edge.