Marea Britanie s-a alimentat cu mai multă energie de la soare decât din cărbuni timp de 24 de ore

0

Declinul cărbunelui continuă în Europa cu o nouă veste din Marea Britanie, unde clădirile rezidențiale și de birouri s-au alimentat cu mai multă energie solară decât cu cărbune timp de 24 de ore weekendul trecut. Energia solară a mai întrecut cărbunele în ce privește consumul de electricitate timp de câteva ore, dar de asta asta competiția a fost câștigată timp de o zi întreagă.

Analiștii spun că momentul simbolic arată cât de dramatică este scăderea folosirii cărbunelui în producția de energie ca urmare a taxelor pe cărbune.  Datele oficiale arată că energia solară a generat 29 de gigawati/oră sâmbăta trecută, adică 4% din cererea națională, în comparație cu 21 GWh generați de termocentrale.

Instalațiile solare au crescut foarte mult în Marea Britanie în ultimii doi ani, ca urmare a subvențiilor și scăderii costurilor. Industria susține că există o capacitate solară de 12GWh dintr-o capacitate energetică totală a țării de 80-90GWh.

În același timp, mai multe mari termocentrale au fost închise, inclusiv ultima termocentrală din Scoția. Alte termocentrale reprezentând o capacitate totală de 8GWh se vor închide în curând. La începutul iernii trecute, Marea Britanie avea o capacitate de 18GWh de energie pe bază de cărbune, anul acesta va ajunge, însă, la 10GWh.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger