Mari creații apărute în somn

2

Somnul ajută oamenii să rezolve probleme și să trăiască mai mult, dar se pare că le frizează și genialitatea. The Atlantic a trecut în revistă câteva mari creații născute somn, dintre care unele au ajuns să schimbe lumea. Am adăuga și noi un mic exemplu în continuarea listei: portalul Think Outside the Box.

 

 

 

 

 

 

Tabelul periodic al elementelor

Se spune că, după un maraton workoholic de trei zile, Dmitri Mendeleev s-a hotărât în sfârșit să tragă un pui de somn. În loc să doarmă 17 ore, cum fac majoritatea oamenilor privați de somn, chimistul rus s-a trezit după 20 de minute pentru a nota pe hârtie un aranjament perfect al elementelor din natură pe care îl visase și care avea să schimbe chimia modernă pentru totdeauna. Tabelul visat a necesitat ulterior o singură corectură.

“Yesterday”

Paul McCartney avea doar 22 de ani când s-a trezit “cu un cântec minunat în minte”, pe care l-a redat cu ușurință la pian după ce s-a trezit. Era convins că auzise melodia cu câțiva ani în urmă și că subconștientul său o înmagazinase. După ce a investigat un pic, și-a dat seama că era o creație originală și a scris în fugă niște versuri: Scrambled eggs, oh, my baby, how I love your legs.

Monstrul lui Frankenstein

Aflată în compania unor cunoștințe din mediul literar, Mary Shelley a intrat într-un concurs de scris propus ad-hoc în acea seară. Blocată în fața cuvintelor, scriitoarea britanică a lăsat somnul de noapte să-și spună cuvântul. Ceea ce s-a și întâmplat. A visat “năluca hidoasă a unui bărbat întins, care, sub acțiunea unui motor puternic, a început să prezinte semne de viață și să se agite cu o forță vitală împleticită și pe jumătate activată”. Încântată că a scăpat de blocaj, a hotărât că “ceea ce mă îngrozea pe mine, o să-i îngrozeasă și pe alții”. Nu a trebuit decât să descrie ce a văzut în vis, a spus ea.

 

“Twilight”

La rândul ei, scriitoarea și producătoarea americană Stephenie Meyer a fost vizitată de muză în somn înainte să dea viață poveștii care le-a luat mintea adolescenților. Totul s-a întâmplat într-un vis care părea real. “Erau doi oameni într-un soi de pajiște circulară luminată puternic de soare, iar unul dintre ei era un băiat frumos, strălucitor, iar celălalt o fată care era doar o ființă omenească normală, și purtau o conversație”, i-a povestit Meyer lui Oprah în 2009. “Băiatul era vampir, e atât de ciudat că am visat cu vampiri, și încerca să-i explice fetei cât de mult ținea la ea și în același timp cât de mult își dorea să o omoare”.

Aflați celelalte mari creații în somn pe The Atlantic.

Think Outside the Box

Din spusele lui, Magor Csibi, cel care a gândit totb.ro, s-a trezit din somn într-o noapte, în jur de ora 3 și, jumătate adormit, jumătate conștient, a desenat un pătrat (o cutie, mai exat) și a mâzgălit în afara lui niște litere care aveau să formeze cele patru mari rubrici ale site-ului nostru: Urban Heroes, Urban Legends și Pro&Contra. Era în vremea în care se lăsase de politică și își căuta o nouă identitate ca activist de mediu.

Să dormiți inspirat la noapte!

 

Puteți citi și:

Învățarea în somn este posibilă


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger