Marea Britanie îi va trimite acasă pe migranţii care nu câștigă anual peste 35.000 de lire sterline

0

O nouă lege ce va intra în vigoare în aprilie stabileşte că migranţii din ţările non-UE care au venituri anuale de sub 35.000 de lire sterline (circa 50.000 de dolari) după cinci ani petrecuţi în ţară vor fi trimişi acasă din Marea Britanie, scrie CityLab. Măsura face parte dintr-un pachet legislativ mai mare prin care se urmăreşte reducerea nivelului de migraţie în Marea Britanie, ţara urmând să fie mult mai greu de pătruns din punct de vedere profesional. Companiile britanice nu vor mai putea angaja oameni din afara ţării dacă nu le oferă salarii de peste 30.000 de lire sterline pe an şi dacă nu plătesc un impozit de 1.000 de lire sterline pentru fiecare angajat din state non-UE.

Marea Britanie încearcă de multă vreme să controleze fluxul de migranţi în sectoare profesionale cu salarii mici, însă acum îi ia în vizor şi pe cei care o duc relativ bine. Noua iniţiativă este un răspuns la nivelurile record atinse de migraţie în statul insular. În 2014, 336.000 de migranţi au ajuns în Marea Britane, cu 82.000 mai mulţi decât cu un an înainte. Sub presiunea Partidului pentru Independenţa Marii Britanii, o formaţiune de dreapta cu politică anti-imigraţie şi anti-UE, guvernul conservator din statul insular şi-a propus să reducă cifra de mai sus cu peste o treime, până la 100.000 anual. Acest lucru nu va fi uşor. În prezent, pragul pentru semnarea unui contract cu angajaţi din ţări non-UE este de 20.800 de lire sterline (29.700 de dolari). Urcarea lui la 30.000 de lire sterline, şi la 35.000 după cinci ani, ar putea reduce migraţia anuală cu doar 20.000 de persoane şi ar putea provoca dureri de cap multor servicii britanice esenţiale care se bazează pe angajarea migranţilor.

Asistentele medicale, de exemplu, au salarii de pornire de doar 21.692 de lire sterline, iar un profesor începe de la 22.023. Ar putea fi afectate şi joburile din IT, telecomunicaţii şi web design şi s-ar putea ca mulţi migranţi, printre care se numără şi cei din America de Nord, să fie nevoiţi să înceapă să-şi facă bagajele. Unul dintre ei, de exemplu, canadianca Amanda Dorter, care lucrează ca educator pentru copiii cu dizabilităţi motorii pentru un salariu anual de 25.000 de lire sterline pe an, spune că va trebui să-şi amâne planurile pentru viitor. “Simt deja că aici e acasă şi, pentru că muncesc aici, vreau să-mi dezvolt ataşamentul şi apartenenţa faţă de comunitate, iar asta va fi greu de realizat dacă voi fi deportată în cinci ani, când îmi expiră viza”, spune ea pentru CityLab. “Am un job prin care vreau să dezvolt legături cu familiile şi comunităţile cu care lucrez şi să mă simt liberă să contribui la îmbunătăţirea serviciilor în timp. Asta implică un angajament pe termen lung şi capacitatea de a face planuri pe câţiva ani. Ceva imposibil în aceste condiţii precare şi mă întreb dacă să rămân sau să plec de pe-acum”.

Potrivit educatoarei, iniţiativa ar urma să afecteze joburi din sectoare precum educaţia şi sănătatea, care se chinuie chiar şi acum, când migranţii sunt lăsaţi să intre în ţară, să găsească oameni pentru diverse posturi. “Aceste joburi sunt atât de stresante şi de prost finanţate, că nu există nici acum oameni calificaţi care să stea la coadă la ele”, spune ea. “Situaţia nu ar urma decât să se înrăutăţească odată cu noul prag”. Directorul general al Institutului Directorilor din Marea Britanie, o organizaţie de business destinată managerilor de companii, a criticat la rândul său noua lege: “Aceste planuri nu vor aduce decât o contribuţie ‘modestă’ în reducerea nivelului general de migraţie. Prin asta se va trimite un mesaj în toată lumea că Marea Britanie nu mai are deschidere faţă de talentul internaţional”. A fost deschisă şi o petiţie împotriva ei, care a adunat până acum peste 77.000 de semnături din cele 100.000 necesare pentru a ajunge pe masa parlamentarilor.

Cu toate acestea, britanicii vor vota în 2016, în cadrul unui referendum, dacă vor rămâne sau nu în UE, iar această nouă lege este un semnal că statul insular se gândeşte să-şi închidă uşile.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger