Marele Zid Verde African

20

“Marele Zid Verde African” este titlul unui proiect ambitios cu care conducatorii continentului negru vor sa opreasca expansiunea Saharei. Chiar daca proiectul exista deja pe hartie de cinci ani, abia acum se pare ca vor incepe lucrarile, avand in vedere ca pana acum au existat probleme de finantare.

Zidul va avea 7.775 de km lungime si 15 km latime si va fi format doar din arbori rezistenti la caldura. Specialistii au si identificat deja 37 de specii diferite potrivite pentru acest proiect, de la care initiatorii se asteapta sa reduca eroziunea solului si puterea vantului si sa retina apa in pamant, punand piedica astfel expansiunii celui mai mare desert. Pe termen lung, solul mai fertil ar ajuta si la relansarea situatiei locuitorilor din zona.

Planul a fost prezentat si la conferinta din Copenhaga de delegatia senegaleza si se asteapta sa prinda avant la summitul african din Ciad.

Un reporter BBC relateaza din capitala tarii si orasul viitoarei conferinte, N’Djamena, ca situatia de acolo a devenit deja tragicomica. Cei mai in varsta spun anecdote despre cum s-a desertificat orasul in ultimii 20 de ani.

In regiunea Sahel, dar si in tarile Saharei, de ani de zile exista probleme din ce in ce mai mari, printre care lipsa precipitatiilor si o accentuare a procesului de desertificare. Cateva guverne au incercat actiuni de inverzire, dar se pare ca s-a ajuns la concluzia ca numai o actiune coordonata intre toate tarile poate sa aiba succes, de aceea solutia s-ar putea sa fie „Marele Zid Verde African”.

Sursa: BBC/www.grandemurailleverte.org, think.transindex.ro

Foto:www.grandemurailleverte.org

Tags:20 de comentarii

 1. Pingback: Tweets that mention Marele Zid Verde African » Think Outside The Box -- Topsy.com

 2. Nimic nou sub soare, proiectul nu e doar de 5 ani, el exista de multa vreme. Daca ne spunea despre el profesorul de geografie in generala in anii 80, inseamna ca proiectul exista deja de ceva vreme. Probabil denumirea si eforturile sunt reinnoite.

 3. Atat timp cat americanii iau tot petrolul si alte resurse din Africa, pe gratis, nu o sa fie bani pentru asa ceva. Doar daca cumva desertul va pune in pericol extractia de petrol sau metale rare, se va face ceva.

  7milioane de oameni au murit in Congo si in Rwanda in ultimii 10 ani pentru ca industria electronica sa poata accesa zacamintele la pret minim. 0USD are beneficiu Congo de pe urma zacamintelor proprii.
  Sub 10% are beneficiu Nigeria de pe urma zacamintelor de petrol.
  De la o tara care in anii 70 putea sa-si asigur 100% consumul de alimente, Kenya a ajuns dependenta de importuri si cu datorii imense; asta datorita “investitorilor”

  Dar ce sa ne miram? Daca si noi am cedat totul pe gratis altora. Si acum in loc sa lucram pentru PIB-ul romaniei lucram pentru altii. Daca ne-am imprumutat cu 20miliarde si banii i-am dat bancilor austriece, franceze, americane… neam de prosti

  • Esti dus cu pluta amice. Nimeni nu ia nimic pe gratis, dar e usor pentru oamenii irationali si cu un IQ redus sa gaseasca tot felul de tapi ispasitori.

   Desertul nu are cum sa puna in pericol extractia de petrol, Arabia Saudita are teritoriul acoperit in mare parte de desert si totusi industria extractiva merge inainte.

   Procentele tale sunt scoase din burta si n-au nicio baza reala, ba mai sunt si contrazise de realitate.

   Nigeria e in primele 10 tari din lume in ceea ce priveste excedentul comercial fata de USA. Beneficii poate ca nu se vad dar mai ales din cauza luptelor interne, a inapoierii majoritatii populatiei si a coruptie endemice, plus ca mare parte din veniturile din exporturile de petrol s-au dus pe … arme

   Kenya nu este dependenta de importuri dupa cum insinuezi, desi balanta lor comerciala ar putea fi mai buna. De fapt, exporturile Keniei se bazeaza in principal pe agricultura si (mai putin) materii prime sau chiar derivate din petrol iar importurile includ masini, materii prime (fier in special), otel, produse farmaceutice, materiale de constructii si grau.

   PS: romanii nu sunt un neam de prosti, desi cei ca tine le ingroasa randurile acestora din urma

 4. Acest proiect ar da de munca populatiei din zonele repsective – lucru bun tinand cont de faptul ca in Africa se traieste in triburi. Acest proiect poate fi un scop comun care sa duca la descoperirea muncii in echipa si la depasirea telurilor actuale ale marii majoritati a populatiei: masa de maine!

 5. pana sa creasca copacii, o sa-i manance beduinii cu caprele lor… la noi ciobanii ciupesc cat pot prin paduri, daramite la inapoiatii aia…

 6. daca si cu parca erau intr-o barca. cit costa? cind va fi gata? cum ar arata succesul proiectului? cine da banii? “se pare ca vor incepe lucrarile, iar proiectul va lua avint”. exemplu de “stire” dupa un zvon. contzopeala maxima outside reality. si desigur teren fertil de desfasurare pentru conspirationisti. outside=plecati cu pluta. si nu in sensul bun.

 7. A mai existat in urma cu foarte multi ani un proiect de inundare a depresiunii Qattara (e mult sub nivelul marii), obtinandu-se o mare interna, inconjurata de un paradis verde si de zone turistice. Inundarea s-ar fi produs prin saparea unor canale care sa faca legatura cu marea. Evapoararea continua a apei de la suprafata marii, “plantate” in mijlocul unei zone aride cu curenti de aer uscati, ar fi produs debite imense de compensare prin canale. Asta ar fi rezolvat in mare parte si problema alimentarii cu energie a paradisului nou creat prin instalarea unor turbine. Nu-mi amintesc ce au zis ca o sa faca cu atata sare, substanta care se evapora ceva mai greu, probabil ca planul era s-o incarce intr-un tren, s-o duca si s-o arunce in Marea Moarta, ca acolo tot nu mai conteaza. Si uite asa ar fi aparut si o cale ferata in cadrul planului de dezvoltare regionala.
  Jditzi gu ge o za ze aleaga arabii din toate astea ? Gu ora de vara.

 8. S-au mutat cumva germanii pe continentul african si nu stim noi ? Nu stiu de ce sume este vorba, dar ma gandesc ca i-ar costa foarte mult. Tot ce aud despre Africa este ca se impusca intre ei, a da, era sa uit si ca sunt animale salbatice: lei, bivoli, leoparzi, antilope, etc. In rest nu ii vad pe africani sa gandeasca mai mult de ziua de azi si ziua de maine, sincer vorbind.

 9. Toata Africa Sahariana, Subsahariana, Centrala si De Est e in flacari din Mauritania, Mali, SierraLeone, Liberia, Chad, Nigeria, Sudan, Uganda, in care traficantii de arme occidentali impreuna cu armatele private de mercenari au bagat in flacari continentul pt resursele energetice, minerale: petrol gaze, diamante, fier, nichel, crom, cupru, germaniu si alte metale rare sa nu mai vorbim de Congo fost Zair cu resursele minerale uriase si Somalia care est groapa deseurilor toxice si nucleare a omenirii de 20 de ani…in care se demonstreaza ca nu degeaba Somalia nu mai exista ca stat de 20 de ani. Toate conflictele si razboaiele duse pe acolo se datoreaza nu atat localnicilor cat interventiilor mercenare occidentale. In Zona respectiva ONU are peste 75 milioane e refugiati estimati datorita razboaielor si dezastreleor ecologice colosale generate de conflite cat si de activitatile comerciale totatl ilicite si anti ecologoce ale transnationalelor occidentale sau ale marilor traficanti d diamante din Israel care nu intamplator este cea mai mare producatoare de bijuterii de diamante desi nu are nici cea mai mica resursa minerala.
  Zona Subsahariana ar putea foarte usor si bine sa fie gestinata in modul traditional ecocompatibil specific celor mai multe din populatiile locale iar cu putin ajutor in domeniul captarii apei potabile, irigarii ecocompatibile la picatrira, agricultura biodinamica sau impaduriri …..dar din pacate zona e bantuita de interesele colosale occidentale cu toate tarele cuceririlor civilizatiei occidentale….arme, transnationale, datorie -facuta de oamenii corupti de occident desi datoria respectiva nu se reflecta in absolut nimic…mai stim noi unii, nu?- rasturnari de guverne, lovitori de stat, feudali colonialisti lasati pe post de mari agricultori in care tot niegri ilucra precum sclaviii iar albii sunt argatii, samd. Fara a citi corect problemele riscam se risca a transforma orice idee in utopie precum pana acum.

 10. Daca initiativa nu va ramine in faza de O SA ca promisiunile de 20 de ani ale politicienilor din Romanika, ar fi un lucru bun. Dar pina nu se va face, ramine o simpla promisiune. O zi buna!

 11. Pingback: Marele zid verde african – un superb proiect futurist « Jurnalul sarbului

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger