Marele marș climatic de la Paris a fost interzis, ceea ce a stârnit violențe și un protest al pantofilor

0

Sute de mii de persoane au participat ieri la marşuri pentru climă, în mai multe oraşe ale lumii, înaintea începerii conferinţei ONU pe mediu de la Paris, la care vor lua parte reprezentanţi ai peste 190 de ţări. La Paris s-au înregistrat violenţe între demonstranţi şi forţele de ordine, dar autorităţile spun că acestea nu au avut loc la un eveniment dedicat problemei mediului. Tot în capitala Franţei, mai mulţi activişti cunoscuţi au fost plasaţi în arest la domiciliu înainte de marşurile de ieri.

Peste 2.000 de evenimente au avut loc la nivel global în ajunul începerii conferinţei ONU pe teme de mediu, care debutează astăzi la Paris şi va dura până pe 11 decembrie. Marşuri de protest au avut loc la Londra, Sydney, Sao Paulo, Mexico City, New York, Berlin, Madrid, dar şi în alte părţi ale lumii. La Paris, din cauza atacurilor teroriste de dată recentă, autorităţile au emis o interdicţie privind organizarea de proteste cu participare numeroasă şi au instituit starea de urgenţă. Potrivit BBC, demonstranţii implicaţi în violenţele de ieri protestau împotriva acestor măsuri impuse de statul francez.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa, după ce manifestanţii au aruncat cu diverse proiectile către forţele de ordine. Mulţi dintre ei purtau măşti ori aveau feţele acoperite cu haine. Incidentul a avut loc chiar în Place de la Republique, iar poliţia şi demonstranţii au călcat peste lumânările şi florile lăsate acolo în memoria victimelor atacurilor teroriste din 13 noiembrie. Preşedintele Francois Hollande a declarat că este scandalos faptul că aceste incidente au avut loc în locul respectiv. El a mai precizat că violenţele nu au avut nimic de-a face cu activiştii care luptă pentru protecţia mediului.

Însă starea de urgenţă instituită de statul francez a avut deja efecte nedorite: cel puţin 24 de activişti pentru mediu au fost plasaţi în arest la domiciliu de către poliţia franceză, acuzaţi fiind că se pregăteau să încalce interdicţia privind organizarea de proteste pe durata conferinţei ONU pe teme de mediu din Paris. Informaţia a fost publicată de The Guardian, care specifică faptul că autorităţile franceze nu au oferit niciun comentariu despre asta, detaliile venind de la avocaţii activiştilor. Unii dintre aceştia acuză statul francez de “abuz grosolan de putere”, care riscă să transforme conferinţa ONU “într-o farsă”.

Foto: Avaaz

Foto: Avaaz

Dacă marșul la care era estimat că vor participa circa 400.000 de persoane a fost anulat, activiștii au amplasat în Place de la Republique peste 20.000 de perechi de pantofi, simbolizând numărul mare al protestatarilor absenți. Printre pantofii demonstranților, mulți dintre ei fiind însoțiți de mesaje, cum ar fi ”Nu există o planetă B,” s-a numărat o pereche de pantofi negri, trimisă de Papa Francisc și pantofii sport, de alergat ale lui Ban Ki-moon, secretar general al Națiunilor Unite. Printre celebritățile din sfera divertismentului care și-au trimis, solidare, pantofii, la demonstrațiua simbolică, s-au mai numărat actrița Marion Cotillard, cântăreața Vanessa Paradis și creatoarea de modă Vivienne Westwood.

mars2

Foto: Avaaz

Cel puţin 150 de lideri ai lumii vor participa, începând de azi, la discuţiile din cadrul conferinţei de la Paris, între care preşedintele SUA, Barack Obama, dar şi cel al Rusiei, Vladimir Putin, precum şi liderii Chinei şi cei ai Indiei.

Surse, foto şi mai multe detalii: BBC, The Guardian, Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger