Margarina: plastic sau aliment?

74

MARGARINA

Exista credinta ca margarina a aparut in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial in urma rationalizarii untului si dupa ce cercetatorii americani ar fi descoperit accidental ca daca incalzesc un amestec de uleiuri vegetale la 150 de grade Celsius, in prezenta hidrogenului si folosind catalizatori de nichel, obtin un produs alb. Un produs asemanator untului, dar cu o structura moleculara identica cu cea a plasticului, botezat „Margot” dupa sotia unuia dintre savanti.

de Ionut Dulamita

De-atunci, se spune, margarina a fost imbogatita cu tot soiul de coloranti, aromatizanti si vitamine sintetice si transformata, astfel, intr-un produs devenit foarte toxic din cauza proceselor de hidrogenare si apoi de inter-esterificare.  Grasimile sintetice nu pot fi arse de organism, se depun pe membrana celulelor sistemului imunitar si il paralizeaza prin depozitarea in tesuturi. Inima, creierul si circulatia sangelui ar fi astfel puternic afectate.

*Margarina a aparut in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial
FALS
– Enciclopediile spun ca margarina a fost dezvoltata in anii 1860 de catre chimistul francez Hippolyte Mège Mouriès, fiind recunoscuta in Europa si brevetata in SUA in anii 1870. Pe site-ul WorldFoodHistory se arata ca ea a fost inventata pentru a fi un loctiitor mai ieftin al untului, intr-o perioada in care acesta devenise un produs exotic in Franta, ca si oamenii mai saraci sa aiba ce sa-si unga pe paine.

In prima faza, Mouriès a preparat margarina batand seul de vaca cu sare si lapte, racit pentru a solidifica amestecul, care era apoi framantat pentru a capata o consistenta plastica. Mai tarziu, alte grasimi animale si vegetale s-au dovedit eficiente in obtinerea produsului. Potrivit enciclopediei Britannica, grasimile folosite au variat foarte mult. La inceput au predominat cele animale, apoi s-a trecut la cele vegetale, in principal uleiurile din seminte de bumbac, de soia, de nuca de cocos, de arahide, de porumb si de palmier.

In anii ’50, interesul sporit vizavi de efectele grasimilor si uleiurilor polisaturate asupra sanatatii a imboldit utilizarea uleiurilor de porumb, sofranas si de floarea soarelui ca ingrediente ale margarinei. In 1973, consumul global de margarina era cu 25% mai ridicat decat cel al untului.

*Margarina a fost produsa prin hidrogenare

ADEVARAT – O data cu dezvoltarea tehnologiei, producatorii au inceput sa foloseasca pentru producerea margarinei un amestec de uleiuri vegetale hidrogenate, cu un grad mare de plasticitate, iar ingredientele au ajuns sa includa agenti emulsificatori si aromatizanti, vitaminele A si D, coloranti sau conservanti. Aceasta practica a fost raspandita pana la inceputul anilor ’90, cand s-a descoperit ca grasimile trans obtinute prin hidrogenare atrag riscul bolilor cardiovasculare.

*Margarina are structura moleculara identica cu cea a plasticului si este toxica
FALS
– Dr. Serban Damian, nutritionist sportiv acreditat de Comitetul International Olimpic, spune ca analogia dintre margarina si plastic este exagerata. „Plasticul are o structura polimerica, adica lanturi lungi de molecule obtinute sintetic din petrol, in timp ce margarina este un amestec de apa si grasimi de origine vegetala asupra carora, intr-adevar, s-a intervenit chimic prin procedeul numit hidrogenare. Ca este toxica mi se pare cam mult spus, cu efecte discutabile asupra sanatatii, da. Grasimile trans, cele obtinute prin hidrogenare, influenteaza negativ profilul lipidic, crescand riscul bolilor cardiovasculare”.

Reprezentantii Unilever, companie care are pe piata din Romania trei marci de margarina, spun ca s-a dovedit inca din anii ’90 ca acizii grasi trans dauneaza lipidelor din sange: „cresc nivelul colesterolului total si al colesterolului LDL (colesterolul rau) si scad nivelul colesterolului HDL (colesterolul bun)”, citand doua studii aparute in New England Journal of Medicine.

De-atunci, producatorii de margarina au inceput sa elimine acesti acizi. Unilever a renuntat la ei in 1995, prin excluderea uleiurilor hidrogenate. „Grasimile trans pot fi prezente in aceste margarine doar sub forma de urme, ca rezultat al procesului de rafinare al uleiurilor vegetale naturale utilizate in producerea margarinei”, ne explica reprezentantii companiei.

*Procedeul de inter-esterificare in obtinerea margarinei este nociv
INCERT
– In ultima vreme, spune Serban Damian, industria a inceput sa adauge in compozitia margarinei acizi grasi din grupurile Omega 3 si Omega 6, ale caror beneficii au fost intens documentate, informatie intarita si de Unilever. Este una din incercarile de spalare a pacatului grasimilor trans.

Producatorii de margarina au trecut de la procesul de hidrogenare la cel de fractionare si de inter-esterificare. Potrivit Unilever, prin fractionare sunt separare diferitele fractiuni ale grasimilor, pe baza punctului lor de topire, iar fractiunea solida este amestecata cu uleiurile vegetale pentru a le conferi structura necesara. In felul acesta rezulta un amestec tartinabil.

„Inter-esterificarea reprezinta reorganizarea acizilor grasi de-a lungul moleculei de glicerol. In afara de aceasta redistribuire, componentele grasimilor, inclusiv structura acizilor grasi, raman neschimbate. Studiile au aratat ca inter-esterificarea nu afecteaza nivelurile de grasimi din sange”, afirma compania.

Anumite studii sustin ca procedeul de inter-esterificare ar fi mult mai bun pentru obtinerea margarinelor intrucat elimina efectele nocive asupra organismului, mai ales in ceea ce priveste alterarea profilului lipidic, aflat in stransa legatura cu bolile cardiovasculare, spune Serban Damian. „Alte studii spun ca totusi nu ar fi chiar OK nici asa”. Si asta pentru ca prin acest procedeu s-ar distruge structura naturala a grasimii si s-ar inlocui cu una artificiala, prin redistribuirea la întamplare a acizilor grasi, acizii artificiali fiind mai nocivi decat cei naturali.

*Margarina este mai sanatoasa decat untul
FALS – Serban Damian afirma raspicat ca, desi se altereaza mai greu decat untul, margarina nu este o alternativa mai buna a lui. „Motivul principal este compozitia. Untul este un aliment 100% natural, in care grasimile nu au fost alterate prin procedee chimice. Margarina, pe de alta parte, este un aliment cvasi-sintetic. Evident, in ambele cazuri trebuie limitata cantitatea in care se consuma produsul, pentru ca ambele au concentratie calorica crescuta”. In plus, margarina are efecte discutabile asupra organismului. „Margarina este un factor ce se adauga altora. Nu cred ca ea in sine produce imbolnavire, daca nu exista un teren favorabil”, este insa de parere nutritionistul.

Foto: Flickr – Afiler


74 de comentarii

  1. Margarina are o structură moleculară identică cu cea a plasticului

    Este un produs apărut în al doilea război mondial, atunci când untul începuse sa devină inaccesibil. Cercetătorii americani au descoperit accidental, că dacă se încălzeşte la 150 de grade Celsius un amestec de uleiuri vegetale, în prezenţa hidrogenului şi folosind catalizatori de nichel, se obţine un produs alb, asemănător untului, cu o structură moleculară identica cu cea a plasticului, pe care l-au botezat margarină, dupa numele soţiei (Margot) unuia dintre savanţi.

    Din acel moment şi până acum progresul tehnologic a permis ca produsul, cu ajutorul substanţelor sintetice, să fie din ce în ce mai apetisant şi mai atrăgător. Mirosul de lapte al margarinei e obţinut pe cale chimică. Grăsimile care se află în compoziţia ei sunt însă greu asimilate de organism care, pentru a face faţă solicitării, utilizează o cantitate mare de energie.

    Sistemul imunitar este astfel neglijat şi se creează o mai mare sensibilitate la infecţii, la intoxicaţii şi la îmbolnăvirea de cancer. De asemenea, în procesul de metabolizare a grăsimilor ficatul este solicitat excesiv, favorizând hepatita.

    Extras de la
    http://www.roaim.com/?a=articles&p=105

    • Nu inteleg …. articolul iti citeaza Enciclopedia Britannica si tu vii cu chestia asta? Este exact textul care circula pe net, neinformat, isterizat si isterizant … acelasi text care a fost preluat de “sursa” ta. Uite mai ia aici un link, ceva mai autorizat http://www.margarine.org/

      • De cand e Enciclopedia Britanica o sursa valabila ? De 100 de ani au transformat-o intr-un “dictionar enciclopedic”, umplutura pentru rafturi.

        Inlocuitori de grasime au fost multi: in timpul primului razboi mondial germanii mancau grasimi de sinteza, din carbune. Margarina e un nume generic pentru “inlocuitor de unt”, altfel e … “multe lucruri”: grasimi animale prelucrate sa semene cu untul, grasimi de sinteza, grasimi vegetale hidrogenate etc. Procedura cu hidrogenarea nu a fost singura folosita.

  2. Draga Ionut
    o scurta lectie de limba romana:
    ” ca si oamenii mai saraci sa aiba ce sa-si unga pe paine” zici tu…
    variante posiblie in limba romana
    1.ca si oamenii mai saraci sa aiba ce sa-si PUNA pe paine.
    2.ca si oamenii mai saraci sa aiba CU ce sa-si unga paineA.
    Te rog retine… Maine te scot la tabla, hahahaha

  3. deci parca n-ar fi chiar asa de rea dupa ce zice dom’ doctor.

    desi nu e cazul de fata, cred ca nu este lege ca artificial = toxic. tehnologia evolueaza, stiinta evolueaza, sa speram ca vom vedea in curand produse sintetice fara efecte second-hand.

    • Pentru babanu: Bravo,domn`e! Sa-i ardem pe incultii care batjocoresc limba ce-o vorbim! Radeam (in sinea mea) de niste italieni care aveau probleme cu scrisul, adica trebuia sa se uite in dictionar la unele cuvinte sau participii trecute si mi se parea de necrezut sa nu-ti stii limba! Dar la noi acum ma intreb ce dracu zic strainii care sa zicem cunosc un pic limba romana si aud
      “agramaticalitati” la tot pasul! Va dati seama cat de penibil e? De ce nu or mai face cretinii din toata GHENA TV o emisiune mai lunga in care sa se explice niste lucruri legate de gramatica…ca pe regretatul Pruteanu n-o sa-l intreaca nimeni! E una pe tvr2 adica nu se uita nimeni si e absolut plicticoasa.

      • Iar legat de margarina si alte aberatii alimentare inventate in deceniile din urma n-am de zis decat sa la evitati cat puteti. Eu ma axez pe un nr. mic de alimente: pui, peste si legume. Nu mananc dulciuri, decat rar putina ciocolata. Am mancat din toate, iar cele care mi-au provocat stari de voma dupa sau indigestii le-am eliminat. Tot ceea ce pot manaca e ce am scris mai sus. Am mancat odata un hamburger (vreo 5 in viata mea), am vomitat o zi intreaga…Oricum nu ma astept sa traiesc mult!

  4. Ce inseamna “un amestec de uleiuri vegetale hidrogenate, cu un grad mare de plasticitate”? Ca biochimist, “uleiuri cu grad mare de plasticitate” nu-mi spune nimic, nu are sens

    • Dar cine spune ca articolul se adreseaza cunoscatorilor? Astazi articolele se adreseaza in principal ignorantilor care oricum nu pot aprecia calitatea stiintifica. Faptul ca 1% din cititori sunt cunoscatori si-si dau seama de aberatiile scrise e nesemnificativ. Intre timp site-ul si-a facut norma de utilizatori zilnici iar sute de fraieri au fost deja bombardati cu reclame. Asta conteaza, sa-i dai omului sa citeasca ceea ce vrea si sa scoti profit. Corectitudinea nu mai are nicio importanta.

  5. Vedeti ca se poate!!!
    in sfarsit un articol intr-adevar outside the box, argumentat si pro si contra 😀
    Pentru cei care n-au inteles concluzia “think outside the box” este facut ca cititorul sa gandeasca si sa-si traga singur concluzia, prin filtrul propriu de valori.
    Un pic de chimie de clasa a X-a
    Orice hidrocarbura saturata este mult mai greu de descompus prin oxidare fata de o varianta mono- sau polinesaturata a aceleiasi hidrocarburi (cu 1,2,x legaturi duble) prin urmare organismul ce nu descompune le depoziteaza – imbunatatirea a venit peste ani: NU se mai hidrogeneaza, ba chiar pe unele scrie chiar dehidrogenare adica ajuta organismul sa-l descompuna mai usor
    Pentru a-l mentine solid (a avea molecule mai mari) s-a trecut la interesterificare practic procedeu identic cu cel de obtinere de sapun doar ca se folosesc acizi grasi mai mici. Acest proces este reversibil, fata de cel de hidrogenare, acizii se desprind usor de glicerol (cuierul pe care au fost agatati:P), care la randul lui devine solubil in apa.

  6. daca lumea ar constientiza ca marea majoritate a bolilor omenirii (parca peste 80%) sunt cauzate de alimentatia proasta, si-ar da seama ca efectele tutunului si alcoolului sunt copii mici pe langa chimicalele aflate in produsele consumate zilnic, de 3 ori pe zi….de la amarata de grauntza de grau modificata, ingrasata si stropita, pana la cea mai frumoasa bucata de carne, injectata si ameliorata si frumos colorata!

    • Tweety, stii de ce e cauzata obezitatea la copii? ca dupa ce baga hamburgerul in ei nu se duc afara sa alerge pana iese tot din ei, ci se duc cu mami in mall si mai mananca si o saorma.

      • E partial adevarat, pentru ca grasimea nu se poate forma decat din … grasime.
        La cat de grasimi si dulciuri mananca, ar trebui sa alerge la maraton probabil. Asa ca e si alimentatia si lipsa de miscare. E nevoie de amandoua si nu se pot compensa reciproc.

  7. cine crede ca un aliment obtinut chimic este la fel de usor / un pic mai greu digerabil decat unul natural – sa-l manance sanatos fara sa se gandeasca la cancer de colon sau alte minunatii !

    eu il cred pe mecinicopschi, nu pe reprezentantul unilever 😉

    • Il crezi pe Mencinicopschi? Crede-l, ca toti fraierii din Romania care se uitau in gura lui si credeau tot … eram si eu printre ei. Stii de ce nu mai sunt? Pentru ca omul se documenteaza in “cercetarile” lui pe INTERNET, pentru ca Institutul de cercetari Alimentare este o firma privata, un SA, care face parte dintr-un grup de firme printre care si una care produce … margarina, pentru ca omul e cercetat de DNA pentru privatizari frauduloase.
      Deci crede-l pe Mencinicopschi, dar vezi ca nu e medic. Poate ai vrea sa consulti un medic.

  8. Am si eu o intrebare, ce sunt acelea “uleiuri polisaturate”? Voi recititi ce scrieti? Sau nu conteaza, ca oricum majoritatea nu inteleg?
    Daca voi stiti, v-ati documentat, mai am o intrebare, mai exista pe piata margarina din uleiuri hidrogenate? Eu cred ca nu, dar nu m-am interesat, nu consum.

  9. eu stiam ca la inceput margarina avea o substante nutritive… si apoi un neam a bagat vitamine in ea ca sa nu fie numai ceva ce umpre stomacul si atat…
    si acum, din cate stiu, vitaminele se baga artificial in margarina…

    oricum nu mai mananc de mult margarina, nu cred ca este unul din cele mai sanatoase alimente, deci, am decis sa renunt la el…

    • Cu toate produsele astea gen margarina , branza topita , salam , etc problema nu este daca sunt sanatoase pentru ca sigur nu sunt ci doar daca ele dauneaza mult sau nu. Eu personal am renuntat la salam , branza topita , margarina de vreo 4-5 ani.

  10. @ Paul Tu poti sa mananci, ca oricum dupa 30 de ani, ce era mult a trecut, nu o sa mai traiesti inca 100, dar copiilor sa nu le dai, mai bine da-le lapte batut.

  11. Cititi atent ultima fraza din articol, ca aia e cheia „Margarina este un factor ce se adauga altora. Nu cred ca ea in sine produce imbolnavire, daca nu exista un teren favorabil”. Credeti ca lumea s-a ingrasat sau imbolnavit mancand margarina? Nu, ci pentru ca se mananca gras, dulce (grosso-modo), dar mai ales pentru ca lumea iese in natura sa faca un gratar, nu ca sa faca sport.

    Asta este poate primul articol echilibrat si documentat pe care il citesc despre margarina. Bravo! Si ati citat un specialist care chiar e specialist in nutritie si care are o pozitie de bun simt, nu ca istericul de Mencinicopschi.

    Si nu pot sa ma abtin sa nu zic: cum pate crede cineva faza cu plasticul si margarina? Ziceti ca e o molecula diferenta? Care molecula? Si avand in vedere ca intre plumb si aur sunt cativa electroni diferenta …. pot sa presupun ca plumbul e la fel ca aurul? :-)))

  12. Parerea mea .
    Daca STIM ca margarina, reprezinta mai mult de 50% sintetic, de ce sa o cumparam si sa o mincam? Ce vreti sa spuna cei de la Unilever?! Adevarul despre cum se fabrica si cit de nociv este acest produs?! NiCIODATA !
    Parerea mea este ca acest produs trebuie evitat daca esti informat si daca-ti pasa de sanatatea ta. Si asa sint destule alte produse pline de chimicale si pe care le inghitim pentru ca nu avem de unde alege.
    Nu ca margarina ar fi de vina in mod singular sau demonstrat cert, dar stau si ma intreb de ce in ultimul an au aparut statistici cu numarul tot mai mare de cazuri de cancer la copii? Nu cumva din aceasta alimentatie sintetica: cipsuri, iaurturi cu fructe, dulciuri de toate felurile, sucuri, margarine, gemuri, ……… ?

  13. Nu va mai certati atata. Ultima fraza din articol spune clar: Margarina NU este mai sanatoasa decat untul. Asa ca mancati unt si gata.

    • Aia nu e ultima fraza :-)) Stiu ca e mai lung, dar citeste pana la sfarsit, e chiar bun articolul.

      Si atentie: untul contine mai multe grasimi trans decat margarina. De ce? Pentru ca in burta vacii are loc procesul de biohidrogenare, care genereaza grasimi trans. Iar margarina este recomandata fata de unt atunci cand tii o dieta sau cand vrei sa limitezi consumul de grasimi sau cand ai probleme cardiovasculare.

      • untul contine mai multe grasimi trans decat margarina. De ce? Pentru ca in burta vacii are loc procesul de biohidrogenare, care genereaza grasimi trans. Iar margarina este recomandata fata de unt atunci cand tii o dieta sau cand vrei sa limitezi consumul de grasimi sau cand ai probleme cardiovasculare.

        Stefan,

        Emiti niste aberatii imense. Mai bine te-ai apuca de scris texte umoristice, s-ar putea sa ai mai mult succes.

  14. Nici untul din comert nu este mai sanatos. Cel mai “darnic” producator de produse lactate din Romania foloseste cam 4% lapte in compozitia produselor sale iar ceilalti si mai putin asa ca eu am renuntat cu totul la astfel de alimente.

    Asa ca aceasta fraza “Margarina NU este mai sanatoasa decat untul” ar trebui sa ne dea de gandit in conditiile in care nici untul din magazine nu este chiar sanatos si natural.

  15. Nu inteleg, de ce , la fel ca margarina, in supermaketuri se comercializeaza pestele Pangasius (file). Acest peste low-cost otrava are cu gust bun (trebuie sa recunoastem) dar este cultivat industrial, in Vietnam, in raul Mekong, cu apele cele mai poluate de pe intreaga planeta, injectati cu urina deshidratata, etc. Ce face OPC-ul? Doarme?
    Recunosc ca eu si familia mea consumam acest peste, cam de vreo 2 ani, pana de curand cand am inceput sa ma documentez despre el. Ce facem, cu ce ne hranim, ajungem la concluzia ca nimic din ce consumam nu e sanatos : fructele sunt ionizate, culese inainte de coacere, stropite cu chimicale, carnea e toxica, cu hormoni ( si asa cum am zis nici pestele nu mai e sanatos), soia, nu-i buna ca-i modificata genetic (desi pe toate ambalajele lor scrie :”nemodificat genetic”), legumele sunt umflate (morcovul, nu mai are gust de morcov, iar despre rosia din supermarket, ce sa mai zic…) Ce sa mancam? ca nu toti au posibilitatea sa-si cultive aceste produse in gradina? Sa nu-mi spuneti sa merg la piata, ca acolo gasesti produse sanatoase. Am ajuns sa studiez mainile vanzatorului din piata, sa stiu daca e taran sau nu. In ce lume traim?

  16. grigore teleologul on

    ce porcarie de articol comercial cu iz politic-corect, relativizant si imbecil.
    las’ ca-n cativa ani o sa mancati margarina michelin si pirelli si-o sa beti lapte castrol ca de la 1 ianuarie intra in schema noul codex alimentar de la gri.ue.

  17. Stefane, comentariul tau era bun de publicat la Urzica. Pentru ceilalti cititori de pe forum. Nu sunt chimist dar lucrez de multi ani in pharma. Margarina este toxica! A nu se consuma nici de voi si nici de copii! E un sfat prietenesc. Am avut mult de lupta cu parintii mei in eliminarea ei completa intrucat ei o considerau potrivita pentru perioada de post. Nu se dau publicitatii in Ro studiile serioase pe cancer de colon. Lumea s-ar ingrozi si ar fugi panicata din hipermarche.

    • @ … stalker (asta e numele din buletin?) – comentariul meu a fost publicat unde trebuia, ca doar nu esti si editor sa imi spui unde sa imi exprim parerea! Iar sfatul prietenesc as prefera sa il primesc de la cineva care nu are o atitudine de genul: “eu lucrez in domeniul X si va pot spune ca produsele din domeniul X sunt rele pentru voi”. Si imi pare rau, dar nici chimist si nici farmacist si nici om de marketing in nu stiu ce companie nu este egal cu medic nutritionist. Cand o sa scrie pe cartea ta de munca medic nutritionist, o sa te ascult. Si asta doar dupa ce am verificat ce poti ca medic nutritionist. Nu mai fac inca o data greseala pe care am facut-o cu mencinicopschi, sa ma uit ca boul in gura oricarui isteric care isi spune “specialist”!

      • Stimabile, nu mai fii asa de nervos.
        Esti putin cam prostut daca ai impresia ca nutritionistul este buricul pamantului.
        Nutritionistul isi bazeaza munca pe rezultatele cercetarii multor specialisti din domenii conexe, printre ei fiind si cei din zona farmaceutica.

      • Stimabile, invata sa scrii corect in limba materna si dupa aia vorbim.
        * nu mai fi …. un singur i
        Si as aprecia daca ai putea sustine un argument si prin altceva decat emfaza. Nu spun ca nutritionistul e buricul pamantului, dar in materie de nutritie cine vrei sa fie persoana pe care o ascult? Postasul?

  18. @ stefan
    bine, de acord, o sa vorbesc cu un doctor – care o sa-mi zica cum ca toate alimentele sunt nocive, si ca mai bine iau eu niste vitamine_supliment, de la firma care-i da lui comisionul cel mai gras 😉

    nu cred in margarina (cred ca nu am mai folosit-o de cel putin 10 ani), unt folosesc foarte putin;
    dar oricum intre reprezentantul unilever si mecinicopschi – al doilea are prioritate in ochii mei 😉

  19. @stefan din nou
    “margarina – recomandata in dieta” – nu te ingrasi, dar dai in cancer de colon, este clar ce vom prefera : decat 2 kile in plus restul vietii, mai bine cancer peste 10 ani 😉

    sa-ti reamintesc ca si alimentele fara zahar sunt recomandate in dieta, iar indulcitorii sunt muuuult mai nocivi decat zaharul insusi ? eg “cola zero” – fara zahar, dar cu zaharina sau alta minunatie de indulcitor artificial ….

    fiecare alege ce vrea, in fond – dar sper ca dupa documentare reala 🙂

    • Eu vorbeam despre un singur lucru, sa nu facem comparatii intre mere si pere.
      Iar eu mi-am facut documntatia aia de care ziceam, din mai multe surse decat Mencinicopschi.
      2 kg in plus? Asta e scenariul optimist. Incearca 15-20.
      Cancer de la grasimile care? trans? le gasesti si in unt! Miscare, ca e mai buna decat toate!

  20. Dragii mei sfatul meu e sa va eutanasiati repede ca aparent nu mai exista nimic de mancat (ca sunt artificiale! si daca sunt naturale oricum sunt contaminate!) sau de baut (apa oricum e plina de toxine blabla). De respirat nici nu poate fi vorba, ca de, e poluarea prea mare in aer…

    Asa ca, in concluzie, ia mierliti voi repede si in mod natural. Intre timp eu voi manca si bea ce am chef, cand vreau. Pa, pa

      • E un profesor care apare foarte des in multe articole despre nutritie din mai toate ziarele, de exemplu Jurnalul national, Adevarul samd. Ideea e ca e considerat unul dintre specialistii in nutritie si asta pentru ca e directorul Institutului de Cercetari alimentare. “Obsesia” mea cu el, cum ii spui, e de fapt indignare. De ce? pentru ca pana nu demult eram unul dintre cititorii care se uitam in gura lui si credea orice zice. Dar dupa aceea a zis ceva de un subiect legat chiar de domeniul meu si erau numai prostii, ca doar stiu cum stau lucrurile. Si atunci am inceput sa mai caut info despre aceasta persoana. Si am gasit un articol in ziua in care zicea ca isi face documentarea pe internet (!), am mai gasit un altul in care era descrisa anchetarea lui in curs de catre DNA, altul in care se zicea ca Institutul de Cercetari Alimentare e de fapt o firma, un SA al lui Voiculescu samd. In plus, omul zice in articole diferite, pe acelasi subiect, lucruri diferite despre acelasi produs sau aliment. Si asa am vezut cum un tip care are o diploma in chimie si fata de om cinstit prosteste pe multi cu o falsa titlatura de specialist in nutritie si de cercetator. Noi in Romania nu prea avem o istorie in a ne revolta impotriva fazelor de genul asta, dar pe bune de nu ma enerveaza la culme orice aparitie a lui Mencinicopschi, stiind ce e de fapt si cat timp am fost unul dintre gogomanii care se uitau orbeste in gura lui, ca si cum eu nu aveam un creier cu care sa gandesc … ca de documentat ma pot documenta si eu pe internet! 🙁

  21. gigel de luxembourg on

    cititi “cei cinci stalpi ai sanatatii” de philippe besson (google it) si veti vedea ca margarina ESTE NOCIVA.

    NU EXISTA GRASIMI VEGETALE ci doar uleiuri vegetale. celula animala este diferita de celula vegetala. prin incalzirea la temperaturi inalte se pierde foarte mult sau in totalitate componenta activa, a vietii.

    va recomand sa cititi cartea, veti intelege multe lucruri despre ce inseamna alimentatie si un mod de viata sanatos. margarina este o adevarata bomba toxica daca este consumata relativ regulat, duce la cancer de colon si alte probleme/dereglari, toxifiere a organismului. concluzia : nu mai puneti botul la tot felul de articole platite de producatorii de margarina.

    • Exista grasimi vegetale dupa cum exista si uleiuri animale, grasimile sunt solide daca contin in principal acizi grasi saturati iar uleiurile sunt lichide daca contin acizi grasi nesaturati

  22. Neamul meu a mancat unt de la vaca si n-a murit din cauza asta. Io ar trebui sa fac cursuri de chimie ca sa verific ce zis astia cu esterificarea si alte jmenuri de laborator ? Sa fim seriosi. Mai bine mananc unt proaspat, cate putin.

  23. Procentele acelea din compozitia untului se refera la grasimi. Restul pana la 100% sunt proteine, sare si apa (cam 1% proteine, intre 0% si 4% sare si restul apa). Am vazut si mai sus ca a scris cineva ca se foloseste doar 4% lapte. Nu exista asa ceva. Daca nu e din lapte sau smantana, nu e unt, e altceva.

      • Alex, n-ai inteles nimic. 4% semnifica procentajul de grasimi. Laptele e facut din apa, grasimi, sare etc. 4% sunt grasimile. La fel la smantana, daca pe borcan scrie 5%, nu inseamna ca e din 5% lapte, ci ca are 5% grasimi. Dar daca nu e facuta din lapte cum ar putea fi smantana?

  24. Margarina este oricum plina de chimicale!
    Nu vad rostul articolului, si mai ales am impresia ca este o publicitate mascata la produsele UNILEVER. Ce poate sa spuna producatoul despre propriul produs? ca este ok si bun de consumat. FALS – e plin de chimicale.

    Eu si sotul, fetita, consumam numai unt bio de la un producator micut care are gustul untului adevarat si nu exageram cu cosumul.

  25. Interesanta dezbaterea. Nu lipsesc argumentele pro si contra. La modul general, singura calitate a margarinei este pretul. In plus, fata de unt, are un minus de colesterol.

    Cateva fapte:
    – margarina nu este plastic. exista o diferenta de o molecula fata de plastic.
    – margarina nu este neaparat dietetica. untul are vreo 880 de calori per suta de grame, margarina aproape 800.
    – e adevarat ca multi producatori de margarina sunt ambivalenti: Unilever de exemplu — producatorul Rama, Delma , Becel a inceput prin a produce atat sapun cat si margarina, din grasimi.
    – e sigur ca margarina schimba nivelul lipid din organism. Partea dramatica e
    ca o face, la fel ca drogurile – fara a fi droguri – dupa doar cateva consumuri de margarina. Aspect semnalat pe ambalajele de margarina din SUA.

    • Doamne, mare e gradina ta !
      Cateva fapte, rastalmacite:
      – margarina nu este “plastic” si nu “exista o diferenta de o molecula” intre ele!. Vrei sa te convingi? Topeste margarina usor, pe foc, intr-o craticioara. Ce crezi ca obtii? Ulei si apa. Acum topeste plastic, te rog. Nu trebuie sa fii inginer sa intelegi, dar nici idiot sa iei totul asa cum scrie un alt idiot. Margarina este rezultatul unui amestec, este o reteta (vezi lista de ingrediente), cu uleiuri, apa, sare, si ce o mai fi pe acolo. TOATE ingredientele ADUC moleculele lor in produsul final. Plasticul se obtine (doar) dintr-un ingredient. Din petrol. Unii vorbesc de “plasticitate” – ei bine, asta e altceva, crede-ma (vezi in Dex).
      – stii ce inseamna 800 calorii? Unde ati citit asa ceva? In primul rand este vorba de kcal (kilo calorii pt profani). Grasimea are 9,1 kcal/gram, deci 800 kcal ar insemna un procent de grasime de 88%. Unde ai vazut dumneata margarina cu 88% grasime, ca eu pe pachet vad ca scrie 20%.
      – am trait in SUA si nu am vazut asa ceva, “aspect semnalat pe ambalaje”…De cate ori nu stim ce sa spunem sau cautam argumentul suprem spunem ca ceva exista sau s-a inventat in SUA. Trimite-mi te rog un link cu o poza sau ceva similar, ca altfel consider ca e o pastila aruncata, ca multe altele dealtfel. Nu de alta, dar soacra-mea consuma margarina din ’90 si nu are nimic.
      Ghiciti care este procentul de decese cauzate de bolile cardiovasculare in Romania comparativ cu acelasi procent din tari precum Olanda, Germania, Suedia, etc ? Da, ati ghicit, noi ii batem pe toti, de departe. Dar noi nu ne vindem tara si mancam grasimi de porc si unt, ca asa a mancat si Decebal.

  26. Tot acest articol este un “preludiu” la concluzia ce natural se “trage” dupa citirea textului. Si anume ca este foarte sanatos sa mancam cat mai multa margarina… O spune si reprezentantul Unilever…
    Huooo (…moderare) !

  27. Mai fratilor,
    Primele observatii care trebuie facute asupra acestui articol sunt cele legate de metodologie. Se aduce in discutie parerea unui nutritionist si a unui producator, fara sa se spuna macar procentajul studiilor pro si contra.
    CE credeti ca producatorul de margarina va spune ca vinde un produs nociv?
    hai sa fim seriosi.
    Eu mananc unt in continuare indiferent ce tehnologii se vor inventa pentru producerea margarinei prefer un produs natural indiferent ce vor spune producatorii de margarine.
    ASta este la fel ca si cu laptele praf si cel de la mama. Fiti seriosi oameni bun, un produs alimentar natural este de preferat unuia artificial, restul e marketing

  28. Inca ceva, atentie si la untul pe care il cumparati. Sunt anumite sortimente pe care scrie pe ambalaj ca e 100% natural si nu in amestec cu alte produse vegetale. Asta se traduce, noi nu amestecam untul cu margarina si sa il vindem drept unt. Deci sunt si producatori care fac acest lucru dar nu spun.

  29. Un pic de chimie legat de grasimi.Folosesc termenul generic de grasimi pentru toate grasimile animale si uleiurile vegetale.
    Dupa cum va dati seama ele se gasesc in grasimile produse de animale, porc,vita ,oaie cele mai folosite, si in uleiurile ce se extrag din semintele plantelor, floarea soarelui,soia,rapita,in,bumbac,palmier(simbure si fruct), cocos,etc.
    Toate sunt esteri(amestecuri) ai acizilor grasi cu glicerina. Acizii grasi sunt substante compuse din atomi de carbon ,hidrogen si oxigen legati sub forma unei catene(lant) mai mult sau mai putin lunga care in cazul acizilor se termina cu -COOH, Acest grup de atomi(se numeste grupa functionala) se uneste cu o grupa-OH (prezenta in glicerina) elimina o molecula de apa si se obtine un ester gras. Procesul se intimpla natural rezultind grasimile animale si vegetale prezente dupa cum am aratat mai sus.
    Acizii grasi sunt la rindul lor saturati si nesaturati. Saturat se refera la faptul ca toti atomi de carbon din lantul de mai sus sunt legati printr-o singura legatura restul legaturilor carbonului(2) fiind “saturate” satisfacute de atomi de hidrogen.
    Nesaturat inseamna ca doi atomi de carbon din lant sunt legati prin doua legaturi restul(2) fiind asigurate de atomi de hidrogen.Intr-un acid gras pot exista mai multe duble uzual pina la 3 duble legaturi. Exista si mai multe dar nu despre asta discutam.
    Exemplu: acidul stearic care are 18 atomi de carbon este un acid saturat, acidul oleic are tot 18 atomi de carbon numai ca are o dubla legatura, adica ii lipsesc doi atomi de hidrogen. Daca printr-un proces chimic, numit hidrogenare, aratat in articol si cu ajutorul temperaturii,presiunii, catalizatorilor se introduc acesti doi atomi de hidrogen in molecula acidului oleic acesta devine acid stearic.
    Acizii grasi saturati si nesaturati(mai exact spus esterii acizilor grasi) se gasesc in diferite proportii in toate grasimile animale si uleiurile vegetale.
    In grasimile animale(unt,untura de porc seu de vita si oaie) predomina acizii saturati( de regula acid palmitic si stearic) dar se gasesc in proportie apreciabila si acizi nesaturati(palmit-oleic si oleic).
    In uleiurile vegetale predomina acizii nesaturati dar se gasesc si acizi saturati.
    Proportia tuturor acizilor saturati si nesaturati dau diferentele intre grasimile animale si diferentele intre uleiurile vegetale.
    Hidrogenarea uleiurilor vegetale poate fi progresiva putindu-se ajunge pina la saturarea completa.
    Functie de gradul de hidrogenare un ulei vegetal poate fi adus la consistenta unturii de porc sau a seului de vita.
    Am uitat sa spun daca am vedea lantul acidului oleic ca imagine spatiala vom constata ca acesta se poate roti in jurul dublei legaturi rezultind doua forme de dispunere cis si trans care sunt interschimbabile. Prin hidrogenare molecula ramine blocata intr-o forma sau alta.
    Studiile au aratat ca forma trans nu este benefica sanatatii nu ca este toxica dar nu poate fi asimilata de organism fiind depusa pe circuitul sangvin si nu numai. Toate companiile care fabrica catalizatori pentru hidrogenare, de regula pe baza de nichel, si-au perfectionat tehnica de fabricatie pentru a se obtine un procent cit mai redus din componenta trans.
    Prin cresterea gradului de saturare se modifica si caracteristicile fizico-chimice ale uleiurilor in special punctul de tulburare cunoscut drept titru. De ex untura de porc are un titru al acizilor grasi continuti de 35-37grd. celsius iar uleiurile de floarea soarelui sau soia au un titru de 17-18 grd celsius.
    Deci hidrogenarea are ca scop obtinerea unui produs care poate fi intins pe piine printre altele.
    Margarinele se obtin prin amestecare(emulsionarea) uleiurilor hidrogenate cu apa, emulgatori care pot fi naturali(lecitina) sau de semisinteza(tot din grasimi), coloranti(care la fel pot fi naturali sau sintetici), aromatizanti, vitamine (de regula de sinteza), conservanti( antioxidanti)se pot adauga si esterii acizilor grasi omega 3 sau omega 6.(omega se refera la pozitia dublelor legaturi in lantul acizilor grasi atomii de carbon fiind denumiti cu ajutorul literelor alfabetului grecesc).
    In concluzie departe de expresia margarina plastic sau aliment, margarina este un aliment care ca orice altul poate provoca neplaceri in cazul consumului in exces. Mergind pe ideea ca s-a intervenit chimic asupra unor produse naturale atunci nu ar trebui sa mai luam nici medicamente care in majoritate sunt de sinteza sau semisinteza(antibioticele).
    Trebuie inteles ca aproape nu exista aliment care sa fie comercializat si sa nu contina intr-o masura mai mica sau mai mare diversi adjuvanti chimici.
    Altfel ar trebui sa ne intoarcem in urma cu 50, 70, 100 ani la modul de producere si comercializare a alimentelor, dar cred ca organizarea sociala prezenta in materie de habitat ar trebui radical schimbata.
    Sper ca nu am plictisit pe nimeni, dar uneori e bine sa vedem ce se afla sub anumite mituri impuse de marketing sau de zvonistica intereselor. In fond putem alege singuri ce sa facem cu viata si sanatatea noastra. Succes!

    • @Paul
      “Am uitat sa spun daca am vedea lantul acidului oleic ca imagine spatiala vom constata ca acesta se poate roti in jurul dublei legaturi rezultind doua forme de dispunere cis si trans care sunt interschimbabile. Prin hidrogenare molecula ramine blocata intr-o forma sau alta.”
      Pacat ca n-ai uitat de tot, asa evitai sa spui tampenii! Ce ai spus tu despre legatura simpla si dubla este exact pe dos. Legatura dubla impiedica rotirea moleculei, trecerea din cis (mai putin stabila) in trans (stabila) se realizeaza in timpul reactiei de hidrogenare dotorita conditiilor de reactie (nu datorita hidrogenarii). Prin hidrogenare legatura dubla rigida se transforma in legatura simpla care permite rotirea moleculei in jurul acestora. Chimia implicata in articol e de clasa a 10-a, dar nu e foarte intuitiva, asa ca nu strica o recapitulare

  30. Pe vremea lui Ceasca mancam margarina ungureasca Rama si era mai gustoasa decat untul ciudat pe care-l cumparam pe cartela, 100 g lunar. Pe atunci mai exista si margarina Marga, pe care mama o punea in prajituri, era groaznic cand nu mai aveam unt si imi puneam tartine cu margarina la scoala. Pe bune ca mai buna era o paine cu untura.

    Si aici voiam sa ajung. Eu nu prea inteleg obsesia asta a eliminarii grasimilor din alimentatie, ca doar grasimile din mancare nu se acumuleaza automat in stratul adipos. Unele grasimi, si intr-o doza nu prea mare, sunt chiar necesare. De exemplu creierul are nevoie de grasimi ca sa functioneze normal. Daca organismul nu isi primeste doza de grasimi din alimente, iti tot da semnale sa mananci, iar daca persisti in a manca doar alimente cu foarte putina grasime, te trezesti ca ai probleme in a digera (aici intra si o parte din metabolism pe care nu posibilitatea ca alte componente ale alimentelor sa se transforme in grasimi care sa se depuna) Pe de alta parte, cum parca s-a mai spus, grasimile hidrogenate sunt chiar nocive, intr-o anumita masura se depun chiar hidrogenate in stratul adipos, si sunt greu de eliminat, chiar cu exercitiu fizic indelungat. Eu unul am reusit sa gasesc in magazine (cele din SUA) pana si untura, marketata pentru mexicani, si bineinteles era hidrogenata, ca sa nu se strice in rafturile de la Wal*Mart. Mai nou am gasit totusi untura de la fermele locale, si doar jumarile ii mai lipseau ca sa aiba gustul unturii pe care o stiam de cand lumea.

    Revenind la unt, pana la urma tot fermele locale m-au salvat, dandu-mi cel mai bun unt autohton (ceva unt irlandez ori nemtesc la $5/250 g mai gasisem; degeaba va uitati la filmul Julie&Julia, unturile acelea sunt bune poate cel mult pentru gatit; in general americanii nu au o cultura a untului gustos), in calupuri de doua livre, cremos si de doua ori mai ieftin decat untul american cu gust de grasime Land O’Lakes. Cred ca tot de la vacile care pasc liber iarba mi se trage…

    Sa las si referinta bibliografica despre importanta grasimilor in alimentatie:
    Sally Fallon with Mary G. Enig, PhD, “Nourishing Tradition:The Cookbook that Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictocrats”.

  31. Daca e lamurita treaba cu margarina… sa ne uitam un pic si la uleiul de floarea soarelui.

    Dupa ce faceti sarciu de rigoare asta e treaba:

    peste semintele macinate de floarea soarelui se toarna hexan adica o forma de benzina. Asta extrage uleiul din seminte.
    Dupa care hexanu se evapora si noi prajim cartofi in ulei …
    In produsul final, teoretic, ar trebui sa nu fie urme de hexan …deci pofta buna
    kkpapi

  32. Pingback: E-urile, mai putin nocive decat se crede? » Think Outside The Box

  33. untul este numai si numai partea solida a laptelui. se obtine prin smantanire si tescuire, care sunt numai procedee mecanice. asa ca nu se altereaza nimic, pur si simplu lapte=unt+zer. acum, laptele asta nu e deloc totuna cu mizeria alba UHTerizata si standardizata (standardul lui dracu) pe care o bea tot oraseanu. e la fel ca relatia cafea=ness+”cafea” 😀 . cata vreme laptele (original, ala gras, spaima arterelor) e toxic, si untul e toxic. de fapt sunt sigur ca cel mai sanatos e sa ne hranim cu energie universala, orice altceva mai grosier decat asta e evident toxic. totusi, cata vreme mai facem si activitati fizice si mentale, trebuie sa mancam si de-astea.
    sunt multe metode de a face “unt” si multe metode de a face margarina. untul original nu-l gasiti nici macar la “producatorii eco”. smecheria renteaza intotdeauna. unt puteti face prin procedeul clasic din lapte original, si o sa vedeti cum e de fapt.
    margarina originala facuta din seu sare si lapte este evident buna. spaima arterelor, dar curata si normala. am mancat diverse margarine, foarte diferite. marga socialista era din soia si rapita, de unde si gustul teribil. halvarinele straine sunt si mai bune la gust si mai proaste, dar chiar si numai pretul arata ca n-au nici o treaba cu laptele. nu inteleg de ce trebuie neaparat sa intindem ceva pe paine, e o mare cretinitate obisnuinta asta. painea e buna ca atare, daca e buna. daca nu e buna simpla, nu trebuie mancata. la fel si untul si margarina, daca il puteti manca cu lingurita si va place atunci merita mancat; daca nu, nu.
    si am mancat margarine vreo 10 ani, evitand untul, si pot sa garantez ca sangele incepuse sa-mi miroasa rau. chiar rau. vestea buna e ca efectul a disparut repede cand m-am oprit, si a reaparut cand am mancat din nou. asa ca de atunci evit. si de la unt nu am astfel de efecte.
    necesarul de unt e mult mai mic decat cel de margarina, asa ca la bani tot pe acolo iesiti. si daca aveti chef de omega37, mancati peste. care este.
    dincolo de descompunerea in elemente nutritive, idee care e o tampenie crunta, ganditi-va ca bacteriile care ar trebui sa traiasca in tuburile digestive, si fara de care am fi morti, nu sunt pregatite sa traiasca cu margarina. n-a murit nimeni din asta, dar sunt o multime de etape intermediare -reversibile- in care nu are rost sa perseverati.

    • Ma rog, fiecare cu opiniile lui despre consumul de unt sau margarina. Cred ca e o falsa problema si intr-adevar, cum zici tu, daca facem miscare lucrurile se prezinta intr-o alta perspectiva.
      Insa … si ma scuzi ca te intreb asta … nu ti se pare putin sarit de pe fix sa iti mirosi sangele?

      • da, asta cu sangele stiam ca suna ciudat. dar nu e nevoie de intepaturi, sangele miroase prin orice tegument mai vascularizat, si cel mai la indemana e pe buricele degetelor. ca sa nu mai vorbim de gura… dar cred ca asta depinde si de cat de “complicat” e centrul mirosului.

  34. si apropo de decese vasculare: nu conteaza cat traiesti, ci cum, si ce faci in timpul asta. obsesia asta cu traitul mult ne conduce intr-o mare hazna. e mai sanatos sa nu mananci parti din animale, ci numai vegetale. asta e evident, doar sa o poti face.
    nu cred ca schimbarea alimentatiei poate fi un factor de evolutie. e doar o alegere in functie de organismul fiecaruia.
    dar daca ati vedea din ce si cum se face “hrana” pe care o cumparati, vi s-ar restrange mult preferintele.
    e ridicol sa pretinzi ca organismul tau e altceva decat un animal care nu a citit nici un studiu de “alimentatie stiintifica” si care nu poate functiona bine decat cu ce a s-a obisnuit sa consume in ultima suta de mii de ani. inventiile nu sunt de mancat.

  35. URBAN LEGENDS

    Margarina este plastic si daunatoare sanatatii?

    Deunazi eram la piata si cumparam verdeturi, cand un vanzator pe care il cunosc de mai multa vreme, vazand in plasa mea o cutie de margarina, m-a intrebat:
    “Mananci margarina?!”.
    I-am raspuns: “Da… de ce?”
    Ingrijorat peste masura, acesta imi sopteste, ca si cum mi-ar impartasi o mare taina: “Auleo… pai nu stii ca e plin de chimicale, ca margarina e ca si cum ai manca plastic?!”

    N-am stat sa discut cu prietenul meu de la piata acest subiect, am zambit doar si am zis ca da, ei, asta e, mai mancam si plastic… Dar cand am vazut si pe net articole asemanatoare, am decis sa scriu o postare care sa clarifice acest mit urban, creat din raspandirea fara niciun temei stiintific a unor sabloane de gandire carora nu le cunosc originea, insa pe care oricine care are cat de cat responsabilitate, nu le-ar raspandi fara sa verifice intai daca informatia e reala.

    In cazul margarinei asta e chiar foarte usor de facut si nu necesita cunostinte similare lansarii unei navete in spatiu! E suficient sa luam fiecare ingredient in parte si sa vedem daca” 1) – are ceva in comun cu plasticul, si 2) – daca s-a constatat ca este daunator sanatatii. Asadar, sa facem acest mic efort in cele ce urmeaza:

    INGREDIENTE (am luat cele din margarina Rama clasic, fezi foto, dar ele sunt cam aceleasi pentru toate marcile mai cunoscute, si am cautat pentru fiecare in parte efectele asupra sanatatii si posibila asemanare cu plasticul. Documentarea a durat cam 20~30 de minute, iata rezultatele):
    – apa – nu e plastic si nu e daunatoare sanatatii;
    – uleiuri vegetale de rapita, floarea soarelui, in, palmier – nu sunt plastic si nu sunt daunatoare sanatatii;
    – mono si digliceride ale acizilor grasi, lecitina de floarea soarelui – nu sunt plastic si nu sunt daunatoare sanatatii;
    – sare – nu e plastic si nu e daunator sanatatii;
    – sorbat de potasiu – nu e plastic si nu e daunator sanatatii;
    – acid citric – nu e plastic si nu e daunator sanatatii;
    – aroma naturala – nu e plastic si nu e daunatoare sanatatii;
    – vitamina A so D – nu sunt plastic si nu sunt daunatoare sanatatii;
    – caroten – nu e plastic si nu e daunator sanatatii.

    Cand cine va afirma ca „Structura chimica a margarinei seamana foarte mult cu cea a plasticului” e de efect, dar in fapt are tot atata relevanta cat afirmatia ca „Structura chimica a macului seamana foarte mult cu cea a opiului”, de aceea orice corn cu mac e de fapt drog si in spate sta o conspiratie mondiala de indobitocire a rasei umane… etc.

    Va invit asadar pe voi sa gasiti vreo identificare, macar de departe, a margarinei cu plasticul prin oricare din componentele acesteia, sau sa imi indicati prin comment la aceasta postare vreo sursa de pe internet sau din alta parte care sa fi documentat efecte daunatoare a acestor componente asupra sanatatii (desigur, consumate in cantitati normale, de cateva felii de paine pe zi unse cu margarina).

    Evident ca prietenul meu din piata ma sfatuia sa consum, in schimb, unt din lapte… Nu vreau sa insist asupra tuturor substantelor care se gasesc in untul din magazine, ca poate omul, fiind de la tara, consuma doar unt de casa, nu? As vrea doar sa atrag atentia ca untul contine in forma concentrata proteina principala din lapte numita CAZEINA, care are urmatoarele efecte dovedite stiintific:
    – cresterea instantanee a productiei de acid clorhidric din stomac, fapt care duce la reflux gastroesofagian, gastrita si in final la ULCER;
    – scaderea ph-ului din sange (acidoza) pana la valoarea la care organismul declanseaza singura reactie de contracarare de care dispune, respectiv utilizarea pentru echilibrarea starii de acidoza din organism a calciului din propriile noastre oase, declansand direct si nemijlocit OSTEOPOROZA;
    – fractiuni nedescompuse ale lantului proteinic al cazeinei, ajunse accidental in sange, declanseaza o reactie autoimuna a organismului nostru care se finalizeaza prin atacarea propriilor celule nervoase, boala necrutatoare si absolut oribila numita SCLEROZA IN PLACI;
    – In afara de asta, laptele – deci implicit untul – este dovedit clinic ca se la originea unor sumedenii de boli cardiovasculare, a diverselor alergii, a astmului si a inflamatiilor cronice, culminand cu producerea diverselor maladii degenerative si a tumorilor maligne, in special a celor hepatice.

    Cateva surse pe care puteti sa le confruntati, pentru a nu cadea si eu in pacatul prietenului meu, adica a afirma fara a avea temei:
    http://www.ziuanews.ro/t…/cazeina-pericolul-din-lapte-116686
    http://informatiicenzurate.blogspot.ro/…/nocivitatea-laptel…
    http://www.fitness-nutritie.ro/adevarul-despre-lapte-si-la…/
    … dar adevaratele informatii sunt cele stiintifice, la care puteti avea acces lecturand cartea “Studiul China” (accesibila in format pdf aici: https://dl.dropboxusercontent.com/…/T.%20Colin%20Campbell%2…) si multe altele. Trebuie doar sa cautati, internetul abunda de studii serioase in acest domeniu.

    CONCLUZIE:

    Cu toate ca margarina nu este plastic in niciuna din componentele ei si oricine poate verifica faptul ca acestea nu sunt daunatoare organismului uman (evident, consumate in proportii normale), va asigur ca as prefera sa mananc la orice ora plastic pe paine (daca ar exista asa ceva), decat sa ma expun riscurilor unei singure felii unse cu unt!
    Si totusi, sa presupunem ca am reusi cumva sa mancam plastic; ce s-ar intampla?
    In primul rand sa definim PLASTICUL
    Masele plastice (plasticul, plural plasticele) sunt produse sintetice de natură organică, anorganică sau mixtă, plasticul clasic fabricandu-se pentru prima data prin polimerizarea unui gaz, clorura de vinil, si obtinerea astfel a policlorurii de vinil (PVC).
    Exista si alte tipuri de plastic decat PVC, insa toate au in comun faptul ca desi nu sunt comestibile, ele nu contin substante care sa puna in pericol, in caz de inghitire accidentala, viata sau sanatatea individului (decat sub aspect mecanic, daca marimea bucatii inghitite produce ocluzii ale cailor respiratorii sau digestive, dar asta e alta discutie).
    Cu alte cuvinte, daca cineva inghite o bucata de plastic, ea va iesi din noi cam in aceeasi forma cum a intrat, fara ca vreuna din componentele acestuia sa fie absorbite in organism…

    Judecati singuri acum cat de “plastic” sau daunatoare sanatatii este margarina. Pofta buna!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger