Marea Britanie consumă cu 33% mai puține “lucruri” decât în 2001

0

Cantitatea de “lucruri” folosite în Marea Britanie, de la mâncare, la combustibili, metale și materiale de construcție a scăzut foarte mult din 2001 încoace, scrie The Guardian. Mai exact, potrivit Biroului Național de Statistică, consumul mediu de materii prime al economiei britanice a scăzut de la 15 tone pe cap de locuitor în 2001 la puțin peste 10 tone în 2013.

Cifrele se referă la cantitatea totală de biomasă (recolte, furaje pentru animale, lemn și pește), cărbune, petrol, gaze naturale, metale și minerale nemetalifere, cum ar fi materialele de construcție folosite în fiecare an în Marea Britanie. Cifrele Biroului Naţional de Statistică sugerează că consumul de materii prime pe cap de locuitor din Marea Britanie este acum printre cele mai mici din Europa, în faţa statului insular aflându-se doar Spania.

Unele dintre cele mai mari scăderi au fost înregistrate la consumul de minereuri metalice, acest lucru datorându-se în parte faptului că volumul de metal necesar pentru fabricarea electrocasnicelor, cum ar fi frigiderele și mașinile de spălat, este mult mai mic decât în trecut. Totodată, gospodăriile britanice au renunțat la achiziționarea multor produse care consumă numeroase resurse, cum ar fi aparate video şi sisteme hi-fi, viniluri, CD-uri şi cărţi, îndreptându-se mai mult spre consumul digital.

Dacă în anul 2000 gospodăriile britanice au cumpărat 126 de milioane de CD-uri, cifra a scăzut la 54 de milioane anul trecut, în timp ce vânzarea casetelor a scăzut cu 99,9% în această perioadă. Cheltuielile casnice pe produse fizice, cum ar fi mobilă, haine, maşini şi gadget-uri, au scăzut la rândul lor în perioada 2002-2014, gospodăriile cheltuind acum mai mult pe servicii. “O parte din această scădere a consumului de materiale din Marea Britanie poate fi pusă pe seama impactului în creştere al digitalizării”, spune Chris Goodall, autorul mai multor cărţi pe tema schimbărilor climatice, pentru publicaţia britanică. “În multe dintre industrii, economia tinde să folosească un volum mai mic de materiale ca urmare a obţinerii unei eficienţe mai bune şi pentru că locuinţele şi birourile sunt dotate în prezent cu mai toate echipamentele de care au nevoie”.

Consumul de hârtie şi carton a început să scadă în 2001, cantitatea de deşeuri generată de fiecare persoană a început să scadă în 2003, iar consumul de apă a început să scadă din 2014, concomitent cu creşterea populaţiei şi a PIB-ului. În ciuda creşterii populaţiei, cantitatea totală de biomasă consumată în Marea Britanie a scăzut de la 188 de milioane de tone de recolte, peşte şi lemn în 2000, la 172,5 milioane în 2013, ultimul an pentru care există date disponibile. Consumul de combustibili fosili a atins un apogeu de 283 de milioane de tone în 2001 şi a scăzut la 249 de milioane de tone în 2012, cifră care este însă mai mare decât cele înregistrate în 2008-2009. Iar consumul de minerale nemetalifere folosite în construcţii, cum ar fi nisipul, pietrişul, calcarul şi gipsul, a scăzut de la 321 de milioane de tone în 2000, la 212 milioane în 2013, o scădere pe care publicaţia britanică o pune parţial pe seama incapacităţii Marii Britanii de a construi suficiente locuinţe.

Cantitatea de produse importate în Marea Britanie a depăşit-o pe cea exportată în ultimii 12 ani. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, consumul anual de 8,9 tone de materii prime pe cap de locuitor din statul insular ajunge la 10,3 tone după ce se iau în calcul importurile şi exporturile.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger