Marea Barieră de Corali din Australia, în pericol din cauza exportului de cărbune

0

Autorităţile australiene au aprobat o acţiune care are ca finalitate deversarea unor sedimente obţinute din dragare în zona Marii Bariere de Corali, ca parte a proiectului extinderii unui port care ţinteşte să devină unul dintre cele mai mari din lume dedicate industriei cărbunelui, scrie BBC. Decizia a fost luată de autoritatea care administrează Marea Barieră de Corali, în ciuda numeroaselor şi insistentelor avertismente ale oamenilor de ştiinţă, care se opun proiectului.

 

 

Oamenii de ştiinţă spun că sedimentele care urmează a fi aruncate în zona respectivă ar putea otrăvi sau asfixia coralii. Însă mai multe companii intenţionează să folosească Abbot Point drept port principal pentru exportul resurselor de cărbune exploatate în regiunea bazinului Galilee, iar la sfârşitul anului trecut guvernul australian a aprobat planul de extindere a acestui port pentru cărbune. Dragarea este o procedură care va permite accesul vaselor în port. Zona în care sedimentele obţinute în urma dragării ar urma să fie aruncate se află la aproximativ 25 de kilometri de port, susţine autoritatea parcului natural, GBRMPA, iar aici fundul mării ar fi compus din nisip, mâl şi argilă, nu din corali sau iarbă de mare, mai spun reprezentanţii administraţiei regiunii. Aceştia au mai susţinut că operaţiunile de deversare vor fi strict monitorizate şi vor fi nevoite să se supună celor mai dure reglementări în domeniul protecţiei mediului înconjurător.

„Ca port de apă adâncă, aflat în activitate de aproape 30 de ani, Abbot Point este mai bine amplasat decât alte porturi pe întinderea Marii Bariere, ceea ce justifică expansiunea sa, iar activităţile de dragare pentru întreţinerea sa vor fi semnificativ mai puţine decât ar fi necesare în alte părţi”, a explicat preşedintele autorităţii în cauză, Russell Reichelt, care a subliniat că extinderea portului este un lucru bun, comparativ cu posibilitatea înfiinţării altor porturi în regiunea Marii Bariere de Corali. Însă nu mai puţin de 233 de oameni de ştiinţă au trimis o scrisoare luna trecută către GBRMPA, solicitând respingerea proiectului, iar zeci de grupuri şi organizaţii pentru protecţia mediului au condamnat decizia.

„Acest acord pentru deversare este încă un pericol la adresa recifului, care ameninţă viaţa marină, statutul internaţional al sitului, precum şi turismul australian şi industria pescuitului”, a declarat Louise Matthiesson din partea Greenpeace. Marea Barieră de Corali este cea mai mare structură de acest tip din lume, extrem de bogată în viaţă marină, care se întinde pe o distanţă de 2.600 de kilometri în largul coastei estice a Australiei. Anul trecut, UNESCO a avertizat că situl ar putea ajunge pe lista celor aflate în pericol, dacă autorităţile care îl administrează nu vor lua măsuri pentru a îmbunătăţi calitatea apei din zonă, care să susţină în continuare biodiversitatea regiunii.

 

Sursa şi foto: BBC

 

Puteţi citi şi:

FOTO 20 de imagini uimitoare de pe Pământ, făcute din spaţiu

După moarte, rămăşiţele oamenilor ar putea salva recife de corali

Studiu: Bariera de corali din Australia se confruntă cu cel mai rapid declin din istorie

Chipuri din corali – sculptură subacvatică

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger