Marea Britanie va închide toate centralele pe cărbune până în 2025

0

Din ce în ce mai multe guverne aleg să facă pași, mai mici sau mai mari, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, cu efecte devastatoare asupra mediului și sănătății. Un studiu din 2013 arată că poluarea aerului cauzată de cele 300 de centrale mari pe cărbune din Europa duce la moartea prematură 22.300 de persoane pe an și la cheltuieli de miliarde de euro din partea companiilor și guvernelor. Cel mai nou exemplu în acest sens este Marea Britanie, care a anunțat de curând că în următorii zece ani va închide toate termocentralele pe cărbune.

Marea Britanie calcă pe urmele Danemarcei, care anul trecut își declara intenția de a renunța la cărbune în următorul deceniu. Amber Rudd, secretarul de stat pentru Energie și Schimbări Climatice, e de părere că ”una dintre cele mai importante și mai eficiente contribuții pe care le putem avea pentru reducerea emisiilor în electricitate este să înlocuim centralele pe cărbune cu centralele pe gaz. În primăvară, vom lansa o consultare, pentru a decide momentul precis al închiderii centralelor pe cărbune. Această consultare va stabili propuneri pentru închiderea tuturor centralelor pe cărbune până în 2025 și interzicerea folosirii cărbunelui începând cu 2023. Dacă vom face acest pas, vom fi una din primele țări dezvoltate care să-și țină promisiunea de a elimina cărbunele din sistem,” arată Rudd.

În prezent, cărbunele asigură 20% din totalul energetic al Marii Britanii. Oficialii intenționează să compeneze acest procent prin energie nucleară, eoliană și energie obțiută din centralele pe bază de gaz.

Anunțul acestei decizii intervine într-un moment strategic, dat fiind că săptămâna viitoare, guvernele lumii se vor întâlni la Paris, pentru conferința COP21, pe teme de schimbări climatice. Cărbunele constituie una din problemele principale care contribuie la încălzirea globală, având totodată efecte nocive asupra sănătății.

Din Europa, România ocupa locul 2 în topul costurilor poluării generate de termocentralele pe cărbune, pe aceeaşi poziţie cu Germania. Impactul acestei poluări în România se ridică la 2.731 de decese premature, aproximativ 1.284 de cazuri noi de bronşita cronică şi peste 619.660 de zile de lucru pierdute anual. Costurile impactului termocentralelor pe cărbune asupra sănătăţii în România sunt estimate la aproximativ 6,4 miliarde de euro pe an, arată un studiu lansat în 2013 de Alianţa pentru Sănătate şi Mediu şi Bankwatch România.

Sursa: PopScience


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger