Marea decablare continuă în judeţul Sibiu, în vecinătatea comunei Moşna

0

După ce, în ultimele săptămâni, tot mai mulţi oameni s-au unit în jurul lui Willy Schuster şi a cauzei lui, de a lupta împotriva abuzurilor săvârşite de angajaţii firmei Prospecţiuni S.A, după ce mulţi voluntari au mers la Moşna şi Alma Vii, participând la decablarea terenurilor private, pe care cablurile fuseseră puse abuziv, firma în cauză a decis să se retragă din cele două localităţi. Însă problema rămâne aceeaşi în comuna învecinată, Mihăileni, astfel că voluntarii şi-au propus să urmeze, şi acolo, acelaşi parcurs.

 

 

„În urma mai multor tururi de recunoaştere, avem certitudinea că firma Prospecţiuni, cea care a transformat viaţa de sute, dacă nu mii de oameni din sudul Transilvaniei într-o continuă luptă şi un coşmar interminabil, şi-a retras echipamentele de pe raza comunei Moşna, inclusiv din satul Alma Vii”, scrie Asociaţia Neuer Weg. Iniţial, în urma primei adunări de la Moşna, din 16 noiembrie, firma se retrăsese din Moşna; ulterior, în 23 noiembrie, a avut loc o nouă acţiune a voluntarilor, care a dus la retragerea firmei şi din Alma Vii. Însă lucrările au continuat pe raza comunei Mihăileni, în satul Metiş, astfel că voluntarii implicaţi în aceste acţiuni rămân la datorie şi îşi propun să urmeze aceiaşi paşi şi în cazul satului respectiv – colectarea cablurilor plasate ilegal şi predarea lor, intacte, la poliţie, în baza unor procese-verbale. Detalii despre acţiune şi cum puteţi participa găsiţi pe pagina de Facebook a evenimentului.

Asociaţia Neuer Weg a depus cel de-al doilea denunţ penal împotriva firmei Prospecţiuni S.A., pentri tulburare de posesie, distrugere etc. – după cum se poate vedea în imaginea de mai jos.

 

 

Iar în filmarea de mai jos puteţi vedea cum au decurs lucrurile în weekendul trecut, la decablare (sursa video – Neuer Weg):

 

 

În timp ce la Moşna lucrurile înclină înspre victoria oamenilor în faţa abuzurilor companiei de prospecţiuni, din alte zone din ţară apar informaţii despre pericolele fracturării hidraulice. Mai exact, potrivit grupului Activişti în Deplasare, la Adjud urmează să fie amplasată o sondă: „Pe un teren de 24.247 m2 închiriat, se vor amplasa careul sondei cu suprafaţa de 14.445 m2 şi un drum de acces în lungime de 862 m din DN11A la sondă. Rezultă că sonda va fi la 1-2 km de Siret. Sonda va fora la 3.565 m adâncime, deci va prospecta (pentru început) hidrocarburile de şist, după câteva luni urmând să treacă la exploatarea acestor hidrocarburi (gaze naturale sau petrol), folosind celebra tehnologie a fracturării hidraulice. Avizul nu este doar pentru prospectare; în textul avizului se pomeneşte şi despre “coloana de producţie” până la adâncimea de 3.565 m, ce va permite exploatarea acumulărilor de hidrocarburi în condiţii de securitate”, scrie Apologeticum (mai multe detalii, aici). Iar în judeţul Argeş s-au înregistrat plângeri la poliţie, venite de la localnici, la adresa aceleiaşi firme, Prospecţiuni S.A., privind acelaşi tip de abuzuri (încălcarea proprietăţii).

 

Surse: Neuer Weg, Activişti în Deplasare, Apologeticum

Foto: Neuer Weg

 

Puteţi citi şi:

În căutarea gazelor de şist: O poveste a rezistenţei ţărăneşti

Explorările Prospecţiuni S.A. pentru Romgaz, o schemă de fraudare a banului public şi privat – Asociaţia Neuer Weg

Lupta continuă la Moşna – voluntarii sunt aşteptaţi din nou în acest weekend să îl susţină pe Willy Schuster

Rezistenţa de la Moşna vede primele rezultate: firma Prospecţiuni S.A. va părăsi zona Moşna – Mediaş

Ţăranii împotriva gazelor de şist – lupta continuă

Proprietatea privată, călcată în picioare în România pentru gazele de şist

“Ţăranii împotriva gazelor de şist” – Willy Schuster, ţăran din Moşna, vs. Prospecţiuni S.A.

Prospecţiuni S.A. detonează terenurile şi în judeţul Timiş în căutarea gazelor

Ia-ți țigările și marș acasă în America mă-tii

Vei fi tu următoarea victimă a gazelor de şist?

Fracking România: de la Bârlad la Băile Felix, via Bruxelles

Scrisoarea unui american din Ohio, „the fracking state”

Exploatarea gazelor de şist. Goana după aur: Războiul secret al conturilor grase cu oamenii mici

Exploatarea gazelor de şist. Goana după aur (II): Riscuri? O poluare potenţială nu-i o dramă!


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger