Marea Britanie a funcționat fără energie din cărbune timp de trei zile la rând

0

Marea Britanie și-a asigurat necesarul de energie fără cărbune timp de trei zile la rând, stabilind un nou record și marcând declinul rapid al combustibilului fosil. Încălzirea vremii a ușurat acoperirea cererii de energie doar din gaz, energie regenerabilă și energie nucleară.

Istoric, cărbunele a stat la baza mixului energetic al Marii Britanii, dar anul trecut s-a înregistrat prima perioadă de 24 de ore în care țara a funcționat fără acest combustibil, din secolul al 19-lea până acum.

Noi recorduri au fost atinse săptămâna trecută, când puterea generată de cărbune a fost la nivelul zero pentru aproape 55 de ore. Acest record a fost bătut luni după-amiază când Marea Britanie a depășit durata de 72 de ore fără cărbune. Funcționarea fără cărbune a luat sfârșit după 76 de ore.

Fără cărbune, aproape o treime din electricitatea Marii Britanii a fost asigurată de gaz natural, apoi de parcuri eoliene și energie nucleară, în jur de câte un sfert fiecare. Restul a venit din arderea biomasei la centrala Drax din North Yorkshire, din importuri din Franța și Olanda, și din energia solară.

Experții au spus că așteaptă mai multe recorduri în acest an. “Capacitatea energiei regenerabile în continuă creștere în Marea Britanie va duce la depășirea acestor recorduri din ce în ce mai frecvent, arătând clar un progres făcut în ultimele două decenii,’ a spus Jonathan Marshall, analist în cadrul Centrului de Inteligență pentru Climă și Energie.

În orice caz, un observator a avertizat că înlocuirea cărbunelui ar putea fi un ‚fals început’ dacă va fi înlocuit doar cu gaz natural.

Andrew Crossland, urmărind generarea de electricitate pe site-ul MyGridGB, a spus: “Tranziția spre gaz natural poate face piața electricității mai volatilă odată ce prețul energiei noastre devine din ce în ce mai legat de piețele internaționale de gaz natural. Acest lucru va lovi consumatorii.”

O taxă pe carbon, prețul mai ieftin al gazului natural și creșterea energiei regenerabile au lovit împreună operatorii pe cărbune. Guvernul a stabilit termenul octombrie 2025 ca limită de timp pentru eliminarea completă a cărbunelui.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger